Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Материал курсовой Игнатченко Хи-11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
236.54 Кб
Скачать

I bok точності - занотовується в журналі лабораторного контролю і проводиться з використанням спе­ціально відібраної робочої проби з уведеною в неї добавкою стан­дартного зразка.

Усі ці контролі, на мою думку, не да­ють розслабитись в роботі і підтри­мують професіоналізм, оператив­ність - риси, характерні для праців­ників лабораторії.

Проаналізовано обсяг та результати проведених за три роки досліджень щодо контролю за якістю питної води.

Установлено, що якість води арте­зіанських свердловин нижньокрей- дового горизонту протягом 3 років відповідає вимогам нормативної до­кументації, вода бучацького горизон-

ту має відхилення за органолептич­ними та фізико-хімічними показника­ми. В процентному відношенні це становить: 2008 р. - 95 %; 2009 р. - 79,2 %; 2010 р. - 85,4 %.

Упродовж останніх років у воді цен­тралізованого водопостачання ви­явлені перевищення санітарних нор­мативів за вмістом заліза (0,32- 0,90 мг/дм3), каламутності (1,51- 3,64 мг/дм3), за вмістом марганцю (0,12-0,30 мг/дм3).

Кожні 5 років КП “Чернігівводока- нал” одержує висновок державної санітарно-епідеміологічної експер­тизи про тимчасовий дозвіл зави­щення цих показників у водозабо­рах (вміст заліза до 0,9 мг/дм3, ка­ламутність до 3,64 мг/дм3, вміст марганцю до 0,3 мг/дм3, кольоро­вість до 35 %).

Зношеність труб та висока аварій­ність також є причиною погіршення якості води, перебоїв у водопоста­чанні. За 2008 р. на погану якість води до підприємства надійшло 680 скарг, у 2009 р. - 472, і в 2010 р. - 548 скарг.

З метою поліпшення якості води КП “Чернігівводоканал” у 2010 р. ус­пішно завершив реконструкцію 55 артсвердповин, де встановлено ви- сокоекономічні насоси “Vilo” та нові нержавіючі труби.

Почалися роботи із заміни аварій­них магістральних трубопроводів по вул. Фікселя, Одинцова, Шевченка.

Потім розпочнеться санація магі­стральних трубопроводів методом “панчохи" ("чулка”). Одночасно на трубопроводах будуть міняти запір­ну апаратуру. Далі прийде черга на­сосних другого підйому - мінятимуть на них насосне обладнання. Усі пе­релічені роботи є реалізацією про­екту Світового банку “Розвиток міської інфраструктури”.

Так, КП “Чернігівводоканал” треба ще багато зробити, щоб мешканці Чернігова постійно пили якісну пит­ну воду. Але варто зрозуміти і спожи­вача, в тарифах на воду стоїть одна ціна - тільки за якісну питну воду, ін­шої ціни немає і знижок за спожи­вання неякісної води теж немає.

У м. Чернігові та Чернігівській обла­сті багато джерел, відомих тим, що у них вода начебто не просто чиста, а цілюща. До них часто приходять лю­ди, аби набрати води у великі пляш­ки, а дехто навіть приїздить маши­ною “запасається” на цілий тиж­день. Багато "клієнтів” таких джерел хваляться, що п’ють екологічно чис­ту воду. Але це зовсім не так, фахів­ці не радять споживати таку “аква віту”, бо, по-перше, ці джерела ніхто не контролює, а по-друге, кількість і якість води в них нестабільна, змі­нюється залежно від стану довкілля, атмосферних впливів - опадів, та­нення снігу тощо.