Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Материал курсовой Игнатченко Хи-11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
236.54 Кб
Скачать

Упровадження установок доочищення питної води

Проблема забезпечення питною во­дою об’єктів соціальної сфери стоїть досить гостро. Тільки в Дніпропет­ровській області централізованим водопостачанням охоплено 83,4 % дошкільних навчальних закладів та 72,7 % шкіл.

Через відсутність джерел централі­зованого водопостачання у населе­них пунктах, невідповідність води з локальних джерел нормативам 149 об’єктів працюють на привізній воді, у тому числі 45 дошкільних навчаль­них закладів та 104 школи.

Працівники санепідслужби області у 2011 р. у навчальних закладах до­слідили 5839 проб питної води. З них виявлені відхилення від нор­мативів ДСанПіН 2.2.4.171-10 “Гігі­єнічні вимоги до води питної, при­значеної для споживання людиною" за фізико-хімічними показниками у 16,7 % проб, за бактеріологічними показниками - у 1,9 % проб.

Основною проблемою якості питної водопровідної води в населених пунктах області залишаються підви­щені рівні забарвленості та кала­мутності, вмісту тригалометанів, ві­русів. Це стосується насамперед во­допроводів міст Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Марганця, Ні­кополя, Новомосковська, Орджонікідзе, Першотравенська, Павлогра­да, Тернівки, а також Апостолівського, Верхньодніпровського, Дніпро­петровського, Нікопольського, Новомосковського, Синельниківського, Солонянського, Софіївського, Томаківського, Широківського райо­нів. Для Кривого Рогу, Жовтих Вод, П’ятихаток, деяких сільських райо­нів, де джерелами водопостачання є підземні свердловини (населені пункти Васильківського, Межівського, Павлоградського, Петропавлівського, Покровського, Царичанського, Юр’ївського, Петриківського районів), додається невідповідність за показниками жорсткості та сухо­го залишку.

Для усіх населених пунктів області пріоритетним питанням у водоза- безпеченні залишається дотриман­ня епідемічної безпеки питної води за мікробіологічними та вірусоло­гічними показниками ДСанПіН № 2.2.4-171-10.

Ураховуючи зазначені чинники, за | ініціативою голови Дніпропетров­ської обласної державної адміні­страції О.Ю. Вілкула, до регіональної програми “Питна вода Дніпропет­ровщини на 2006-2020 роки" рі­шенням сесії Дніпропетровської обласної ради від 25.03.2011 р.

№ 79-5/УІ внесені зміни, згідно з якими до 2015 р. передбачено влаштування установок доочищення питної води у всіх дитячих садках, школах, лікувальних закладах Дні­пропетровської області.

У 2011 р. обладнані установками доочищення питної води дитячі на­вчальні заклади міст Дніпропетров­ська (134), Дніпродзержинська (40), Жовтих Вод (12), ДНЗ (148) та школи м. Кривий Ріг (133), Криворізького (14), Верхньодніпровського (5) та Апостолівського (2) районів, 17 лі­карень Кривого Рогу.

Крім того, у мм. Новомосковську та Першотравенську 16 дошкільних навчальних закладів (100 %) забез­печені системами доочищення пит­ної води за рахунок місцевого бюд­жету.

Загальний обсяг встановлених стан­цій доочищення питної води в на­вчальних закладах становить:

• загальноосвітні навчальні закла­ди - 257;

• дошкільні навчальні заклади - 392.

У переважній більшості навчальних закладів (571) завдяки встановлен­ню систем доочищення якість питної води поліпшилась.

За результатами досліджень у по­точному році 305 проб питної доочи­щеної води, якість питної води за фізико-хімічними показниками не по­ліпшилась у 10 % випадків, що май­же в 1,7 разу менше, ніж питної во­ди до установок доочищення. На вказаних об’єктах здійснюється до­опрацювання технології водопідготовки.

За досвідом працівників санепідслужби області, застосовані схеми доочищення водопровідної води сформовані з урахуванням показни­ків якості водопровідної в населено­му пункті.

Як правило, схема доочищення во­допровідної води включає:

• механічне очищення від механіч­них домішок для поліпшення показ­ника каламутності питної води (сіт­часті фільтри, фільтри для механіч­ного очищення води з поліпропілену тощо);

• адсорбційне очищення від колоїд­них домішок органічних речовин для поліпшення показників кольорово­сті, хлороформу та перманганатної окиснюваності, видалення з води хлору (фільтри з активованим вугіл­лям різних марок);

• знезараження води (фільтри з ультрафіолетовим опроміненням), ефективне щодо бактерій і вірусів.

Для доочищення води джерел пит­ного водопостачання з підвищени­ми рівнями сухого залишку, жорст­кості доцільно додатково застосову­вати фізико-хімічне знесолення во­ди (фільтри з іонообмінними смола­ми або зворотньоосмотичні мем­брани різних марок).

Використання фільтрів з іонообмін­ними смолами потребує лаборатор­ного контролю залишкових концен­трацій у питній воді натрію та хлори­дів, застосування зворотньоосмотичних мембран потребує лабора­торного контролю в перших пробах води після регенерації мембран по­казників рН та залишкових концен­трацій поверхнево-активних речовин.

Для доочищення питної водопровід­ної води використано обладнання, що має відповідні висновки держ- санепідекспертизи МОЗ України, та технологічні регламенти виробниц­тва питної води, також узгоджені із Держсанепідслужбою України.

Системи доочищення водопровідної води у процесі експлуатації накопи­чують фізико-хімічне та бактеріаль­не забруднення водопровідної води, у в’язку з цим, без сервісного обслу­говування та виробничого лабора­торного контролю вони можуть ста­ти додатковим джерелом забруд­нення води, отриманої у процесі водопідготовки.

Тому при встановленні систем до­очищення водопровідної води і в по­дальшій їх експлуатації передбаче­но відповідне сервісне обслугову­вання водоочисного обладнання (заміна картриджів і фільтрувально­го завантаження фільтрів, ультрафіо­летових ламп) та виконання лабора­торного контролю.

На 2012 р. заплановано встанов­лення установок доочистки питної води ще в 75 дитячих дошкільних за­кладах 6 міст області: м. Марганець - 8, м. Нікополь - 18, м. Орджонікідзе - 11, м. Павлоград - 20, м. Синельни- кове - 10, м. Тернівка - 8.

Ураховуючи, що впровадження си­стем доочищення буде активно про довжуватись загалом по Україні, вважаємо за доцільне на рівні Держсанепідслужби України із залу­ченням ДУ “Інститут гігієни та медич­ної екології ім. О.М. Марзєєва НАМИ України” розробити та затвердити відповідні санітарні норми устано­вок з доочищення питної води. Зо­крема, нормативи площ приміщень, їх обладнання, вимоги до інженер­ного забезпечення, вентиляції, освіт­лення, опалення, умов розташуван­ня, миття та дезінфекції установок, утилізації відходів тощо. З цього приводу Одеською облСЕС разом з Інститутом гігієни транспорту роз­роблені вимоги щодо санітарно-гігі­єнічного контролю за такими об’єк­тами. Але, на жаль, вказаний доку­мент не був затверджений МОЗ України та не зареєстрований Міністерством юстиції України.

З боку санепідслужби буде забезпе­чено контроль за експлуатацією си­стем доочищення питної води згідно з санітарними нормами.