Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

індивідуалка мікроекономіка

.rtf
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
434.55 Кб
Скачать

1. В даній індивідуальній роботі, мною було обрано кондитерську галузь для дослідження, а саме - Київський торт корпорації «Roshen».

Кондитерські вироби - харчові продукти, що відрізняються високим вмістом вуглеводів (Сахаров і/або крохмалю) і призначеними для вживання на десерт в якості солодкої продукції, що вживається самостійно або разом з напоями (чаєм, кавою, деякими винами, соком і т. п.).

Ки́ївський торт — продукція Київської кондитерської фабрики імені Карла Маркса. За свою майже п'ятидесятирічну історію став одним із символів Києва. Опис: складається з двох білково-збивних коржів з прошарками крема. Поверхня торта прикрашена різними кремами, бокова поверхня обсипана горіховою крихтою.

Склад: цукор, масло солодковершкове "Екстра", ядра горіхів фундука смажені подрібнені, борошно пшеничне в/ґ, продукт згущений "Молс" (молоко знежирене, цукор, сироватка молочна суха, жир рослинний, лактоза), білок яєчний сухий, какао-порошок, коньяк, пудра ванільна, вино десертне, барвники натуральні: куркумін, кармін; барвник штучний індигокармін.

Харчова (поживна) цінність 100 г продукту (в г): білків — 5,4; жирів — 30,0; вуглеводів — 49,1.

Енергетична цінність (калорійність) 100 г продукту: 481 ккал.

Строк придатності до споживання: 72 години.

Зберігати в холодильних шафах і камерах при температурі (6±2)˚С. Застерігати від ударів, при транспортуванні не кидати. Маса нетто: 1 кг.

1. Київським тортом можна задовольнити :

1)фізіологічні потреби (наприклад, можна задовольнити голод). Так, для всіх цукрових кондитерських виробів визначальними властивостями функціонального призначення є енергетична і біологічна цінність. Торт володіє високою харчовою цінністю, гарною засвоюваністю.

2) індивідуальні або соціальні потреби. Для більшості ступінь значущості цієї підгрупи споживчих властивостей нижче, ніж функціональних.

3) психологічні потреби - здатність товарів забезпечувати при споживанні душевну комфортність споживачеві. Вони можуть виражатися через сприйняття смаку, кольору, яскравості зображення і т. п. Київський торт приємного аромату і смаку. Цей кондитерський виріб характеризується привабливим зовнішнім виглядом.

4) естетичні потреби споживача (показниками естетичних властивостей товарів можуть бути зовнішній (товарний) вигляд, цілісність, інформаційна виразність, досконалість виробничого виконання)

2. Київський торт є подільним тому, що внаслідок поділу він не змінює свого призначення.

Придбання кондитерського виробу є оптимальним рішенням тому, що воно ідеально підходить мені за своїми критеріями, а саме:( смаком, кольором, харчовою цінністю, ціною та задоволенням власних потреб).

3. Компетенції споживача:

-Спеціальні.

Оптимальна вигода полягає, що продукт корпорації «Roshen» характеризується високою якістю і може задовольнити потреби найвимогливіших груп споживачів.

  • Соціальні або комунікативні

Це пояснюється тим,що виробники проводять соціальні спостереження за споживанням їхнього товару та вводять інновації в продукцію до ідеалу виконуючи побажання споживачів.

4. Кондитерські вироби будуть для нас благом до тих пір, поки ми будемо вживати їх у потрібній кількості, якщо ж ми будемо вживати це благо дуже багато, воно стане для нас антиблагом і втратить для нас споживчу цінність.

Ідеальним субститутом продукту «Київський торт» є «Грильяжний торт». При зменшенні ціни на «Київський торт» , він буде купуватися більше і навпаки, тут можна спостерігати ефект заміщення - коли ми одне благо заміняємо на друге при змінні ціни. Субститутами - «Київський торт» і «Бісквітний рулет».

Комплементом «Київському торту» буде - чай або кава, а досконалим комплементом торту може бути- горішки, вершкове масло.

Незалежним благом у споживанні для даної галузі є булочки. Тому, що не залежно які в споживачів будуть доходи, вони завжди будуть купувати булочки.

5. «Київський торт» фабрики "Рошен" та і вся продукція кондитерської фабрики зазнала великого попиту в даний момент. Попит на цю продукцію є еластичним. Збільшення доходів споживачів може збільшити попит на продукт, але попит буде збільшуватися до тих пір, поки благо не стане антиблагом.

«Київський торт» фабрики "Рошен" можна віднести до продуктів - Товари другої необхідності.

Рис.1( крива еластичності попиту)

Висновок

Таким чином в результаті проведеного дослідження вдалося з’ясувати еластичність попиту на продукт фабрики «Roshen».«Київський торт» відноситься до товарів другої необхідності, тому що зі зростанням доходів споживачів, попит на даний продукт також зростає, що було відображено на рис. 1.1. Оптимальна вигода полягає, що продукт корпорації «Roshen» характеризується високою якістю і може задовольнити потреби найвимогливіших груп споживачів. Ідеальним субститутом для продукту «Київський торт» є «Грильяжний торт», а субститутом - «Бісквітний рулет». Комплементом «Київському торту» буде - чай або кава, а досконалим комплементом торту може бути- горішки або вершкове масло.

Список використаної літератури

  1. Наливайко А.П., Азьмук Л.А. та ін. Мікроекономіка

  2. roshen.com/ua

  3. www.nbuv.gov.ua

  4. pidruchniki.com

4