Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomna_bolgova (3).doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
25.02 Mб
Скачать

1.2.4 Відеомонтаж за географією

Між будь-якими двома людьми, що знаходяться в кадрі, можна подумки провести лінію, що повторює напрямки їх поглядів один на одного. Така лінія, звана "лінією спілкування" є головним критерієм комфортного відеомонтажу за принципом географії. Всі точки зйомки повинні знаходитися тільки по одну її сторону. Перетинати її можна тільки в одному плані, коли кадр починається по одну її сторону, а закінчується по іншу. Монтажний ж перескок (навіть через перебивання) зруйнує уявлення про простір у глядача, який під час бесіди двох людей побачить два односпрямованих профіля.

Рис. 2.1. Схема розташувать камер

При відеомонтажі розмови двох людей, по черзі монтуються лівий профіль одного і правий профіль іншого, або навпаки - так звана "вісімка". Цей принцип дотримується і коли люди в кадрі не розмовляють, і коли людей більше двох.

Коли в кадрі не відбувається фактичного спілкування людей, необхідно припускати таку можливість при даному розміщенні їх в кадрі і проводити лінію спілкування, виходячи з якої і вибирати ракурси.

Наявність в кадрі великої кількості людей ускладнює завдання. У цьому випадку необхідно в комфортному відеомонтажі починати з "адресного" плану, який покаже взаєморозташування всіх героїв, а потім розбити людей на пари спілкування і в кожному конкретному випадку вибирати точки зйомки, виходячи з їх ліній спілкування. Якщо ж всі говорять одночасно і постійно змінюють співрозмовників, то тут без рухомої камери і загального плану не обійтися.

Все сказане вище відноситься не тільки до людей, але до будь-яких об'єктів зйомки.

1.2.5. Відеомонтаж за центром уваги

Будь-який новий кадр привертає увагу глядача. Перша його реакція - зрозуміти, що він бачить. Для цього, залежно від крупності і складності побудови кадру, йому необхідно 2-4 секунди. Якщо в статичному кадрі нічого не відбувається протягом 4-6 секунд, то інтерес глядача до нього пропадає. Повернути увагу глядача можна або зміною кадру, або збільшенням тривалості кадру більше 10 секунд, коли глядач починає вдивлятися в деталі, шукати нюанси, усвідомлювати смислове навантаження кадру, або початком дії в кадрі.

Будь-яка дія в кадрі - це рух, і зіниця людського ока інстинктивно притягається до будь-якого рухаючогося об'єкту, який стає центром глядацької уваги в кадрі. При переході від плану до плану в комфортному відеомонтажі цей центр уваги не повинен зміщуватися більш ніж на 1/3 площі кадру. У статичному кадрі центром уваги є центр композиції.

1.2.6. Відеомонтаж за світлом

Зміна освітленості кадрів в комфортному відеомонтажі не повинна "бити по очах". Перехід від світлого кадру до темного за одну склейку неможливий, необхідно здійснити цей перехід у кілька етапів, поступово висвітлюючи або затемнюючи кадр. Це визначається необхідністю адаптації людського ока до зміни освітленості кадру.

1.2.7. Відеомонтаж за кольором

Кольорове рішення кадрів, що з'єднуються, в комфортному відеомонтажі не повинно зіштовхувати контрастні кольори - тут діють закони колористики: сусідять кольори веселки "червоний-помаранчевий-жовти -зелений-блакитний-синій-фіолетовий" поєднуються, "зелений" не тільки ділить кольори на дві гами - "червону" і "синю" (які непоєднувані між собою), але і поєднується лише зі своїми "сусідами". Перехід від одного основного кольору кадру до іншого за одну склейку, неможливий, необхідна поетапна зміна співвідношень кольорів в кілька кроків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]