Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomna_bolgova (3).doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
25.02 Mб
Скачать

1.3.3. Комбінований монтаж

Комбінований монтаж поєднує у собі позитивні якості лінійного та нелінійного монтажу. При цьому нелінійна відеомонтажна система виступає у ролі відеоджерела. Недоліком є, як правило, більш висока ціна.

Найбільш прогресивним методом відеомонтажу є нелінійний монтаж. [9]

1.4. МОНТАЖ ВіДЕО У ПРОГРАМІ SONY VEGAS PRO 10

У цій роботі буде показаний процес створення відео засобами програми Sony Vegas Pro 10, починаючи з підготовки до початку роботи з відеофайлами, закінчуючи постмонтажною обробкою відео та рендерінгом фінішного файлу.

1.4.1. Підготовка до початку відеомонтажа

Перш ніж почати монтаж відео та його обробку, необхідно підготувати програму Sony Vegas Pro потрібним нам чином. Для цього необхідно запустити програму, в меню "Файл", вибрати пункт "Новий..." і у вікні, що з'явилося, виставити необхідне значення відео, яке буде отриманне на виході. (Рис. 3.1).

Рис. 3.1. Вибір параметрів файла

Після цього потрібно додати всі необхідні матеріали для монтажа у програму. Для цього в меню "Файл" треба вибрати пункт "Відчинити", вибрати у вікні, що з'явилося, необхідне та натиснути кнопку "Відчинити" (Рис. 3.2).

Рис. 3.2. Додавання матеріала

Весь вибранний матеріал з'явиться у вікні "Данні проекта" і автоматично розміститься у таймлайн. (Рис. 3.3).

Рис. 3.3. Вікно проекта з доданим матеріалом.

На наступному етапі треба продивитися весь матеріал у вікні програми та видалити непотрібні елементи. Для того щоб видалити з відеофайла певну кількість кадрів, без видалення звуку, або зупинити відеопотік та позбавитися від аудіопотоку, необхідно виконати наступні дії: виділити відеофайл у таймлайні, натиснути на клавіатурі літеру «U», тим самим розділяючи відео та аудіо потоки. Потім можна просто видалити один із потоків натиснувши клавішу «Delete», або обрізати у певних моментах. Для обрізання, необхідно виставити курсор у потрібне положення у таймлайні, після цього натиснути клавішу «S» для розрізання файла згідно положенню курсора. Таким чином треба розрізати у двох місцях, на початку і кінці потрібного фрагмента, потім виділити його з допомогою кліка лівої кнопки миші та натиснути клавішу «Delete» для видалення або перемістити фрагмент у потрібне положення у таймлайні (Рис. 3.4).

Рис. 3.4. Видалення непотрібних кадрів

На даному етапі все необхідне підготовлене до початку відеомонтажа.

1.4.2. Монтаж відеофайла

Після того як весь матеріал був переглянутий і відредагований можна приступати до монтажу відео. Для того щоб було простіше орієнтуватися у таймлайні, дуже корисно використовувати мітки. Для того щоб поставити мітку, треба встановити курсор у потрібну позицію у таймлайні та натиснути клавішу «M», потім, за бажанням, дати їй ім'я (Рис. 3.5).

Рис. 3.5. Створення мітки

Далі необхідно розставити дані у потрібному порядку, опираючись на правила монтажу, описані у главі 2. Для того щоб розставити дані, треба просто перетягнути їх мишею у потрібну позицію у таймлайні (Рис. 3.6).

Рис. 3.6. Розставленні данні у потрібному порядку

Після того як усі данні будуть розставлені у потрібному порядку, основна частина монтажу буде завершена, але це ще не кінцевий варіант.

Наступним кроком є розставлення у потрібних місцях переходів, ефектів та коригування деяких моментів. Наприклад, створення планої появи зображення спочатку та плавного згасання у кінці відео або коригування кольорового баланса на одній із дільниць. Для того щоб додати ефект переходу треба перейти по вкладці «Переходи», у стандартній панелі зліва, обрати потрібний та перетягнути його на необхідну ділянку доріжки (Мал. 3.7), відредагувати його параметри у вікні, що з'явилося. (Рис. 3.8).

Рис. 3.7. Додавання переходу

Рис. 3.8. Нлаштування переходу

Для того щоб додати ефекти на одній із ділянок, потрібно виконати наступні дії: натиснути на кнопку «Ефект фрагмента…» у крайній правій частині самого фрагмента (Рис. 3.9), у вікні, що з'явилося обрати потрібний ефект, клікнути по ньому 2 рази та натиснути «Ок», далі залишається тільки відредагувати параметри ефекта і застосувати їх.

Рис. 3.9. Клавіша «Ефект фрагмента…»

Для коригування панорами фрагмента треба натиснути на відповідну клавішу, яка розташована над клавішею «Ефект фрагмента…». У вікні, що з'явилося - редагування панорами/обрізки фрагмента, можна виконати всі потрібні нам дії стосовно фрагмента, а саме, наблизити/віддалити план, відредагувати центр плана, повернути на певну кількість градусів і таке інше (Рис.3.10).

Рис. 3.10. Вікно редагування панорамы/обрізка фрагмента

Тільки після того, як всі фрагменти будуть відредаговані, переходи та ефекти розставлені, можна вважати, що монтаж відео закінченний. На малюнку 3.11 представлений вид кінцевого таймлайна проекта.

Рис. 3.11. Кінцевий таймлайн проекта

Кінцевим кроком є перетворення файла проекта у відеофайл, який можна відтворити на будь-якому приладі. Для цього у меню «Файл» треба обрати пункт «Прорахувати як…», у вікні, що з'явилося, виставити всі необхідні налаштування для кінцевого файла, а потім натиснути на кнопку «Зберегти» (Рис. 3.12).

Рис. 3.12. Збереження проекта у відеофайл

Програма перетворює файл проекта з нашими параметрами, в кінцевому результаті прорахунків буде отриманний відеофайл, який можна буде переглянути на комп'ютері або на іншому мультимедійному пристрої.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]