Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyne_vivchennya.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Пр15. Обчислення задач оптимізації з використанням команди Пошук рішення.

Тема 29. Побудова діаграм в Excel.

Про діаграми

Діаграми — це засоби наглядного подання даних, які полегшують порівняння, виявлення закономірностей і тенденцій даних. Наприклад, замість аналізу декількох стовпців чисел на аркуші, можна, лише поглянувши на діаграму, дізнатися, зменшуються чи зростають об'єми продаж по кварталам, або як реальні об'єми продаж відповідають планам.

Створення діаграм

Діаграму можна створити на окремому аркуші або розташувати як впроваджений об'єкт на аркуші даних. Крім того, діаграму можна опублікувати на веб-сторінці. Щоб створити діаграму, необхідно спочатку ввести для неї дані на аркуші. Після цього, виділивши ці дані, слід запустити майстер діаграм для покрокового створення діаграми, під час якого вибираються її тип і різні параметри, або за допомогою панелі інструментів Діаграма створити базову діаграму, яку згодом можна буде змінити.

  1. Дані аркуша.

  1. Діаграма, створена за даними аркуша.

Звіт зведеної діаграми — це інтерактивне зведення даних у форматі діаграми. Вона створюється інакше, ніж звичайні діаграми Microsoft Excel. Після створення звіту зведеної діаграми можна переглядати різні рівні деталізації та змінювати макет діаграми шляхом перетягнення її полів і елементів.

Представлення даних на діаграмі

Діаграма зв'язана з даними аркуша, на основі яких вона створена, і в разі зміни даних автоматично оновлюється.

  1. Маркер даних.

  2. Основна лінія сітки.

  3. Імена категорій.

  4. Імена рядів даних діаграми.

Маркер даних . Кожний маркер даних відповідає одному значенню даних аркуша. Певна послідовність маркерів даних представляє один ряд даних. У наведеному вище прикладі правий маркер даних відповідає дійсному значенню за другий квартал, яке дорівнює 99.

Основні лінії сітки. Microsoft Excel створює значення на осі з даних аркуша. Зверніть увагу, що в наведеному прикладі значення на осі змінюються від 0 до 120, що відповідає значенням клітинок діапазону на аркуші. Основні лінії сітки позначають основні інтервали на осі. На діаграмі можна також вивести на екран проміжні лінії, які позначають інтервали в межах основних інтервалів.

Імена категорій . Microsoft Excel використовує заголовки стовпців або рядків як імена осі категорій. У вищенаведеному прикладі іменами осі категорій були заголовки рядків першого та другого кварталу.

Імена рядів даних діаграми . Microsoft Excel також використовує заголовки стовпців або рядків як імена рядів даних. Імена рядів даних показані в легенді діаграми. У вищенаведеному вище прикладі заголовки рядків «Прогнозовані» та «Фактичні» використовуються як імена рядів даних.

Поради . Якщо затримати вказівник на елементі діаграми, з’явиться виринаюча підказка з назвою цього елемента. Наприклад, якщо навести вказівник на легенду, з’явиться підказка, яка містить слово «Легенда».

Впроваджені діаграми й аркуші діаграм

Можна створити діаграму або на окремому аркуші діаграми, або на аркуші даних як впроваджений об’єкт. В обох випадках діаграма зв’язується з вихідними даними на аркуші, тобто в разі оновлення даних аркуша оновлюється створена на їх основі діаграма.

Впроваджені діаграми . Впроваджена діаграма вважається графічним об’єктом і зберігається як частина аркуша, на якому її було створено. Впроваджені діаграми слід використовувати, якщо необхідно вивести на екран або надрукувати одну або більше діаграм разом із даними аркуша.

Аркуші діаграм . Аркуш діаграми — це окремий аркуш у книзі, який має власне ім’я. Аркуші діаграм слід використовувати, якщо необхідно переглянути або внести зміни до великих або складних діаграм окремо від аркуша даних, або заощадити місце на екрані для роботи з аркушем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]