Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Глава 8. Природний та рвсурсно-трудовий потенціал економіки України

В Україні є великі родовища торфу, запаси яких оцінюються у 2,2 млрд. т, поклади торфу розміщені в основному на Поліссі та Прикарпатті.

Й Рудні ресурси. Найбільші запаси залізних руд в Україні розташовані в Криворізкому басейні (19,5 млрд. т у 32 родовищах ), в Кременчуцькому (4,5 млрд. т) Полтавської обл., Білозерському районі (3,4 млрд. т) Запорізької обл.

Значна кількість руд залягає близько до поверхні і видобуток ведеться відкритим способом.

Україна володіє великими запасами марганцю і займає одне із перших місць у світі. Найбільшими родовищами є Великотокмацьке (Запорізька обл.) і Нікопольське (Дніпропетровська обл.). Запаси марганцю становлять понад 2,4 млрд. т. Видобуток марганцю ведуть відкритим і шахтним способом.

На території України є певні запаси кольорових металів. До найважливіших родовищ належать поклади титану, основні запаси якого розмішені в Іршанському родовищі (Житомирська обл.), Самоткансь-кому (Дніпропетровська обл.), на узбережжі Чорного і Азовського морів. Самотканське родовище титанових руд залягає досить вигідно, що дозволяє видобувати їх відкритим способом. Середня потужність пластів - 3,5 м, вміст титану в руді високий.

У південній частині Українського щита в Побужжі і Дніпропетровські обл. є родовища нікелевих руд. Найбільш відомі серед них -Побузьке (Кіровоградська обл.) і Придніпровське (Дніпропетровська обл.) родовища.

Алюмінієва сировина на території України представлена покладами бокситів нефелінів, глин, алунітів. Боксити знаходяться у Ви-сокопілвовому родовищі (Дніпропетровська обл.) Вони залягають на невеликій глибині і видобуваються кар 'єрним способом. Родовища бокситів є і на Черкащині, в Приазов "і, Донецькому кряжі. Алуніти є в Беганському і Берегівському родовищах Закарпатської обл.

В Україні є значні запаси поліметалічних руд. Родовище свинцево-цинкових руд є в Нагольному кряжі (Донбас), але вони поки що не вико-

ристовуються. Промислові запаси поліметалімних руд розміщені в родовищах Закарпатської обл. (Брегівське та Беганське). Основні рудні мінерали тут-галеніт (основнаруда свинцю), сфалерит (цинкова руда), халькопірит (мідна руда).

Мідні руди, які мають промислове значення, розміщені на Волині в північно-західній частині Українського щита (поблизу м. Дубно).

Україна має поклади руд благородних і рідкісних металів. Золоторудні райони виявлені у Закарпатській області. В межах Берегівського рудного вузла - Мужіївське родовище, перспективні об'єкти Квас-івського та Беганського рудних полів. Є також Рахівський рудний вузол і Саулякське родовище.

До золоторудних районів належать: Центрально-Український, Придніпровський та Донецький. Вони, в основному, розташовані в Українському кристалічному щиті. Найбільш перспективні - Сурське, Верховецьке і Чортомлинське. В Центрально-Українському золоторудному районі - перспективні зони є в Кіровоградському блоці і Побужжі, Донецький рудний район представлений Нагольчанським рудним вузлом. Для стабільного видобутку золота необхідна державна програма, яка може забезпечити його виробництво до 20-25 т золота на рік.

Й Нерудні ресурси. Україна має великі запаси різноманітної нерудної сировини». До неї належать: сіль, фосфорити, каоліни, вогнетривкі глини, глини для будівельної кераміки, озокерит, графіт, тре-пел, сірка, вапняк, мінеральна сировина та ін.

Україна багата на гірничохімічну сировину. Великі запаси калійних солей зосереджені в Івано-Франківській (Калуське, Тростянець-ке, Голинське родовище) і Львівській обл. (Стебниківське, Бориславсь-ке родовища). Калуське і Стебниківське родовища багаті на магнієві солі. У Калуському концерні «Оріані» організоване промислове виробництво металічного магнію електролізним методом.

У західноукраїнському регіоні є значні поклади самородної сірки, зокрема у Львівській обл. на Роздольському і Яворівському родовищах, у Івано-Франківській - Загайпільський сірчаний рудник Коло-

Глава В. Природний та ресурсно-трудовий потемщіал тоновяіяи Уіхратм

Ш— - ."У

мийського району. В Україні надзвичайно багато кухонної солі. її основні родовища зосереджені в пермських відкладах Донецького кряжу (Артемівське, Слов'янське) і в неогенових породах Закарпаття (Солотвино). Великі поклади солі досліджені і виявлені в соляних куполах Дніпровсько-Донецької западини (Полтавська, Харківська, Сумська обл.).

