Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.03.2015
Размер:
189.44 Кб
Скачать

5. Модульне навчання

Модуль у педагогіці — це змістовно, логічно завершена частина навчального матеріалу, певна мікросистема, засвоєння якої забезпечує досягнення раніше запланованого результату навчання.

Кожний змістовний модуль включає в себе такі блоки:

цільовий — мета і завдання вивчення конкретного модуля;

змістовний, в якому представлено основні смислові одиниці, терміни, поняття, закони, що становлять суть певного розділу навчальної дисципліни;

операційний — визначення пізнавальних навичок, якими повинен оволодіти учень;

методичний, в якому даються рекомендації, поради щодо самостійної роботи по засвоєнню навчального матеріалу;

контрольний. У ньому питання, завдання, тести для перевірки рівня засвоєння навчального матеріалу. Результатами вивчення кожного блоку модуля відбиваються в балах, які учень набирає. Тому він може сам визначити ступінь засвоєння матеріалу.

Таким чином, модульне навчання пов'язане з рейтинговою системою контролю. Чим більший і складніший модуль, тим більше балів йому відводиться.

6. Комп’ютерне навчання

Ідея застосування комп’ютера як засобу навчання (комп’ютерне навчання) виникла в 50-ті роки XX століття в рамках програмованого навчання, а в 70—80-ті роки комп'ютери з'явилися в школах.

Отже, комп’ютерне навчання у вузькому значенні передбачає застосування комп’ютера як засобу навчання, а в широкому — застосування комп'ютера в навчальному процесі з різною метою (комп’ютерізація навчання).

Основна мета навчання — підготовити підростаюче покоління до життя в інформатизованому суспільстві, підвищити ефективність навчання шляхом впровадження засобів інформатизації.

Існують основні два напрями комп’ютерізації (інформатизації) навчання:

— вивчення комп'ютера як електронної обчислювальної машини (ЕОМ), щоб забезпечити комп'ютерну грамотність учнів (знання про можливості ЕОМ, застосування її в різних сферах виробництва, культури, освіти та ін.). З цією метою в школі вивчаються курси «Основи ЕОМ», «Основи кібернетики» та ін.;

— оволодіння способами застосування комп'ютера в навчальній діяльності, тобто технологією комп'ютерного навчання, що включає розробки навчаючих програм (НП).

Комп’ютерні навчальні програми можуть бути:

— навчаючими;

— тренувальними;

— контролюючими;

— імітаційними;

— моделюючими;

— ігровими (гра як засіб навчання). При розробці навчальних програм важливо уникати монотонності, враховувати необхідність змінювати характер пізнавальної діяльності: узна- вання, відтворення, застосування, творче використання; давати можливість успішно працювати і сильним, і середнім, і слабким учням; ураховувати фактор пам'яті; додержуватись основних дидактичних принципів: науковості, доступності, систематичності, зв'язку теорії з практикою, активності, наочності, індивідуального підходу, міцності засвоєння. Необхідно також додержуватися ергономічних вимог: зручної для роботи форми викладення матеріалу, розташування інформації на екрані, чіткість завдань, коментарів, пояснень. Ергономіка — наука, яка досліджує пристосування машин, обладнання, умов праці до психофізичних властивостей людини.

7. Дистанційне навчання

Дистанційне навчання передбачає просторову віддаленість суб'єктів навчання, які взаємодіють між собою за допомогою телекомунікацій. Це новий вид навчання, побудований на використанні комп'ютерних технологій.

Соседние файлы в папке ЛЕКЦИИ