Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.03.2015
Размер:
70.66 Кб
Скачать

Лекція № 5. Зміст освіти План:

  1. Поняття «зміст освіти»;

  2. Основні теорії змісту освіти;

  3. Компоненти змісту освіти.

1.

Зміст освіти – це головний засіб цілеспрямованого навчання. Це категорія історична, бо навчальний зміст – це своєрідна модель вимог суспільства щодо підготовки людських поколінь до життя. У змісті освіти враховуються не лише актуальні й перспективні потреби суспільства, а й освітні запити окремих особистостей.

Що ж таке зміст освіти? Існують різні визначення цієї найважливішої категорії дидактики. У більшості підручників він характеризується як система знань, умінь і навичок, оволодіння якими забезпечує розвиток розумових і фізичних здібностей школярів. Однак цього не досить. Тому під змістом освіти розуміють систему знань про навколишній світ, сучасне виробництво, культуру і мистецтво, узагальнених інтелектуальних і практичних умінь, навичок творчого розвязання практичних і теоретичних проблем, систему етичних норм, якими повинні оволодіти учні.

Розуміння змісту освіти як відображення всіх елементів соціального досвіду є результатом тривалого розвитку теорії змісту освіти. Наприкінці XVIII з на початку XIX століття у педагогіці зявилися теорії "формальної" і "матеріальної" освіти. Прихильники першої вважали найголовнішим не зміст, а "гімнастику розуму", тому надавали перевагу класичній освіті, вивченню мов, математики. Прихильники матеріальної освіти підходили до визначення змісту з погляду її користі для людини в майбутній діяльності. Вони перебільшували значення обсягу знань та недооцінювали цілеспрямований розвиток мислення.

К.Д.Ушинський критикував ці теорії як однобокі, вузькі з точки зору розвитку особистості, вважаючи, що розвиток без знань є мильною бульбашкою. Відомі дидакти -М.М.Скаткін, І.Я. Лернер обґрунтували необхідність поєднання в змісті шкільної освіти формального і матеріального підходів і показали, що шкільна освіта має бути особливою формою відображення матеріальної і духовної культури людства. Але ці галузі діяльності безмежні за обсягом і складністю. Що з них має ввійти до змісту шкільної освіти?

Розглянемо складові елементи змісту шкільної освіти на дидактичному рівні.

  1. Знання. Це результат пізнавальної діяльності людини. Вони перевіряються суспільно-історичною практикою і знаходять своє відображення у свідомості людини у вигляді уявлень, понять, фактів, термінів, суджень, теорії. Знання можуть бути життєві, побутові, які грунтуються на спостереженнях, здоровому глузді, і наукові, які набуваються внаслідок цілеспрямованого навчання і самонавчання. Знання є складовою умінь людини діяти.

  2. Уміння включають різні дії. Окремі дії, багаторазово повторюючись, автоматизуються і стають навичками діяльності. Зауважимо, що є вміння, передусім загальні, які ніколи не перетворюються в навички. Скажімо, вміння розвязувати задачі, особливо нестандартні, завжди потребують осмисленої діяльності, часто в дещо змінених умовах, на відміну від обчислювальних навичок, спосіб дії яких лишається незмінним.

  3. Навички.

  4. Міжпредметний характер знань.

Зміст освіти конкретизується в нормативних документах: навчальних планах, програмах, підручниках, навчальних посібниках для учнів. Усі ці матеріали побудовані з використанням поняття навчальний предмет. Саме навчальний предмет є спеціально сконструйованою формою змісту, яка адаптує основи певної науки до потреб шкільного навчання.

Соседние файлы в папке ЛЕКЦИИ