Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
367.62 Кб
Скачать
  1. Особливості оподаткування орендних операцій, процентів, дивідендів, виграшів та призів податком на доходи фізичних осіб

1. Оподаткування орендних операцій.

Податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення та іншого нерухомого майна є орендар. При цьому об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше мінімальної суми орендного платежу, встановленої в першому випадку – законодавством, в другому – органами місцевого самоврядування .

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності, то особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є платник податку - орендодавець. При цьому такий платник самостійно перераховує суми податку до бюджету щоквартально, протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу, а договір оренди нерухомого майна підлягає нотаріальному посвідченню.

2. Оподаткування процентів

Податковим агентом платника податку при нарахуванні (сплаті) на його користь процентів є фінансова установа, яка здійснює таке нарахування (сплату) за ставкою 5%. Перерахування до бюджету суми податків, утриманих з процентів здійснюється фінансовою установою щомісячно. Ця норма вводиться в дію з 2005 року.

3. Оподаткування дивідендів, роялті

Податковим агентом при виплаті дивідендів або роялті є резидент, який нараховує дивіденди. Він зобов”заний на протязі 20 днів, після закінчення місяця, в якому були виплачені дивіденди, надати податковому органу відповідний податковий розрахунок.

При цьому дивіденди, які нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою-резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умов, визначених в законі, не оподатковуються.

4. Оподаткування виграшів та призів

Податковим агентом платника податку при нарахуванні на його користь доходу у вигляді виграшів або призів у лотерею (крім державних лотерей та виграшів в азартні ігри), є особа, яка здійснює таке нарахування. При цьому витрати, понесені таким платником податку у зв'язку з одержанням таких доходів, не беруться до уваги.

Платник податку, який отримує дохід у вигляді виграшу в азартні ігри в казино, інших гральних закладах, зобов'язаний включити до складу свого загального оподатковуваного річного доходу (у річній податковій декларації) позитивну різницю між сумою такого доходу та документально підтвердженими витратами, понесеними у зв'язку з отриманням такого доходу протягом такого року.

З метою здійснення податкового контролю будь-яка фізична особа - резидент чи нерезидент зобов'язана пред'явити паспорт при вході до грального закладу, дані з якого реєструються відповідною службовою особою такого грального закладу.

  1. Особливості оподаткування інвестиційного прибутку та благодійної допомоги податком на доходи фізичних осіб

Оподаткування інвестиційного прибутку

Якщо платник податку здійснює інвестиційні операції, він зобов’язаний вести облік фінансових результатів операцій з інвестиційними активами.

Під терміном "інвестиційний актив" розуміється пакет цінних паперів чи корпоративні права, випущені одним емітентом, а також банківські метали, придбані у банку.

Об”єктом оподаткування виступає інвестиційний прибуток. Він розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та витрат з його придбання і вказується платником у річній податковій декларації. В залежності від умов придбання та продажу інвестиційних активів, існують деякі особливості у визначенні об’єкта оподаткування.

За згодою платника податковим агентом зі сплати податку з інвестиційних операцій може виступати професійний торговець цінними паперами, який здійснює операції з інвестиційними активами платника.

Якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами має від'ємне значення, то його сума переноситься у зменшення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами наступних років до його повного погашення.

Оподаткування благодійної допомоги

Благодійна допомога не оподатковується лише за умов, які викладені нижче:

  • благодійна допомога надходить платнику податку, постраждалому внаслідок екологічних та інших катастроф у граничних сумах, визначених Кабінетом Міністрів України;

  • сума нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року не перевищує розміру мінімального прожиткового рівня, за умови, що на такого платника податку поширюється право на отримання податкової соціальної пільги;

  • цільова благодійна допомога надається резидентами - юридичними або фізичними особами:

- лікувальним закладам, будинкам дитини, школам-інтернатам, будинкам для престарілих тощо;

- платнику податку, який здійснює наукове дослідження для відшкодування вартості обладнання, матеріалів, інших витрат (крім виплат заробітної плати, додаткових благ, інших особистих витрат);

- аматорській спортивній організації для компенсації витрат з придбання або оренди спортивного знаряддя та приміщень для проведення тренувань, забезпечення участі спортсмена-аматора у спортивних змаганнях.

В усіх інших випадках отримання благодійної допомоги платник зобов”язаний подати річну податкову декларацію і включити її суму до оподатковуваного доходу.

Соседние файлы в папке Подт кодекс