Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_s_sulm_ispit.docx
Скачиваний:
292
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
90.07 Кб
Скачать

31.Лексико-синтаксичний (зрощиннєвий) спосіб словотворення

Це спосіб творення нових слів шляхом зрощення двох або більшої кількості слів одного словосполучення: добра ніч → добраніч, не чуй вітер → Нечуйвітер (прізвище).

Результатом лексико-синтаксичного способу словотвору є складне слово, оскільки воно має два і більше коренів. Твірною базою у такому способі творення виступає не будь-яке сполучення слів, а тільки синтаксична одиниця – словосполучення: два або більше слів, між якими встановлюється залежний зв'язок, тобто від одного слова до іншого можна поставити питання: добра яка? ніч, не чуй кого? що? вітер.

Складне слово, утворене лексико-синтаксичним способом, переймає флексію другого слова словосполучення, тому флексія не визначається у словотвірній структурі мотивованого: перекоти поле → перекотиполе.

За характером словотвірної бази зрощення подібне до основоскладання та до словоскладання, тому їх потрібно відрізняти. Лексико-синтаксичний спосіб відрізняється від способів складання тим, що:

1) при основоскладанні використовується складання не слів, а основ, які до того ж можуть усікатися, і додатково застосовується інтерфіксація або суфіксація: сільське господар(ств)о → сільськогосподарський, а при зрощенні в одне слово сполучаються два цілих слова, причому без використання інтерфіксів та суфіксів;

2) при словоскладанні утворюються складні слова на базі двох слів, які не утворюють словосполучення, тобто між цими словами нема залежного зв'язку, між ними не можна поставити питання: батько і мати → батько-мати, сон і трава → сон-трава. Слова, утворені способом словоскладання, переважно пишутьсяся через дефіс.

32.Абревіація як спосіб словотворення

Спосіб словотворення, по полягає у об'єднанні скорочених основ, скороченні і повних основ, а також творення простого похідного слова шляхом довільного скорочення твірної одиниці.

При абревіації з єднувальні компоненти є найчастіше асемантичними частинами слова словами або окремими звуками «уламками» слів. За допомогою абревіації утворюються головним чином іменники(лісостеп),зрідка-прикметники(агітмасовий).

За структурою абревіатури поділяють на:

1)ІНІЦІАЛЬНІ-поєднання початкових звуків або літер: загс, ПТУ.

2)УЛАМКОВІ-поєднання асемантичних частин слова: педфак,педфак, студком.

3)ЗМІШАНІ- Поєднання частин слова з ініціальними літерами: міськвно,райвно.

4)УСІЧЕНО-СЛОВЕСНІ-поєднання частини слова,з повноцінним словом:заготконтора,Казахфільм.

5)СЛОВОФОРМНІ-поєднання частини слова з відмінковою словоформою:завкафедрою, комроти.

6)КОМБІНОВАН- поєднання початкової частини першого слова,з кінцем другого:мерон(малоеластичний капрон).

7)ІНІЦІАЛЬНО-ЦИФРОВІ:ГАЗ-24, Іл-62.

33.Непродуктивні способи творення складних слів

Телескопічний-непродуктивний спосіб словотворення, суть якого в тому, що при творенні нового слова беруться початок одного слова і кінець іншого.

Скандинавський кросворд---сканворд;

Біоніка-біологія й електроніка;

Мопед-мотоцикл і велосипед;

Радон-радій і аргон;

Есмінець-ескадрений міноносець.

Контамінаційний- спосіб словотворення, під час якого відбувається сполучення в одне складне слово елементів слів близьких семантично.

БЕСТЕР-білуга+стерлядь

ХИЛИТАТИ-хилити+хитати.