Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
367.62 Кб
Скачать
  1. Особливості оподаткування доходів, отриманих за договорами довгострокового страхування життя та недержавного пенсійного страхування податком на доходи фізичних осіб

Особливостю оподаткування цих видів доходів є те що за певних умов сплата страхових внесків страховику не оподатковується, а суми таких доходів частково оподатковуються за певних умов при їх виплаті.

Так, сума страхових внесків, сплачена працедавцем - резидентом за свій рахунок за договорами довгострокового страхування життя або недержавного пенсійного страхування платника податку не оподатковується за слідуючих умов:

- така сума у розрахунку на такого платника податку не перевищує 15 відсотків нарахованої таким працедавцем суми заробітної плати платнику податку протягом кожного звітного податкового місяця, у якому сплачується такий страховий внесок;

- така сума не перевищує суми місячного прожиткового рівня для працездатної особи помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень у розрахунку на такий місяць.

До оподатковуваного доходу платника включаються:

а) 60 відсотків сум страхових виплат (одноразових та регулярних) за договором недержавного пенсійного страхування або довгострокового страхування життя при досягненні застрахованою особою певного віку, обумовленого у такому страховому договорі, чи при її дожитті до закінчення строку такого договору;

б) вся викупна сума при достроковому розірванні страхувальником договору недержавного пенсійного страхування чи довгострокового страхування життя.

Не включаються до складу оподатковуваного доходу платника:

а) суми регулярних виплат за договором недержавного пенсійного страхування та за договором довгострокового страхування життя, одержувані платником податку - резидентом, що має вік, не менший 70 років;

б) сума страхової виплати за договором довгострокового страхування життя, якщо внаслідок страхового випадку застрахована особа отримує інвалідність I групи.

Податковим агентом платника податку - застрахованої особи є страховик-резидент, який здійснює нарахування страхової виплати чи викупної суми за договором недержавного пенсійного страхування або довгострокового страхування життя

  1. Особливості оподаткування іноземних доходів у резидента та доходів нерезидентів податком на доходи фізичних осіб

Оподаткування іноземних доходів

Оподаткування іноземних доходів здійснюється лише у фізичної особи – резидента. Платник, який на протязі звітного року отримував іноземні доходи, зобов”язаний після закінчення звітного року подати річну податкову декларацію і самостійно сплатити суму податку з отриманих доходів. Якщо платник податку сплачував прибутковий податок за кордоном, він має право на суму сплачених податків зменшити своє податкове зобов”язання в Україні за слідуючих умов:

- з відповідною країною та Україною існує договір щодо уникнення подвійного оподаткування;

- платник податку має довідку від державного органу відповідної країни країни про суму стягнутого податку, а також про базу його нарахування. Довідка має бути легалізована консульською установою України у такій країні.

Якщо за кордоном була сплачена більша сума податку, ніж має бути сплачена в Україні із загального оподатковуваного доходу, податок в Україні не сплачується, а сума перевищення з бюджету не відшкодовується.

Оподаткування доходів, одержаних нерезидентами

Як вже було зазначено вище, оподаткуванню в Україні підлягають лише доходи нерезидентів, з джерелом їх походження з України за ставкою, яка вдвічі більше за основну. В законі чітко визначений перелік таких доходів, наприклад, проценти, дивіденди, роялті, доходи від здачі майна в оренду, заробітна плата, отримана на території України чи від резидентів тощо.

В залежності від джерела отримання доходу визначається податковий агент нерезидента. Так, якщо доходи з джерелом їх походження з України виплачуються нерезиденту іншим нерезидентом, то податковим агентом вважається банк – резидент, через який відбувається така виплата.

У разі виплати нерезидентом таких доходів іншому нерезиденту готівкою або у формі, відмінній від грошової, нерезидент - отримувач такого доходу зобов'язаний самостійно нарахувати та сплатити податок до бюджету протягом 20 календарних днів, наступних за днем одержання таких доходів, але не пізніше закінчення його перебування в Україні.

Якщо ж такі доходи виплачуються нерезиденту резидентом, то податковим агентом вважається такий резидент

Соседние файлы в папке Подт кодекс