Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyne_vivchennya.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Тема 7. Організація даних у виді таблиць.

Word надає можливість користувачам застосовувати удосконалені, а також зовсім нові засоби створення і обробки таблиць. Для створення нової таблиці призначена команда Таблица командної вкладки Вставка.

Кнопка відкриває прототип таблиці, де визначається число стрічок і стовбців; при виборі команди Вставить таблицу… з’являється діалогове вікно, де потрібно задати кількість стовбців і стрічок таблиці.

Всі клітинки таблиці порожні і мають однаковий розмір, у подальшому користувач має можливість змінити структуру таблиці і розмір її елементів відповідно до об’єму інформації, що буде в ній міститись.

У Word передбачено два альтернативних способи редагування і форматування таблиць: за допомогою миші і за допомогою інструментів командних вкладок Работа с таблицами/ Конструктор, Макет.

Вибір того чи іншого способу залежить від користувача. У більшості випадків використання миші прискорює роботу, при цьому внесення змін за допомогою миші більш наглядне. Якщо необхідно доповнити таблицю новими даними або видалити зайві, об’єднати декілька клітинок, вставити або видалити стрічки або стовбці, доцільно застосовувати команди контекстного меню таблиці.

Вставка стрічок і рядків здійснюється за допомогою групи команд Строки и столбцы командної вкладки Макет або контекстного меню таблиці; при цьому потрібно виділити стрічки (стовбці) таблиці і викликати контекстне меню.

Зміна ширини стовбця. Ширину стовбця легко змінити за допомогою миші. Для цього слід розмістити вказівку миші на обмежувальній лінії (вигляд вказівки миші при цьому зміниться) і при натиснутій лівій кнопці перетягнути в потрібному напрямку.

Зміна висоти стрічки. Висота стрічки залежить від об’єму і параметрів форматування введеної інформації, а також від відстані між абзацами в клітинці. У деяких випадках необхідно задати висоту стрічки, що відрізняється від встановленої за замовчуванням. Для цього слід виконати дії, аналогічні зміні ширини стовпця.

Розділення і об’єднання клітинок. Таблиця часто має заголовок (шапку), який має бути загальним для декількох стовбців. Найпростішим способом у даному випадку є об’єднання декількох клітинок для отримання клітинки більшої величини. Для об’єднання клітинок потрібно їх виділити і скористатись командою Объединить ячейки командної вкладки Макет (аналогічна команда міститься і в контекстному меню таблиці). Для розділення клітинки таблиці на декілька призначена команда Разбить ячейки.

Видалення клітинок, стрічок, стовбців. Для видалення клітинок, стрічок, стовпців необхідно виділити відповідну ділянку і скористатись командами Удалить групи команд Строки и столбцы командної вкладки Макет (або командами контекстного меню).

Виділені ділянки не можна видалити за допомогою клавіш Delete або Backspacе. Ці клавіші використовують для видалення тільки вмісту клітинок.

Розбивка таблиць. Таблицю можна розділити на частини. Це може бути необхідно, якщо між частинами таблиці повинен міститись текст або малюнок або таблиця розміщується на декількох сторінках. Для розбивки таблиці потрібно встановити курсор у першій стрічці другої частини таблиці і натиснути комбінацію клавіш Ctrl+Shift+Enter або скористатись командою Разбить таблицу командної вкладки Макет.

Форматування таблиць. Форматування таблиці, як і будь-якого абзацу, здійснюється за допомогою інструментів командної вкладки Главная. Word також має засіб автоматичного форматування таблиць – це група команд Стили таблиц командної вкладки Работа с таблицами/Конструктор. Вона відкриває галерею, де потрібно вибрати потрібний формат – у результаті Word автоматично виконає форматування таблиці відповідно до вибраного зразка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]