Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovaya.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
60.89 Кб
Скачать

2.2 Взаємодія монополії ринкового механізму

Монополія - ​​великий власник, який захоплює переважну частину ринкового простору з метою свого збагачення. В економічній літературі дається наступна класифікація видів монополій: 1. З урахуванням ступеня охоплення економіки виділяються такі види монополістичних організацій. У масштабі визначеної галузі - чиста монополія. У цьому випадку діє один продавець, доступ ринок для можливих конкурентів закритий, продавець має повний контроль над кількістю товарів, призначених, для продажу, та їх ціною.

У масштабі національного господарства утворюється абсолютна монополія. Вона знаходиться в руках держави або його господарських органів (наприклад, державна монополія зовнішньої торгівлі тощо). Монопсонія (чиста і абсолютна) - один покупець ресурсів, товарів. 2. Залежно від характеру і причин виникнення розрізняють наступні види монополій. Природна монополія.

Нею володіють власники і господарські організації, які мають у своєму розпорядженні рідкісні і вільно не вироблені елементи виробництва (наприклад, рідкісні метали, особливі земельні ділянки під виноградники). Сюди також відносяться цілі галузі інфраструктури, що мають особливо важливе і стратегічне значення для всього суспільства (залізничний транспорт, військово-промисловий комплекс тощо).

Існування природних монополій виправдовується тим, що вони дають величезний економічний виграш від великих масштабів виробництва. Тут створюють товари з меншими витратами в порівнянні з витратами ресурсів, які були б на безлічі аналогічних фірм.

Легальні монополії утворюються на законній підставі. До них можна зарахувати такі форми монополістичних організацією: Патентна система. Під патентом мається на увазі свідоцтво, видане урядом країни громадянинові на право виключного користування зробленим винаходом. Патентом також іменується документ, що дає право на заняття промислом торгівлею.   Авторські права, згідно з якими інтелектуальні власники отримують виключне право продавати або розмножувати свої твори протягом всього життя або в будь - то період.   Торгові знаки - спеціальні малюнки, назви, які дозволяють ідентифікувати (ототожнити) товар, послугу чи фірму (конкурентам забороняється використовувати зареєстровані торгові знаки). Штучні монополії. Під цим умовною назвою (яка відокремлює ці організації від природних монополій) маються на увазі об'єднання підприємств, створювані заради одержання монополістичних вигод.

Ці монополії навмисно змінюють структуру ринку: створюють бар'єри для входження на галузевий ринок нових фірм; обмежують аутсайдерам (підприємствам, які не увійшли до монополістичні об'єднання) доступ до джерел сировини і енергоносіїв; створюють дуже високий рівень технології; застосовують більший капітал; "забивають" нові фірми добре поставленої рекламою. Штучні монополії утворюють ряд конкретних форм - картель, синдикат, трест і концерн. Картель - союз кількох підприємств однієї галузі промисловості, в якому його учасники зберігають свою власність на засоби і продукти виробництва, а створені вироби самі реалізують на ринку, домовляючись про квоту - частку кожного в загальному випуску продукції, про продажних цінах, розподіл ринків та ін..

Синдикат - об'єднання ряду підприємств, що виготовляють однорідну продукцію; тут власність на матеріальні умови господарювання зберігається за учасниками об'єднання, а готова продукція реалізується як їх спільне надбання через створену для цього контору.

Трест - монополія, в якій створюється спільна власність даної групи підприємців на засоби виробництва і готову продукцію. Концерн - союз формально незалежних підприємств (зазвичай різних галузей промисловості, торгівлі, транспорту і банків), у рамках якого головна фірма організовує фінансовий (грошовий) контроль за всіма учасниками.

Консорціум - тимчасова угода між декількома банками або підприємствами для спільного проведення фінансових операцій великого масштабу.

Щоб утримувати таке вигідне становище на ринку, монополістичні об'єднання економічними та іншими методами розправляються з конкурентами. Опишу деякі з цих способів: 1. Господарський бойкот - часткова або повна відмова від економічних зв'язків з аутсайдерами. Монополії пропонують залежним від них покупцям не купувати товари інших фірм, так як вони нібито гіршої якості.

2. Демпінг - навмисна продаж товарів за "викидними" цінами з метою розорення конкурента.

3. Обмеження продажу товарів самостійним фірмам.

4. Маневрування цінами: монополія підвищує ціни на продукти, збувається дрібним власникам, і одночасно застосовує таємні знижки і поступки в цьому відношенні для великих покупців.

5. Використання фінансових засобів боротьби з конкурентами (наприклад, спекуляція цінними паперами на фондовій біржі).

6. Розорення конкурентів за допомогою дозволених законом і недозволених засобів з метою їх "поглинання" і "приєднання" до монополії.

Останні застосовують широкий арсенал жорстоких прийомів: підроблюють продукцію конкурентів, порушують патенти, копіюють товарні і фірмові знаки.

Проти своїх ринкових противників багато фірм застосовують "промислове шпигунство". Деякі монополії не гребують кримінально караними методами, аж до підпалів приміщень, тер. актів та замовних убивств.

Розділ III.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]