Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PROSTOVA_SEMINAR.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
211.97 Кб
Скачать

Можна виділити різноманіття функцій масових акцій в політичному процесі, яке багато в чому залежить від ракурсу їх розгляду і контексту:

  • визначення стану громадянського суспільства і соціального клімату в країні;

  • висування вимог певних соціальних груп, політичних партій і громадських організацій;

  • вплив на рішення органів влади і, в окремих випадках, вимога зміни політичного режиму;

  • підтвердження соціальної підтримки і політичної сили суб'єкта політики;

  • згуртування групи активістів, а також пряме ідеологічне і емоційний вплив на учасників;

  • консолідація політичних сил схожої (або навіть різної) політичної орієнтації для підготовки спільних рішень і вимог;

  • вплив на громадську думку через механізм впливу активного меншини на пасивне більшість;

  • формування в інформаційному полі подієвого ряду, що задає порядок денний;

  • створення інформаційного приводу та візуальної «картинки», яка транслюється через засоби масової комунікації і дозволяє політичній групі заявити про себе;

  • лювання суспільними настроями з метою створення неадекватних уявлень і установок;

  • використання як ефективного інструменту встановлення ззовні керованих політичних режимів.

Масові акції демонструють стан громадянського суспільства, здатність його до самоорганізації, загальні настрої, згуртованість народу. Вони виступають в якості ефективного інструменту впливу на вирішення питань різного рівня: від локальних, місцевого значення, до масштабних, спрямованих на підтримку або зміну політичного курсу країни. До масових акцій вдаються різні політичні партії та громадські організації для вираження своєї позиції, особливо напередодні та в ході виборчих кампаній.

Зазвичай масові акції проводяться для вирішення практичних завдань тієї чи іншої політичної, економічної або суспільної групи. Наприклад, провівши численну акцію, партія або рух може заявити про себе як серйозна політична сила. Масові акції використовуються для висунення економічних вимог до керівництва підприємств з приводу поліпшення умов праці, підвищення заробітної плати. Нерідкі випадки їх використання як засобу тиску в ситуації переділу власності. Вирубка саду на території мікрорайону може стати приводом для самоорганізації місцевих жителів, в цьому випадку об'єднаних спільним інтересом.

Сучасні технології формування громадської думки поширюються не стільки на управління інформаційними потоками, скільки на управління подієвим контекстом.

Масові акції проводяться, щоб створити подію і, як наслідок, інформаційний привід. Вони провокують інтерес до певної теми, породжують оцінки, судження і образи про учасника політичного процесу. Масові акції покликані в значній мірі імітувати, створювати видимість прямого політичного творчості мас. В ході проведення заходів нерідко озвучуються ідеї та гасла, які з різних причин не можуть бути висловлені офіційними особами політичної партії. Як правило, озвучені ідеї видаються за вимоги народу, широких мас.

Сучасні інформаційні комунікації відкривають можливість використання масових акцій як технологій маніпуляції суспільною свідомістю. Рядова нечисленна акція може бути представлена ​​як масштабна, а належним чином організовані трансляції здатні сформувати суспільні настрої, імітуючи обстановку загального невдоволення і соціальної напруженості. Телебачення може показати зрежисовану акцію в режимі реального часу, іноді приковуючи увагу всього світу. У обивателя створюється оманливе враження стихійності відбувається, народного обурення. Тим часом, знаходячись безпосередньо в центрі події, видно, що ролі учасників розподілені, а реквізит заздалегідь підготовлений.

Масові акції стали невід'ємним елементом «м'яких технологій» т.зв. «Помаранчевих революцій», які відбуваються в період виборчих кампаній (зазвичай президентських виборів). Масові акції в ідеологічній оболонці ненасильницького дії використовуються як інструмент розхитування підвалин легітимної влади суверенних держав з метою встановлення режиму керованих ззовні демократій. Так під прикриттям імітації народного обурення на чолі держав ставляться політичні маріонетки та перекроюються геополітичні простору. Значимість масових акцій незмірно підвищується, виходячи з досвіду «кольорових переворотів».

Проте дані загрози не можуть принизити значення масових акцій в побудові чинного цивільного суспільства. Активність громадян, відповідальність за свою країну, здатність до солідарних дій і організованого висловлення своєї думки - індикатор зрілості суспільства. Цивілізовані прийоми діалогу між державою і громадянським суспільством створюють перспективи сталого розвитку країни. Держава повинна постійно відчувати контроль з боку громадян, які, в свою чергу, зацікавлені в сильній державі і проведенні політичного курсу в інтересах країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]