Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_metodichka_OT.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
537.6 Кб
Скачать

3.4. Основні вимоги до робочого освітлення

Освітлення робочих місць повинно відповідати характеру виконуваних зорових робіт, який визначається мінімальним розміром об’єкту розрізнення, показниками фону і контрасту. Відповідно до ДБН В.2.5-28-2006 в залежності від розміру об’єкту розрізнення встановлено вісім розрядів зорових робіт. Для перших п’яти розрядів в залежності від показників фону та контрасту встановлені підрозряди.

Рівень освітлення робочих місць нормується шляхом встановлення значення показника освітленості на робочих місцях для І-V розрядів для комбіновано та загального штучного освітлення, а для VІ-VІІІ розрядів тільки для загального освітлення. Наприклад, точність зорових робіт, пов’язаних з роботою з текстами, за комп’ютером, відноситься до ІV розряду. Оптимальний рівень освітленості збільшує продуктивність праці на 15%. Збільшення освiтленостi призводить до збільшення відбитої блискучості та напруження і стомлення органів зору. На робочих місцях не повинно бути значних блискучості та пульсацій рівня освітленості. На робочій поверхні повинні бути відсутні різкі тіні, що спотворюють розміри та форму об'єктів розрізнення. В полі зору не повинно бути прямої та відбитої блискучості, що приводить до погіршення видимості об’єктів. Величина освiтленостi має бути постійною у часі. Для цього стабілізують напругу живлення, жорстко кріплять світильники, застосовують спеціальні включення світильників. Для створення правильної кольоропередачi необхідно обирати джерела світла з спектром близьким до природного.

Необхідно виключити або звести до мiнiмуму шум, теплові виділення, небезпеку поразки струмом, пожежо- та вибухонебезпечнiсть свiтильникiв.

Глибина пульсацiї газорозрядних ламп, що живляться вiд мережi змiнного струму, має бути обмежена. Допустимий коефiцiєнт пульсації не повинен пеpевищувати 20%.

Освiтлювальнi установки мають бути надiйними, зручними, простими в експлуатацiї, економічними та естетичними.

3.4.1. Джерела штучного освітлення

В освiтлювальних установках, призначених для освiтлення пiдприємств, у якостi джерел свiтла широко використовуються лампи розжарювання та газорозряднi лампи. Основними характеристиками джерел штучного освітлення є: експлуатаційні, електричні та світлотехнічні характеристики. До експлуатаційних відносяться гарантований термін служби (год), та використовувана потужність (Вт). До електричних - рід струму та напруга живлення. До світлотехнічних – спектральний склад світла, питома світловіддача (Лм/Вт) Порiвняльна характеристика ламп розжарювання та газорозрядних ламп приведена нижче:

Лампи розжарювання звичайно передбачають для місцевого освiтлення, а також освiтлення примiщень з тимчасовим перебуванням людей. Для загального освiтлення виробничих примiщень, як правило, передбачаються газорозряднi лампи. При системi загального освiтлення застосовується рiвномiрне та локалiзоване розмiщення свiтильникiв. При рiвномiрному розмiщеннi забезпечується достатня рiвномiрнiсть освiтленостi по всiєї площi у цiлому. У цьому випадку вiдстань мiж світильниками у кожному рядi та мiж рядами береться однаковим. Найкращим варiантом рiвномiрного розмiщення є шахове розмiщення світильників та по сторонах квадрата (вiдстанi мiж свiтильниками у ряду та мiж рядами світильників рівні).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]