Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_metodichka_OT.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
537.6 Кб
Скачать

3.3. Класифiкацiя видів та систем виробничого освітлення

Виробниче освітлення може бути: природним, штучним та суміщеним. Природне освітлення обумовлено прямими сонячними променями та розсіяним світлом небосхилу, змінюється в залежності від географічної широти, ступеню хмарності, часу діб від сотих частин люкс вночі до десятків тисяч люкс вдень. Штучне освітлення створюється штучними джерелами світла: лампами розжарювання або газорозрядними лампами. Суміщене освітлення уявляє собою доповнення природного освiтлення штучним в світлий час доби при недостатньому за нормами природному освітленні.

Природне освітлення подiляється на бокове - через свiтловi прорізи у зовнiшнiх стінах; верхнє - через лiхтарi та свiтловi прорізи у покритті , а також через прорізи у місцях перепаду висот будинку; комбіноване - освiтлення, при якому мають місце бокове та верхнє природне освітлення.

Штучне освітлення може бути: загальним та комбінованим. При загальному освiтленнi світильники розміщуються у верхній зоні (не нижче 2,5м над підлогою) рiвномiрно або у зонах розташування обладнання (загальне локалізоване освітлення). У разі виконання робіт високої точності додатково до загального використовується місцеве освітлення, світловий потік якого створюється від світильників, встановлених безпосередньо на робочих місцях. Місцеве освітлення застосовується тільки спільно з загальним освітленням.

За функціональним призначенням штучне освітлення поділяють на наступні види: робоче, аварійне, евакуаційне, охоронне та чергове. Робочим називають освiтлення виробничих приміщень, а також дільниць на відкритих територіях, призначених для роботи, проходу людей чи руху транспорту.

Найменша освiтленiсть робочих поверхонь при аварійному режимі роботи повинна складати 5% освiтленостi, нормованої для робочого освітлення. Евакуаційне освітлення передбачається для евакуації людей при аварійному вiдключеннi робочого освiтлення. Воно необхідне у проходах, на сходах, у виробничих приміщеннях, де працює понад 50 чоловік.

Найменша освiтленiсть при евакуаційному освiтленнi на підлозі основних проходів та на ступенях сходів - 0,5лк. Світильники аварійного та евакуаційного освiтлення приєднують до незалежного джерела живлення. Охоронне освітлення передбачається вздовж меж територій, що охороняються у нічний час. Освiтленiсть має бути 0,5лк на рiвнi землi у горизонтальній площині. До чергового освiтлення приміщень прибігають у неробочий час, при цьому використовуються частина свiтильникiв того або іншого виду освітлення.

3.3.1. Природне освітлення

Природне освітлення виробничих приміщень може здійснюватися світлом неба або прямим сонячним світлом через світлові прорізи (вікна) в зовнішніх стінах або через ліхтарі (аераційні, зенітні), що встановлені на покрівлях виробничих будівель. В залежності від цього і вимог технологічного процесу можуть бути застосовані такі види природного освітлення: бокове одностороннє або двостороннє, верхнє, коли світлові отвори (ліхтарі) знаходяться у верхньому перекритті будівель; комбіноване, коли застосовується одночасно бокове і верхнє освітлення. Згідно з вимогами ДБН В.2.5-28-2006 «Природне та штучне освітлення» в приміщеннях із постійним перебуванням людей повинно бути передбачене природне освітлення. Основною нормованою величиною природного освітлення є КПО, або (є) - коефіцієнт природної освітленості. Фактичний КПО визначають відношенням виміряної освітленості на робочому місці у виробничому приміщенні до одночасно виміряної освітленості зовні приміщенняу горизонтальній площині при відкритому небосхилі (щоб ніщо не затінювало фотоелемент люксметра) і дифузному світлі (сонце закрите хмарою). Оскільки ця величина відносна, то виражається у відсотках:

, % (3.7)

Нормування КПО залежить від виду природного освітлення та ряду супутніх факторів. При боковому освітленні нормується мінімальне значення КПО. У випадку однобічного - в точці на відстані 1 м від стіни - найбільш віддаленої від світлових отворів, але не більш ніж 12 м від них. При верхньому та комбінованому освітленні нормується середнє значення КПО. Значення нормативу КПО нормуються в залежності від розряду зорових робіт і становлять

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]