Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКРАЇНА ЗА РАДЯНСЬКОЇ ДОБИ (Хрестоматія).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
581.12 Кб
Скачать

80. Дані про кількість репресованих в україні у 1939 році

Політичну відлигу у 1939 р. з неприхованою надією зустріли широкі кола населення країни. Однак уже через короткий проміжок часу з'ясувалося, що вона не більше, як тимчасовий відступ більшовицького керівництва країною. Керуючись кремлівськими настановами, Л. Берія та його підручні на місцях практично звели нанівець певні позитивні рішення, викладені в постанові РНК СРСР та ЦК ВКП(б) від 17 листопада 1938 року. Безпосередньо під керівництвом нового наркома внутрішніх справ СРСР знову запрацював такий позасудовий орган, як Особлива нарада. Більше того, права останнього були значно розширені. Одночасно в 1940 р. порівняно з 1939 р. з геометричною прогресією зростає кількість заарештованих органами НКВС громадян України. Ця цифра досягає позначки 44 303 (2458 у 1939 р.). Сьогодні, мабуть, ще рано говорити про остаточні втрати в Україні в другій половині 30-х р., коли війна проти власного народу досягла свого апогею. Відомо, що лише через катівні НКВС у 1935—1940 рр. пройшло понад 350 тис. наших співвітчизників. А скільки мільйонів громадян були покарані в адміністративному порядку. Відірвані від рідної домівки, вони знаходили своє останнє пристановище далеко від Батьківщини. Не забути, згадати їх усіх поіменно — наш борг перед історією і нащадками. Бажан О., Войналович В. Вина проти власного народу // Літ. Україна. — 1993. — 29 лип.

81. Газетна інформація про закриття шкіл в карпатській україні 1940р.

16 березня 1940р. Цілий ряд горожанських шкіл закрито, напр., у Рахові, Нересниці, Тересві, Білках, Іршаві, — а в школах, що ще залишилися, заведені високі наслідком чого наша селянська бідна дітвора змушена покидати оплати школи. У такім, напр., Воловім в 4 клясі остало тільки 16 учнів, а в 3 клясі — 18. Крім високих оплат причиною покидання школи є також неможлива мова навчання, в т. зв. русских клясах. Більше чим 60 % предметів учать учителі виключно по-мадярськи (історія, географія, фізіка, природа, числення), а решту предметів неможливим мадярсько-русским язичієм. Ніяких книг в горожанських школах немає. Українські та “карпаторуські” (панькевичівка) попалили й учебний матеріал диктують оцим нечуваним язичієм. На кожній годині примушують учнів співати мадярський гімн і пісню “Гісек едь...”. До гімназій майже не приймають дівчат. А втім, маємо тільки одну повну гімназію в Хусті, а 2 нижчі (4 кляси) в Рахові й Білках. За професорів понабирали всяких недокінчених мадярів, мадяронів і русофілів, між тим наших кваліфікованих професорів порозділювали на горожанські школи. Культурне життя в Україні. Західні землі: Документи і матеріали –Т.І (1939—1953). —К.,1995. — С. 91

82 Пам'ятка розенберга про майбутню окупацію німеччиною радянського союзу

2 квітня 1941 р. Меморандум № 1 Копія

Стосується СРСР Воєнний конфлікт із СРСР призведе до надзвичайно швидкої окупації важливих частин Радянського Союзу Для знавця Сходу карта народів Росії відображає такі національні або географічні одиниці: а) Велика Росія з Москвою як центром; б) Білорусь і Мінськом з гл. Смоленськом як столицею; в) Естонія, Латвія, Литва; г) Україна і Крим з Києвом як центром; д) район Дону з Ростовом як столицею; е) район Кавказу; ж) Російська Середня Азія або Російський Туркестан... А. Велика Росія Російська імперія царської форми сформувалася після панування татарів, з утворенням Великого князівства Московського. Цей територіальний центр зберігає і сьогодні надзвичайно велику ударну силу. Тривале ослаблення його буде політичною метою дій проти СРСР, щоб забезпечити можливість розвитку іншим районам. Це послаблення повинно виникнути внаслідок тимчасової окупації території за трьох можливих умов: 1. через повне знищення єврейсько-більшовицької державної адміністрації, без того, щоб сприяти утворенню нового загального адміністративного апарату; 2. через широку економічну експлуатацію...; 3. через передачу важливих районів російського центру новим адміністративним утворенням, а саме Білорусі, Україні й Донському району. Таким чином, одночасно відкривається можливість використовувати Московську Росію як район для масового заслання небажаних елементів. Г.Україна (окраїнний район) Київ головним центром держави варягів, які належать до норманів. Але після панування татарів Київ протягом довгого часу протистояв Москві. Його національне життя, на противагу тому, що говорить московська історія, чиї версії поширилися і в Європі, було засноване на досить міцній традиції. Політичним завданням у цьому районі буде утвердження власного національного життя до можливого створення політичної формації, яка б мала на меті сама чи в поєднанні з районами Дону і Кавказу у формі Чорноморської конфедерації постійно протистояти Москві й оберігати великонімецький життєвий простір на Сході Косик В. Україна і Німеччина у Другій світовій війні. — Париж; Нью-Йорк; Львів, 1993. — С. 495—496.