Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PROSTOVA_SEMINAR.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
211.97 Кб
Скачать

Формати масових акцій

Загальною ознакою всіх масових акцій є їх початкова організованість і ясна мета, якої і слідують її учасники, об'єднані в групу. Щоб уникнути різночитань слід усвідомити різницю між масовою акцією і натовпом. Натовп, на відміну від масової акції, характеризує стихійність. У рідкісних випадках вона здатна структуруватися і набувати якість групової організації. Найчастіше трапляється, що організована група деградує до стану натовпу.

Іноді ситуативна спільність поєднує в собі настільки різнорідні властивості, що не може бути однозначно віднесена до тієї чи іншої категорії, займаючи проміжне положення. Наприклад, дуже добре організована масова демонстрація несе в собі однаковою мірою ознаки групи (масової акції) і натовпу. В деякі події ми можемо спостерігати процес переродження групи в натовп і назад. Кордон між просто колективним поведінкою незв'язаних між собою людей і більше взаємозалежним груповим поведінкою взаємодіючих людей, що виконують певну роль, часто дуже розпливчаста.

В умовах сучасності «натовп» і «вождь» втратили своє значення. Їх ролі зайняли мережі, групи і лідери. Широка мережева структура, що складається з активістів, дозволяє в короткі терміни мобілізувати прихильників на масову акцію в певний час в наміченому місці

Активісти - це свого роду вузли в мережі, на яких зав'язані відносини численних соціальних осередків. Координаційним центром мережі виступає організаційна група, яка, власне, і формує структуру, і підтримує її в «робочому» стані. На чолі групи, як правило, стоїть лідер, який відрізняється особливими організаційними та харизматичними здібностями. В деяких випадках на акції керівництво підміняє лідера призначеним людиною, а це часто створює проблеми в управлінні заходом.

Наявність даних структурних елементів є необхідною умовою організації та проведення масової акції. Далі виникає питання про їх якість.

Відразу обмовимо кілька «не»:

  • вузькі соціальні мережі організації, як правило, НЕ здатні залучити безліч прихильників на акцію. (Якщо це не компенсується яскравою ідеєю акції, гострою соціальною проблемою, що зачіпає широкі верстви населення).

  • слабка група організаторів НЕ здатна вести планомірну роботу з підготовки акції, значне число упущень призводить в результаті до невдалого заходу.

  • відсутність єдиного лідера або групи лідерів створює умови для нескоординованою діяльності, нездатність генерувати ідеї і приймати вивірені рішення.

При організації масової акції дуже важливо правильно визначитися з форматом масової акції. Під форматом розуміється зовнішній вигляд масового організаційного дії, який обумовлений її динамікою і ролями учасників.

Найпоширенішими форматами масових акцій є мітинги, демонстрації та пікети. Різницю між трьома основними форматами масових акцій вловити не складно.

На мітингу люди збираються в певному місці і стоять, звернені поглядом до трибуни, з якої промовляються полум'яні промови і висуваються вимоги. На демонстрації значне число людей, звичайно з транспарантами і прапорами, рухається в певному напрямку. На пікетах невелика група людей веде роз'яснювальну або агітаційну роботу, позначаючи свою позицію з того чи іншого питання.

Пікетування, як правило, не завжди проходить по якомусь одному сценарієм - пікети можуть бути замінені так званими «сидячими демонстраціями», «ланцюжками протесту» і т.п. Якщо зазначені форми організації масових акцій з'явилися досить давно, то новим форматом став «флеш-моб» (в перекладі означає «миттєвий натовп»). Ідея була запозичена з книги відомого американського дослідника інформаційних технологій Говарда Рейнголда «Розумний натовп: наступна соціальна революція». «Класичний» флеш-моб - це миттєве поява в певному місці якоїсь кількості людей, які виконують певні дії. При цьому люди не знайомі один з одним, а сценарій не має конкретної мети, окрім гри, розваги і (!) Скоординованого дії.

Свіже віяння було підхоплено в першу чергу молоддю, спілкується один з одним через Інтернет, і зараз служить головним засобом комунікації Флешмобери.

Але з плином часу флеш-моб увійшов також в соціальну і політичну сфери життя, наприклад, для вираження ставлення до певної проблеми або персони політика. Лідери деяких опозиційних партій вважають, що флеш-моб може стати «підготовкою до піарівським акціям або тренуванням перед виборами», і вже випробують технологію їх проведення.

В реальності однозначно класифікувати формат масової акції не так просто. Форми акцій можуть видозмінюватися, поєднуючись, переплітаючись і набуваючи новий вигляд і інший характер. У наш час акції дедалі більше орієнтуються на негласні закони масової культури, яка будується за принципом еклектики, збираючи різні методи і стилі, які представляються ефективними лише в даний момент. Спостерігається зсув стандартних акцій зі строго певним форматом в бік їх більшої різноманітності, в якому відкривається простір для творчого підходу. Демонстрації, ходи, маніфестації все більше стали схожі на строкаті і веселі карнавали, де учасники залучені в захоплюючу гру. Мітинги часто важко відрізнити від безперервного рок-концерту. В деяких випадках акції, що проходять під пильною увагою телебачення, стали нагадувати масові реаліті-шоу та серіали.

Деякі експерти крім зазначених вище активних форм масових акцій виділяють умовно-пасивні форми, які не пов'язані із збором людей в певному місці і не створюють перешкод жителям. Як правило, це одночасне скоординоване дію багатьох людей:

  • демонстрація яких символів у вікнах і на балконах своїх будинків;

  • відмова від відвідування будь-яких місць, установ чи від використання будь-якої послуги, покупки будь-яких товарів (бойкот);

  • одночасне використання будь-якої послуги, яка може привести до її блокування (наприклад, дзвінки на певні телефонні номери);

  • одночасне використання певних кольорів або символів в одязі;

  • проведення свого роду плебісцитів з окремих питань («хто« за »- поставте на вікно кактус») і т.д.

Пасивні форми проведення масових акцій орієнтовані перш на демонстрацію ставлення громадян до будь-якого явища, процесу суспільного життя. Враховуючи основні форми масових акцій, їх можна поділити на типи за такими критеріями:

За масштабами. Враховуючи географічний розмах, в цілому масові акції поділяються на локальні (місцеві), регіональні, галузеві, загальнонаціональні та глобальні (всесвітні). Наприклад, масова акція може пройти у віддаленому селі чи покататися з багатьох містах світу, як у випадку демонстрацій протесту проти тероризму.

За чисельністю масові акції звичайно поділяються на малоформатні (до 100 учасників), среднеформатниє (до 1000 учасників), великоформатні (від 1000 учасників). Зазвичай організатори прагнуть зібрати якомога більшу кількість учасників, щоб показати значущість соціальної підтримки. Великомасштабна акція має великі шанси бути поміченою ЗМІ. Багатотисячний мітинг або демонстрація самі по собі можуть стати значущою подією і, як наслідок, інформаційним приводом.

В цьому відношенні масштабна шістидесятитисячний акція «Наша перемога», що проводиться молодіжним рухом «Наші» в травні 2005 р., і 46-тисячна акція молодіжного екологічного руху «Місцеві», що відбулася в червні цього року, стали помітними явищами, які ЗМІ просто не змогли обійти увагою.

Слід також усвідомлювати, що тисяча чоловік, які діють яскраво, несподівано, сплановано, можуть отримати медійну віддачу у багато разів більшу, ніж 10 тис. осіб, які ведуть себе пасивно в загальній масі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]