Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_metodichka_OT.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
537.6 Кб
Скачать

2.4. Вентиляція виробничих приміщень

Одним з ефективних засобів нормалізації повітря у приміщенні є вентиляція. Вентиляція - повітрообмін, завдяки якому забруднене повітря виводиться з приміщення, а замість нього вводиться свіже зовнішнє або очищене повітря. Задачі вентиляції - забезпечення чистоти повітря та заданих мікрокліматичних умов.

За способом переміщення повітря - розрізнюють системи природної, штучної (механічної та змішаної вентиляції. За напрямом руху повітря системи підрозділяються на припливну (повітря подається у приміщення), витяжну (забруднене повітря видаляється з приміщення) та припливно-витяжну.

В залежності від місця дії вентиляція може бути загально обмінною, місцевою (шкідливі речовини виділяються на декількох робочих місцях), локалізованою ( шкідливі речовин виділяються на робочих місцях, розташованих одне біля іншого) та комбінованою.

Загально обмінна вентиляція забезпечує створення необхідного мікроклімату та чистоти повітряного середовища у всьому об’ємі робочої зони. При місцевій вентиляції шкідливі речовини виводяться безпосередньо від місць їх утворення.

За призначенням вентиляція може бути робочою (використовується при нормальному режимі роботи технологічних процесів) та аварійною (використовується у випадку, якщо стався викид шкідливих речовин внаслідок аварії). Кiлькiсть припливного повітря у одиницю часу повинна відповідати кількості витяжного повітря.

При правильному розташуванні припливних та витяжних завіс свіже повітря подається туди, де концентрація шкідливих речовин менше, а видаляється, де концентрація більше. Вентиляція не повинна створювати перегрівання або охолодження працюючих. Вентиляція має бути пожежо- та вибухобезпечною.

2.4.1. Природна вентиляція

Природна вентиляція здійснюється за рахунок різниці температур повітря у приміщенні та у навколишньому середовищі (теплова конвекція) або дії вітру (напір вітру). Природна вентиляція може бути організованою та неорганізованою. Неорганізована природна вентиляція (провітрювання) здійснюється за рахунок витіснення зовнішнім холодним повітрям внутрішнього теплого повітря через вікна, щілини та двері. Обсяги повітряного обміну при неорганізованій природній вентиляції невідомі, оскільки обсяги припливного та відведеного повітря з приміщення і повітрообмін залежить від випадкових факторів (напрямку та сили вітру, температури зовнішнього та внутрішнього повітря). Організована природна вентиляція, при якій подачу та віддалення повітря регулюють точно, з врахуванням зовнішніх метеорологічних умов, називають аерацією (рис.2.1). Аерація здійснюється через спеціально передбачені отвори у зовнішніх стінах виробничих приміщень. Для забезпечення необхідної ефективності витяжної вентиляції при різних напрямках вітру на аераційних ліхтарях влаштовують вітрозахисні щити з прорізами.

У виробничому приміщенні внаслідок надходження тепла від обладнання, людей температура повітря як у зимовий, так і у літній період року виявляється вище температури зовнішнього повітря.

Середній тиск повітря у приміщенні практично дорівнює тиску зовнішнього повітря, проте рівність тисків спостерігається тільки в якійсь визначеній горизонтальній площини, що лежить приблизно усередині висоти приміщення та

називається площиною рівних тисків.

Напрямок вітру

Рис. 2.1. схеми аерації приміщень при відсутності (а) та наявності вітру (б)

Надлишковий тиск на рівні цієї площини може бути прийнятим рівним нулю. Отже, на рівні центру нижніх прорізів створюється розрідження, завдяки якому повітря поступає у нижній проріз приміщення, а на рівні центру прорізів, розташованих вище площини рівних тисків, створюється надлишковий тиск, який викликає рух повітря з приміщення назовні. Унаслідок різниці тисків виникає повітряний обмін з припливом повітря через нижні та витяжкою через верхні прорізи. Якщо будинок обдувається вітром, то на навітряній стороні створюється підвищений тиск, а на завітряній - знижений. Нижня частина припливних аераційних прорізів для теплого періоду року повинна знаходитись на рівні не вище 1 м від площини підлоги, а для холодного періоду - на рівні 4 - 6 м. Природну вентиляцію допускається використовувати тільки в тих виробничих приміщеннях, де відсутні джерела надходження в робочі зони шкідливих газоподібних речовин або пилу, а також в приміщеннях, в яких одночасно може знаходитися більше 25 чоловік. В таких випадках обов’язковим є застосування механічної вентиляції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]