Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Материал курсовой Игнатченко Хи-11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
236.54 Кб
Скачать

Лабораторний контроль за якістю питної води

Джерелом водопостачання міста Чернігова є виключно підземні во­ди. Вода видобувається із двох гори­зонтів: бучацького, що залягає на глибині 100-120 м, та нижньокрейдяного, який залягає на глибині 680-760 м. Видобуток води з цих го­ризонтів становить відповідно 60 % та 40 % від загального обсягу видо­бутої води. Постачання питної води населенню та іншим споживачам, відведення та очищення стічних вод, експлуатацію, технічне обслугову­вання і ремонт об’єктів водопоста­чання і водовідведення здійснює ко­мунальне підприємством КП “Чернігівводоканал”.

Загальна кількість населення міста Чернігова станом на 01.01.2011 р. налічувала 291 582 особи. Загаль­ний відсоток населення міста, за­безпеченого централізованим во­допостачанням, становить 99,46 %.

У 2000 р. постановою головного державного санітарного лікаря мі­ста, у зв’язку з поганими показника­ми води в колодязях та незадовіль­ним санітарно-технічним станом їх експлуатації, громадські колодязі були закриті.

Загальна кількість свердловин - 96 штук, потужністю 4394 м3 за год.

Подача води споживачам забезпечу­ється цілодобово через розгалужену систему водопроводів, вуличних та дворових мереж, загальна довжина яких становить 530,3 км, кількість водопровідних колонок - 369.

Лабораторія санітарно-гігієнічного відділу Чернігівської міської СЕС ате­стована на право проведення вимі­рювань у сфері поширення держав­ного метрологічного нагляду 17 бе­резня 2008 р. Свідоцтво № 61 видане на 5 років. Лабораторія уком­плектована необхідною апаратурою та обладнанням. Є витяжна шафа, сушильна шафа та інше допоміжне обладнання. Результати досліджень видаються з використанням високо­чутливих приладів: фотоелектроколориметрів КФК-3, КФК-2МП, іоно- міра И-130, ваг 2-го класу WA-21.

Контроль води питної досліджується за 23 показниками:

1) органолептичні - запах, присмак, температура, забарвленість, кала­мутність;

2) фізико-хімічні - водневий показ­ник, залізо загальне, жорсткість за­гальна, марганець, мідь, поліфосфати, сульфати, сухий залишок, хлор залишковий вільний, хлориди, цинк, та на вимогу - кальцій, магній, загальна лужність, діоксид вуглецю.

3) санітарно-токсикологічні - амоній, натрій, нітрати (по N03), нітрити, фто­риди, перманганатна окиснюваність.

Усі ці показники регламентуються ДСанПін 2.2.4-171-10 “Гігієнічні ви­моги до води питної, призначеної для споживання людиною".

Методичною літературою лаборато­рія забезпечена в достатній кількості.

Робота здійснюється за річним та квартальним планами, які затвер­джує головний лікар. Відбір проб проводить лаборант бак. лаборато­рії з відбору проб. У своїй роботі ла­бораторія тісно взаємодіє зі струк­турними підрозділами міської СЕС (відділення комунальної гігієни, гігіє­ни харчування, праці та гігієни дітей та підлітків).

Тдкож забезпечується лаборатор­ний контроль за якістю питної води згідно з "Методикою організації та проведення внутрішнього контролю якості лабораторних вимірювань" (№ 039-416 від 24.03.2003 p.). Внут­рішній лабораторний контроль про­водиться у формі внутрішнього опе­ративного контролю (ВОК) і включає в себе:

• ВОК збіжності - занотовується в робочому журналі при проведенні паралельних досліджень;

• ВОК відтворюваності - занотову­ється у журналі лабораторного конт­ролю і проводиться з використан­ням робочої проби, яку ділять на 2 частини і видають двом аналітикам;