Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інд.завдання 89.ЗЕД.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
99.71 Кб
Скачать

4. Зовнішньоекономічна транзитна операція

А) За перші чотири тижні 2014 року залізниці України перевезли 3,4 млн тонн транзитних вантажів, що на 5,4% більше, ніж у січні минулого року. Про це повідомляє прес-служба Укрзалізниці. За інформацією відомства, найбільше зросли обсяги перевезень кольорової і сірчаної руди, зерна і продуктів перемолу, а також коксу, нафти і нафтопродуктів.

"Вантажна робота на залізницях України і перевезення вантажів у всіх видах сполучень здійснюються в безперебійному режимі, залізничний транспорт працює стабільно, забезпечуючи потреби національної економіки", - зазначено в повідомленні УЗ. У відомстві зазначають, що в плановому порядку працюють і передавальні станції Укрзалізниці, приймають і відправляють вагони і потяги на залізниці країн-сусідів (Росії, Білорусії, Молдавії, Угорщини, Польщі, Словаччини і Румунії). У повідомленні також сказано, що представники УЗ і Міністерства інфраструктури продовжують системну роботу з основними вантажоутворюючими підприємствами, операторами, експедиторськими організаціями і портами з питань оптимізації перевезень, безперебійного прийому вантажів і їхнього збереження.

Як стало відомо раніше, всього з 1 по 28 січня Укрзалізниця навантажила 24,6 млн тонн вантажів. Це на 3,1% більше, ніж було навантажено за аналогічний період минулого року. Навантаження кам'яного вугілля збільшилися на 12,7% (до 7,2 млн тонн), чорних металів - на 7% (до 2,4 млн тонн), цементу - на 18,6% (до 170,6 тис. тонн), лісу - на 21,6% (до 323 тис. тонн), зерна - на 25,5% (до 2,3 млн тонн). Нагадаємо, що вантажний сектор є основним джерелом доходу залізничної галузі та донором для пасажирських перевезень. За підсумками 2013 року від вантажних перевезень залізниці отримали 9 млрд грн прибутку, тоді як від перевезень пасажирів у дальньому та приміському сполученнях - 6,7 млрд збитків. Крім покриття збитків пасажирських перевезень, за рахунок прибутку від перевезень вантажів УЗ розвиває всю інфраструктуру, в тому числі, використовувану для пасажирського сполучення. Так, у 2014 році запланована реконструкція 325,7 км колії на суму 1,2 млрд грн, капремонт 341,4 км колії на суму 542,2 млн грн і реконструкція 155 стрілочних переводів на суму 135,3 млн грн.

Електронне джерело: http://tsn.ua/groshi/ukrzaliznicya-zbilshila-obsyag-perevezen-tranzitnih-vantazhiv-332094.html

Б) Офіційна позиція Чопської митниці Міндоходів щодо ситуації на митних постах «Ужгород» та «Малий Березний»

Сьогодні на митних постах «Ужгород» та «Малий Березний» Чопської митниці Міндоходів виникла ситуація із їх блокування власниками транспортних засобів з іноземними номерами.

Для врегулювання ситуації й визначення причин - Анатолій Ципящук, в.о. начальника Чопської митниці Міндоходів, провів нараду з керівним складом митних пунктів пропуску та зустрівся з активістами громадської організації «Західноукраїнська Асоціація власників транзитних авто» і представниками ЗМІ.

Посадовець нагадав учасникам зустрічі законодавчі норми, зокрема статті 95, 103 та 381 Митного кодексу України, які стосуються тимчасового ввезення та транзиту транспортних засобів особистого користування через митну територію України.

Стаття 381 МКУ передбачає ввезення громадянами автомобілів особистого користування з метою транзиту через митну територію України за умови письмового декларування та сплати грошової застави. Зазначені вимоги не поширюються на транспортні засоби постійно зареєстровані у відповідних реєстраційних органах іноземних держав.

Митним кодексом України, статтею 95, встановлені такі строки транзитних перевезень для автомобільного транспорту: 10 діб у разі переміщення між митницями Міндоходів і 5 діб – в межах однієї митниці, – інформує Анатолій Ципящук. Якщо громадянин заїхав на митну територію України транспортним засобом із іноземною реєстрацією (для прикладу) в пункті пропуску «Ужгород» і вирішив після перебування на території України повернутись через цей же пункт пропуску, то це вважається тимчасовим ввезенням, а не транзитом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]