Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оригінал_ООП_26.01.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
488.45 Кб
Скачать
  1. Чим відрізняються "оптимальні умови і характер праці", "допустимі умови і характер праці", "шкідливі і небезпечні умови і характер праці"?

Оптимальні умови — такі умови, в яких не лише зберігається здоров’я працюючих, а й створюються передумови для підтримання високого рівня працездатності. Оптимальні нормативи виробничих факторів установлені для мікроклімату і факторів трудового процесу. Для інших факторів за оптимальні умови приймаються такі умови праці, в яких несприятливі фактори виробничого середовища не перевищують рівнів, прийнятих за безпечні для населення.

Допустимі умови — характеризуються такими рівнями факторів виробничого і трудового процесу, які не перевищують установлених гігієнічних нормативів, а можливі зміни функціонального стану організму відновлюються за час регламен­тованого відпочинку або до початку наступної зміни й не чинять несприятливого впливу на стан здоров’я працюючих та їх потомство в найближчому і віддаленому періодах.

Шкідливі умови — характеризуються такими рівнями шкідливих виробничих факторів, які перевищують гігієнічні нормативи і здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючого та(або) його потомство.

Небезпечні (екстремальні) умови — характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу, вплив яких протягом робочої зміни (або її частин) створює загрозу для життя, високий ризик виникнення важких форм гострих професійних уражень.

  1. Розкрийте суть поняття "виробничі шкідливості". Наведіть приклади шкідливих виробничих факторів.

Виробничі шкідливості – це шкідливі фактори виробничого середовища; умови виробничого середовища, трудового та виробничого процесів, які за нераціональної організації праці впливають на стан здоров’я працівників та їх працездатність.

Виробничі шкідливості поділяються на три групи:

— шкідливості, які пов’язані з трудовим процесом. Вони обумовлені нераціональною організацією праці (надмірне напруження нервової системи,

напруга органів зору, слуху, велика інтенсивність праці та ін.);

— шкідливості, які також пов’язані з виробничим процесом, але створюються за рахунок технічних недоліків виробничого устаткування — промисловий пил, шум, вібрація, шкідливі хімічні речовини, випромінювання тощо.

Майже всі вони нормуються шляхом встановлення стандартів, санітарних норм і кількісно оцінюються;

— шкідливості, які пов’язані з зовнішніми обставинами праці і виробництва — з недоліками загальносанітарних умов на робочому місці (нераціональне опалення виробничих приміщень і т. ін.).

Шкідливі виробничі фактори за характером впливу поділяються на фізичні, хімічні, біологічні та психологічні.

  1. Охарактеризуйте шкідливі виробничі фактори.

Шкідливі виробничі фактори поділяються на:

  1. за характером впливу :

  • фізичні (параметри повітря, вібрація, шум, випромінювання, освітлення),

  • хімічні (токсичні речовини, пил, пара, газ),

  • біологічні (бактерії, інфекції),

  • психологічні (перевантаження, монотонність);

2) від характеру походження:

  • шкідливості, пов’язані з трудовим процесом (надмірним напруженням нервової системи, напругою органів зору, слуху, великою інтенсивністю праці тощо);

  • шкідливості, пов’язані з виробничим процесом (промислового пилу, шуму, вібрації, шкідливих хімічних речовин, випромінювання);

  • шкідливості, пов’язані із зовнішніми обставинами праці і виробництва (нераціональним опаленням виробничих приміщень та ін.).