Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загружено (1).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
277.5 Кб
Скачать

Перелік умовних скорочень

ВПС

ГА ООН

ЄЕС

ІРДО

НАТО

HOAC

ООН

СДЦ

СРСР

ТБКД

США

Вступ

Актуальність теми. В роботі розглядається роль особистості Хосе Марії де Ареільси, який зробив величезний вплив на своєрідність тоталітарного режиму Іспанії. Історія життя іспанського політика Хосе Марії де Ареільси представляє унікальний варіант зв'язку долі однієї людини і долі політичного режиму, який пройшов всі етапи внутрішньої еволюції і зійшов з історичної арени без зовнішнього втручання.

Складність вивчення даної теми пов'язана значною мірою з тією обставиною, що дослідження зовнішніх відносин Іспанії в період правління Ф. Франко є недостатнім. Іспанський франкізм являє собою унікальний варіант режиму, котрий пережив глибоку внутрішню еволюцію і не був штучно перерваний. Важливо зрозуміти наскільки особистість одного з «засновників» франкізму проявилася в режимі. І, нарешті, які обставини зумовили особливості «політичного почерку» Хосе Марії де Ареільси.

Об'єкт роботи життя і діяльність Хосе Марії де Ареільси

Предмет роботи – діяльність як дипломата і політика Хосе Марії де Ареільси.

Територіальні рамки

Хронологічні межі

Мета роботи полягає у дослідженні особистості Хосе Марії де Ареільси як політика та його вплив на зовнішньополітичну діяльність Іспанії.

Для досягнення поставленої мети в якості пріоритетних визначені наступні завдання:

  1. з’ясувати стан наукової розробки теми, охарактеризувати джерельну базу, методологічні основи дослідження;

  2. з'ясувати, яким чином як події з життя вплинули на формування Хосе Марії де Ареільси - як політика і дипломата;

  3. визначити яка роль йому належала у еволюції франкістського режиму;

  4. проаналізувавши зовнішню політику Іспанії 40-50-х років визначити вплив на неї Хосе Марії де Ареільси;

  5. розглянути посилення європейського спрямування у зовнішній політиці Іспанії в 1960-70-в років.

Стан наукової розробки теми. Історіографія теми недостатньо численна. Проте у ній можна виділити кілька напрямків сприйняття проблеми. Перший є загальним і стосується, з одного боку, історії Іспанії XX століття в цілому, з іншого, подій і процесів світової історії, в які Іспанія була залучена.

Другий напрямок представлений дослідженнями, які пов'язані з вивченням значних моментів новітньої іспанської історії, вагому роль в яких зіграв Х.М. де Ареільса. Третій напрямок - роботи, які присвячені безпосередньо життю і діяльності Хосе Марії де Ареільси, вони представляють особливий інтерес.

Дослідження біографії та діяльності Хосе Марію де Ареільси іспанською мовою також представлені двома основними напрямками: перший, що склався в роки франкістської диктатури, коли оформилася традиція життєписів з позицій офіційного франкізму: ХТО??? Цей напрямок панував у період диктатури. Другий зумовлений тим, що історичні роботи про Хосе Марії де Ареільсу писалися в помірному дусі. Автори вважали за краще викладати факти, уникаючи ідеологічного забарвлення: .ХТО САМЕ??? ПОСИЛАННЯ

У радянській, згодом, російській історичній науці тема, пов'язана з вивченням персони Хосе Марії де Ареільси і характеру франкістського режиму, довгі роки сприймалася через призму політичних памфлетів і газетних карикатур. Перша спроба поглянути на політичну фігуру, яка перебувала майже сорок років поряд з головою Іспанської держави, «без гніву і пристрасті» була зроблена С. П. Пожарською у статтях та монографіях, присвячених історії франкістського режиму.ПОСИЛАННЯ на Пожарську

Специфіка дослідження вимагала залучення широкого кола наукової літератури, що включає роботи з історії Іспанії з середини ХХ століття, історії Другої світової війни та історії зовнішньої політики Іспанії, біографічних даних особистості.

Аналіз історіографії дозволяє зробити висновок про те, що теми торкаються в тій чи іншій мірі в різних роботах, але лише як попутного сюжету. Очевидно, що ця тема заслуговує спеціального вивчення, а наявні інтерпретації потребують глибшого обгрунтування і, найчастіше, коригування матеріалу.

Джерельна база дослідження. Основні положення та висновки дослідження забезпечені досить різноманітною джерельною базою. Використовувалися різноманітні матеріали. Які саме? Зробіть на них посилання.

Джерела, що висвітлюють дану тему поділяються на кілька типів наступним чином: офіційні документи, які стосуються різних сторін життя іспанського суспільства та міжнародних справ, численні спогади, інтерв'ю, а також промови та висловлювання; твори філософські та літературно-художні, в яких дістала відображення епоха.

Методологія та методи дослідження. Робота побудована на принципах об’єктивізму, історизму та багатофакторності.

Під час написання курсової роботи були використані такі методи:

  • порівняльно-історичний метод надав можливість охопити великий проміжок часу та порівняти політику обох держав щодо Гібралтару в різні часи та за різних умов, а також прослідкувати переговорний процес;

  • проблемно-хронологічний метод допоміг послідовно розглянути різні аспекти проблеми;

  • системний метод допоміг розглянути питання з точки зору міжнародних організацій.

Практичне значення роботи полягає в тому, що зібраний автором матеріал надає можливість подальшого використання отриманих даних студентами в науково-дослідницьких та навчальних цілях.

Апробація результатів дослідженні. Якщо ви брали участь у конференціях?.

Структура роботи. Загальний обсяг курсової роботи складає 41 ??? сторінкy, з них 38 ??? сторінок становить основний текст. Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, посилань, списку використаних джерел та літератури.