Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 12. Міжнар. ©есон. Зв'язки Укр. Та ж інтеграція в європ. Та світові струвст.

До України імпортуються з Молдови товари асиметричного щодо експорту асортименту, які належать до категорій машин на облад­нання, металургійної промисловості, продовольчих товарів (свини­на, вина, фрукти).

12.3. Зміст і форми міжнародної економічної інтеграції

Міжнародна економічна інтеграція здійснюється різноманітними формами співробітництва різних країн у сфері виробничих, торго­вих, комерційних та інших напрямах.

Ці форми відповідають характеру традиційної спеціалізації, яка пов'язана Із досягнутими рівнями економічного розвитку та розміщен­ням окремих видів виробництва, природних багатств, а також спеціа­лізації, яка формується згідно з уявленнями про доцільні напрями кон­центрації трудових зусиль для виробників та країн у цілому.

Міжнародні економічні інтеграції — це високий рівень розвитку міжнародних відносин, за яких процес господарсько-політичного обладнання країн відбувається на основі міжнародного поділу праці та здійсненні узгодженої міждержавної торгівельно-економічної полі­тики.

Головними факторами, які сприяють і забезпечують динамічний розвиток процесів міжнародної економічної інтеграції є:

^> економічний розвиток країн та регіонів в умовах нерівномір­ного розподілу природних умов та природних ресурсів;

^> закономірності розвитку науково-технічного процесу;

^ тенденції демографічних факторів розвитку;

^> необхідність розв 'язання глобальних проблем людства (енер­гетична, продовольча, економічна, екологічна, використання ресурсів світового океану, тощо);

^ розвиток транспортно-комунальних мереж.

Як показує практика, дія об'єктивних та суб'єктивних факторів міжнародної економічної діяльності реалізується в конкретних сфе-

30 Per.

481

РОЗДІЛ НІ. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТИВНИХ СШП УКРАЇНИ

HFjJ w ■» TTTf~ ■лмин.плм.Иі-дтіїїігя-—■ —— - -і— .„лиучиті.... ..—.. -. -п -. rmrirr-т-іiwnwi "Д-'и """"* "-д@^>

pax господарювання або формах і видах підприємництва. У різних країнах заведено різні схеми класифікації зазначених форм. Це зу­мовлено особливими національними традиціями, ступенем економі­чної свободи в різних країнах, різницею в системах правового, інсти-туційно-нормативного регулювання, навіть певною довільністю трак­тування окремих явищ економічного життя.

Інтеграційні процеси в останні роки охопили практично всі кон­тиненти та привели до утворення багаточисельних регіональних і субрегіональних торгово-економічних блоків, більшість з яких про­голошує своєю кінцевою метою вихід на інтеграційну стадію еконо­мічного співробітництва.

Інтеграція, як вища і порівняно нова форма міждержавної взає­модії, історично і організаційно відбувається в декілька етапів, які послідовно проходять держави, що вступають у процес тісної еконо­мічної взаємодії.

До основних науково- і теоретично обґрунтованих і практично ап­робованих форм міжнародної економічної інтеграції відносять:

tag- Зони вільної торгівлі - найпростіші форми інтеграції. У таких зонах діє особливий пільговий торговельний режим для країн учас­ниць за рахунок відміни торгових обмежень, в першу чергу внутріш­нього мита. Держави-учасниці своїм рішенням закріплюють окремі митні території, визначають режим економічних відносин між со­бою та третіми країнами. Між країнами-учасницями зони вільної торгівлі зберігаються митні кордони і пости, які корггролюють по­ходження товарів, що перетинають їх державний кордон і не допус­кають перевезення тієї частини товарів, яка може завозитись із третіх країн. На Україні також діють вільні економічні зони, мова про які йшла в попередніх розділах книги.

т- Митний союз - це двох або кількох держав угода, якою вста­новлюється режим вільної торгівлі та передбачається усунення внутрішніх тарифів і встановлення спільного зовнішнього тарифу. Таких митний союз передбачає єдність митної території, однаковий торговий режим у ставленні до третіх країн, включаючи загальні митні

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika