Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikolayiv.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
134.14 Кб
Скачать

1.3. Порівняльні переваги і слабкі сторони господарського комплексу міста

Загальна кількість зайнятих у господарському комплексі міста за видами економічної діяльності становила 272,0 тис. чол. (майже 54% чисельності наявного населення).

На даний час тип спеціалізації господарського комплексу міста за чисельністю зайнятих визначають промисловість, оптова торгівля та транспорт з доповнюючою функцією будівництва, операцій з нерухомим майном, орендою та наданням послуг підприємцям, де працюють відповідно 32,2%, 11,9%, 9,6%, 6,4% та 5,5% загальної кількості зайнятих. За обсягами реалізованої продукції такі види економічної діяльності, як оптово-роздрібна торгівля та послуги мають найвищі показники. Їх доля становить майже 67% обсягу реалізованої продукції міста, що більше ніж втричі перевищує показники по промисловості (21%), далі із значним відривом йдуть такі види економічної діяльності як будівництво (4,5%), транспорт та зв'язок (3,7%), операції з нерухомим майном (2,5%) та інші. За валовими капітальними інвестиціями лідируючу позицію серед видів економічної діяльності займає промисловість, доля якої становить 35,2% загального обсягу інвестицій по місту. Далі йдуть оптово-роздрібна торгівля, транспорт і зв’язок та операції з нерухомим майном, доля яких в обсягах інвестицій відповідно становить 17,9%, 15,9% та 11,1%. Найменший обсяг інвестицій припадає на будівництво (6,1%). Далі в таблиці наведені показники по обсягах реалізованої продукції (робіт, послуг), кількості зайнятих та валовим капітальним інвестиціям за основними видами економічної діяльності. Обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг), кількість зайнятих та валові капітальні інвестиції в основні види економічної діяльності

Примітка: 1/ без урахування фізичних осіб і працюючих у них (80,2 тис. чол.) та «інших зайнятих» (24,9 тис. чол.). Сучасний Миколаїв є профільним індустріальним центром з промисловістю різногалузевої спрямованості, в якій зайнято 53,7 тис. чол. або 19,7% в структурі господарського комплексу.

Провідна галузь промисловості – машинобудування, що представлена виробництвом машин та устаткування, виробництвом транспортного устаткування та виробництвом електричного та електронного устаткування. Найпотужнішим серед підприємств по виробництву машин та устаткування є Науково-виробничий комплекс газотурбування “Зоря-Машпроект”, де виготовляються багатопрофільні газотурбінні двигуни.

Найбільшими підприємствами по виробництву транспортного устаткування є три суднобудівні компанії:

¬ Державна акціонерна холдінгова компанія „Чорноморський суднобудівний завод”;

¬ Державне підприємство „Суднобудівний заводі мені 61 комунара”;

¬ Відкрите акціонерне товариство „Дамен Шипярдс Океан”.

Промислові підприємства міста забезпечують до 58,4% об’ємів продукції промисловості області, до 50% об’ємів продукції суднобудування України, більше 90% державного виробництва газових турбін. В будівельній галузі міста на початок 2007 р. налічувалось 667 будівельно-монтажних та ремонтних організацій ( з урахуванням малих підприємств), на яких працювали 10,7 тис. чол. (3,9% кількості зайнятих у господарському комплексі міста). Обсяг виконаних будівельних робіт за 2006 р. склав близько 590 млн. грн., що становить 65,7% обласних показників. Протягом усієї своєї історії Миколаїв був важливим транспортним вузлом. В місті Миколаєві зосереджена потужна транспортна інфраструктура, яка об’єднує в собі морський, річковий, залізничний, автомобільний і повітряний транспорт, котрий зв’язує його з усіма регіонами України і багатьма країнами СНД та світу. Це дозволяє Миколаївському транспортному вузлу (за умови наявних потужностей) забезпечити перевалку до 26% вантажів, які приходять в район Північного Причорномор’я України. На підприємствах транспорту та зв’язку було зайнято 16,0 тис. чол., що складає близько 6,0% від зайнятих в господарському комплексі міста. На даний час у межах міста функціонують три морських та один річковий порти – Миколаївський морський торговельний порт, Спеціалізований морський порт “Октябрьск”, Дніпро-Бузький морський порт (знаходиться за межами міста) та Миколаївський річковий порт, які входять до Бузько-Дніпровського морського транспортного вузла (БДМТВ), а також ЗАТ “Морський спеціалізований порт “Ніка-Тера”.

Оптово-роздрібна торгівля. Портова інфраструктура є ключовим фактором комерційного та економічного розвитку міста Миколаєва. Основний обсяг загального експорту реалізується через порти. Основний потік товару, який імпортується із країн Чорного та Середземного морів теж іде через порти Миколаєва. Наявність портової та інших видів транспортної інфраструктури сприяла значному розвитку такої сфери економічної діяльності як оптово-роздрібна торгівля, яка по обсягу реалізованої продукції та чисельності зайнятих (19,8 тис. чол.) займає відповідно перше та друге місця. Потужна транспортна інфраструктура у поєднанні з могутньою виробничою базою, науково-дослідними та проектними інститутами становлять унікальний ресурс для подальшого росту економіки та інноваційної активності на території міста. Підприємництво. На початок 2007 р. в Миколаєві налічувалось понад 30 тис. суб’єктів підприємницької діяльності, до яких віднесені малі підприємства та фізичні особи, які є основною складовою підприємництва у місті.

Малі підприємства. За даними обласного управління статистики в обласному центрі зосереджено понад 70% (5,8 тис. одиниць) загальної кількості малих підприємств області, на яких працюють 27,7 тис. чол. Кількість малих підприємств у загальній кількості підприємств міста становить 87%. Малі підприємства працюють практично в усіх видах економічної діяльності господарського комплексу міста. Найбільша їх кількість налічувалась у складському господарстві (оптова торгівля) – 34,6% загальної кількості, в промисловості – 14,1%, будівництві – 12,0%, транспорті – 6,3%. Фізичні особи і працюючі у них. Крім малих підприємств, підприємницькою діяльністю займаються фізичні особи, чисельність яких з урахуванням працюючих у них становить понад 80 тис. чол. До цієї категорії віднесений бізнес, який не має чіткого напрямку діяльності, а непередбачуваність змін у законодавстві та ціновий політиці змушує підприємців маневрувати у виборі найбільш прибуткових видів діяльності або об’єднувати кілька з них.

Підприємницька діяльність відіграє помітну роль у забезпеченні міста робочими місцями. Загальна кількість зайнятих у підприємництві складає близько 108 тис. чол., що становить 39,7% загальної зайнятості у господарському комплексі міста.

Обстеження території міста Миколаєва та аналіз використання промислових територій свідчить про необхідність передислокації підприємств з таких причин:

¬ промислові підприємства розташовані серед житлової забудови, що перешкоджає організації чіткого функціонального зонування території. Ці підприємства не витримують нормативних санітарно-захисних зон, які повинні відокремлювати промислові майданчики від житла. На даний час площа територій промислових підприємств, що пропонуються до передислокації складає 68,7 га, у тому числі у центральній частині – 58,3 га, в інших районах міста – 10,4 га; Значний попит на земельні ділянки в центрі міста, а також привабливість пропозицій інвесторів щодо їх використання можуть впливати на зміну функціонального призначення цих територій;

¬ підприємства І, ІІІ класу шкідливості, на території санітарно-захисних зон яких розташована житлова забудова, займають площу 8,9 га;

¬ промислові підприємства, розташовані в прибережній смузі, яка є природоохоронною, рекреаційною територією з суворим режимом заборонення господарчої діяльності тощо, займають площу 6,1 га.

Загальна площа вище згаданих промислових підприємств, що рекомендовані до передислокації становить 83,7 га. Аналіз промислових територій в межах міста дав змогу визначити території та ділянки в межах запропонованих проектом промислових утворень, які можуть використовуватись під розміщення перспективної промислової забудови.

Це ділянки:

¬ вільної від забудови частини Східного промрайону;

¬ промислових територій, які потрапляють у межі запропонованих промислових утворень;

¬ територій, від яких відмовились підприємства.

Площа резервних територій та територій, які використовуються неефективно (в межах міста) складає 379,5 га у тому числі: Центральний адміністративний район – 45,5 га (група підприємств по вул. Софіївській – 8 га, по вул. Очаківській – 37,5 га); Ленінський адміністративний район – 254,0 га (група підприємств по вул. Казарського – 8,0 га, Східний промрайон – 246 га); Корабельний адміністративний район – 80,0 га (група підприємств по вул. Приміській – 10,0 га, по вул. Янтарній – 70,0 га). Резервні ділянки можуть використовуватись під розміщення підприємств легкої та харчової промисловості, баз, складів непродовольчого призначення, логістичних центрів, терміналів.

Сільське та лісове господарство. Сільське господарство в межах м. Миколаєва представлене державними та недержавними сільськогосподарськими підприємствами, які згідно форми 6-зем станом на 1.01.2006 р. в межах міста займають території 314,9 га. Майже 73% цих земель зайняті сільськогосподарськими угіддями, а саме ріллею, багаторічними насадженнями та пасовищами.

Крім того, в межах території міста розташовані фермерські господарства, які займають територію 34,3 га, 90% яких зайняті сільськогосподарськими угіддями (ріллею та пасовищами). В межах міста за формою 6-зем сільськогосподарськими землями (без урахування земель присадибних ділянок) зайнято 2895 га. На перспективу площа сільськогосподарських земель зменшиться до 980 га.Ліси і лісовкриті площі в межах міста займають територію 894 га, з них 871,3 га належать лісогосподарським підприємствам. Це ліси І групи, ґрунтозахисні, частково лісопаркова частина зеленої зони м. Миколаєва. На перспективу 39 га лісів пропонується перевести до категорії «зелені насадження загального користування». Існуюча кількість зайнятих у сільському та лісовому господарстві становить 3,5 тис. чол. (1,3% зайнятих у господарському комплексі міста). На перспективу ця кількість зменшиться до 0,5 тис. чол.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]