Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

Глава 1 і. Економіка регіонів Укр&їмм: гагам та перспвнтивиі розвитку

Щ — ^^ ^^^^^щр

За останній період кількість зайнятих в усіх сферах економічної діяльності регіону значно скоротилася - 16,5 %. Зменшення чисель­ності населення, зайнятого у матеріальному виробництві, відбувається під впливом структурних змін у економіці. Причини: зменшення по­питу на робочу силу, зростання безробіття як прихованого, так і у відкритій формі. Як показали дослідження, у 2000 р. пропозиція ро­бочої сили у районі в сім разів перевищувала попит і це в той час, коли питома вага Донецького економічного району в загальноук­раїнській потребі робочої сили становила 31,7 %. Особливою про­блемою є значне вивільнення робітників із об'єктів паливно-енерге­тичного комплексу, що викликане закриттям значної кількості нерен­табельних ша>;т і зниженням виробництва електроенергії. Це дуже негативно впливає на соціально-економічні проблеми в шахтарських поселеннях, де іншого шляху працевлаштування практично немає.

Сьогодні кількість працюючих, зайнятих в усіх сферах економіки регіону, становить близько 3,07 млн. чол., що більш як на 23 °/о мен­ше за відповідний показник у 1990 р.

У регіоні зростає кількість зареєстрованих безробітних, яка сьо­годні становить близько 150 тис. чол. (-13,0 % від кількості безроб­ітних в Україні). Середній рівень зареєстрованого безробіття коли­вається в межах 3,5-3,7 %.

us- Науково-технічний потенціал. Донецький економічний регі­он має потужну науково-технічну базу. Цьому сприяє наявність в ре­гіоні багатогалузевого суспільно-господарського комплексу, великої* кількості технологічно складних виробництв, важкої індустрії, ма­шинобудування, видобувної та хімічної промисловості.

У розпорядженні району є науково-дослідні інститути, установи галузевого і академічного підпорядкування, вищі навчальні заклади III-IV рівня акредитації. У 15-ти наукових установах досліджуються проблеми розвитку і розміщення вугільної галузі. В економіці зайня-то 734 докторів та 5,8 тис. кандидатів наук1.

1 Дорогунцов СІ., Заяць Т.А., Штюренко Ю.І. та ін. Розміщення продуктивних сил і Регіональна економіка. - КНЕУ. - 2005. - С. 660.

"- 323

РОЗДІЛ III. ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОДУКТИВНИХ СМЛ УКРАЇНМ

ш— —. ^>

Головною ланкою науково-технічного комплексу регіону є Донець­кий науковий центр НАН України, до складу якого входять 5 науко­во-дослідних інститутів Донецька, а також філії академічних уста­нов у Луганську, Макіївці, Горлівці. Дослідною базою наукових уста­нов Донбасу є 91 дослідне виробництво. Обсяги фінансування нау­ково-дослідних робіт у Донецькому економічному районі становлять понад 8 % від загальнодержавного показника. Основними напрямка­ми науково-дослідних робіт (НДР) є вуглехімія, гірничо добувні тех­нології, прикладна математика, економіка промисловості, проблеми штучного інтелекту, інформаційні системи.

Установи регіону виконують дуже важливу науково-дослідну ро­боту, яка становить близько 17 % всіх виконаних НДР у країні. На­приклад, майже половину робіт (46,6 %), виконаних у 1999 р. (всього виконано 1829 розробок), визнано такими, що відповідають світово­му рівню або перевищують його.

кг Виробничий потенціал. Визначається особливостями природ­но-ресурсного потенціалу району і, на цій основі, спеціалізацією гос­подарства економічного регіону.

Станом на 1 січня 2001р. первісна вартість основних фондів регі­ону становила 143,2 млрд. грн, що дорівнює 17,3 % вартості основ­них фондів України. У структурі основних фондів району найбільшу питому вагу має промисловість - 51,3 %, на транспорт і зв'язок при­падає 11,1 %, сільське господарство - 4,5 %, будівництво - 1,5 %, оптову і роздрібну торгівлю - 2,0 %, освіту - 2,9 %, охорону здоров'я та соціальну допомогу -1,0 %. Як показують наведені дані, для Дон­басу характерними є надмірна концентрація фондів промислово-ви­робничого потенціалу і недостатнє фондозабезпечення соціально-культурної сфери.

Сьогоднішня галузева структура основних фондів практично не відрізняється від структури, що склалась до 1991 р. У той час вона була недосконалою і в перспективі з реструктуризацією економіки вимагала відповідних змін у посиленні розвитку соціальної сфери.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika