Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PROSTOVA_SEMINAR.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
211.97 Кб
Скачать

Видами пасивної юрби є:

випадкова натовп - це натовп, що виникає у зв'язку з яким-небудь несподіваною подією (дорожня аварія, бійка тощо);

конвенціональна натовп - це натовп, що збирається з приводу події, оголошеного заздалегідь (концерт, спортивне змагання, політичний мітинг), рухома однаковими інтересами і готова (принаймні, на першому етапі) дотримувати прийняті в подібних ситуаціях норми поведінки і прояви емоцій (конвенції) ;

експресивна натовп - це натовп, що формується, як правило, на основі випадкової або конвенціональної, коли учасники натовпу спільно (як правило, ритмічно) виражають своє емоційне ставлення до подій.

Видами діючої натовпу є:

агресивний натовп - рухома ненавистю, що виявляється у знищенні, руйнуванні, вбивство;

панічна натовп - рухома страхом, прагненням уникнути реальної чи уявної небезпеки;

Стяжательская натовп - рухома бажанням володіти тими чи іншими об'єктами, учасники якої вступають в конфлікт між собою (прикладом можуть служити вкладники збанкрутілих банків чи фінансових пірамід, які прагнуть в першу чергу повернути вкладені гроші). З цієї точки зору кращим способом дискредитувати будь-яку політичну акцію є роздача подарунків, яка може перетворити учасників в Користолюбсько натовп.

Ця досить умовна класифікація видів натовпу представляє, перш за все, не академічний, а практичний інтерес - в плані цілеспрямованого впливу на її поведінку. Основні способи такого впливу грунтується на тому, що виникла натовп порівняно легко перетворюється з одного виду в інший. Нам часто доводилося спостерігати, як конвенціональна натовп уболівальників перетворюється спочатку в експресивну, а нерідко і в агресивну. Відомі також випадки, коли агресивний натовп може бути розосереджена або перетворена в панічну.

Агресивний натовп може бути розосереджена і перетворена в ряд випадкових натовпів, якщо на периферії її організувати кілька нібито випадкових пригод (бійок, танців під звуки раптово з'явився приймача, розповідей очевидців про щойно трапилися неподалік події і т.д.).

Ритмічне спів або скандування гасел може стати емоційної підготовкою для подальшого перетворення їх в агресивні дії за допомогою коротких і емоційних вказівок лідера натовпу.

Ще одним способом впливу на юрбу є роздача грошей, продуктів або подарунків, здатна перетворити більшість видів натовпу (як пасивну, так і діючу, наприклад, агресивну) в Користолюбсько, направивши негативні емоції і дії її учасників один проти одного. Якщо натовп достатньо велика, що утворилася тиснява може, в свою чергу, спровокувати паніку.

Для ефективного впливу на поведінку натовпу слід мати на увазі, що будь-яка натовп більш компактна в центрі і розсіяна по краях. Цілеспрямована трансформація натовпу може здійснюватися зсередини (з центру натовпу нею, як правило, керує лідер) або ззовні (з периферії натовпу зазвичай діють противники, які намагаються зруйнувати натовп або спровокувати її на непередбачені організаторами акції агресивні або панічні дії).

Імовірність виникнення і перетворення натовпу, як показує практика, підвищується в періоди соціальних, економічних і політичних криз, високого рівня соціальної напруги.

Психологічні особливості маси і натовпи, а також поведінки людини в натовпі допомагають організаторам масових заходів працювати більш грамотно і досягати цілей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]