> Самородна сіль знаходиться в озерах і в лиманах Причорно морської низовини, зокрема в Сиваші. Вона містить цілий комплекс компонентів: кухонну сіль, солі сірчаного магнію і натрію, промис- тий магній тощо.

Великі соляні поклади зосереджені в Передкарпатті. Вони досягають близько 300 км завдовжки і до 8 км завширшки у Львівській та Івано-Франківській областях.

  • Поклади фосфоритів зосереджені насамперед у кембрійських і крейдових відкладах північно-східної периферії Дніпровсько-Донецької западини (Кролевецьке родовище Чернігівської обл., Ізюмське на межі Сумської і Харківської обл.), у Придністров'ї (Вінницька, Хмельницька, Тернопільська, Івано-Франківська обл.). Найбільш перспективними є Стремигородське (Житомирська обл.), Ізюмське і Кролевецьке родовища.

  • Озокеритні родовища є в районі Борислава (Львівська обл.), в Богородчанському районі (Івано-Франківська обл.).

Каоліни є в багатьох областях. Найважливіші родовища: Глухо-вецьке і Турбівське (Вінницька обл.), Просянське і Славгородське (Дніпропетровська обл.), Білобалківське (Донецька обл.), Новоселиць-ке (Черкаська обл.), Майдан-Вилське (Хмельницька обл.), Пологівське (Запорізька обл.). Найбільшу перспективу має Великогадомцівське родовище високоякісних каолінів у Житомирській області.

Родовища вогнетривких глин розташовані у Донецькому кряжі і на Придніпровській височині, зокрема в Часів'ярському, Дружківсь-кому, Новорайському, П'ятихатському, Пологівському, Затишнянсь-кому, Новопетрівському родовищах. Вогнетривкі глини використовуються, в основному, в металургії для виготовлення вогнетривів і в галузях, де використовуються високотемпературні печі.'

200

201

РОЗДІЛИ. ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ ЯК ЦІЛІСНА СОЦ.-ЕКОНОМІЧНА СМСТЕША

> Цементна сировина. Для виробництва цементу використову ють вапняки, крейду, мергелі, глини, суглинки та інші породи. Вапня ки, крейда і мергелі поширені в Донецькій, Луганській, Харківській, Львівській, Рівненській, Хмельницькій, Івано-Франківській областях.

Найбільші родовища мергелю є Амвросіївсько-Кутейникові (Донецька обл.), Миколаєві (Львівська обл.), Здолбуневі (Рівненська обл.), вапняки - в Кам'янець-Подільську (Хмельницька обл.), Дубовецько-му (Івано-Франківська обл.).

Україна має значні розвідані запаси графітних руд. їх поклади зосереджені в трьох районах Українського щита: Побузькому, Криворізькому і Приазовському. Найбільше родовище граніту - Завалівсь-ке (Кіровоградська обл.).

  • Будівельний камінь. Темно-сірий і чорний гранодіорит залягає в Гніванському (Вінницька обл.), сірий граніт - у Коростишівсь-ку (Житомирська обл.) і Вирівську (Рівненська обл.). Багато будівельного каменю є в Карпатах, в Передкарпатті, Закарпатті і в Криму. Україна має значні поклади лабрадоритів. Найбільші родовища їх в Житомирській, Київській, Черкаській, Запорізькій, Вінницькій та Кіровоградській областях. їх використовують для виготовлення облицювальних плит та спорудження пам'ятників. Родовища базальту також використовують як будівельний матеріал для виробництва кам'яного литва, мінеральної вати, електричних ізоляторів. Найбільші родовища базальту на Поліссі та у Донбасі: Берестовецьке, Іванодо-линське (Рівненська обл.), Мокроволноваське (Донецька обл.).

  • Пісковики є майже на всій території країни. Найкращі за якістю видобувають у Придністров'ї, а також у Київській, Черкаській, Кіровоградській та Сумській обл., у Донбасі і Криму.

Поклади мармуру є в Закарпатській, Кримській, Дніпропетровській, Житомирській, Одеській та Івано-Франківській областях.

Найбільші родовища крейди розміщені в Сумській і Чернігівській обл. по р. Десна, у Луганській, Харківській, Київській, Черкаській, Ровенській, Львівській, Волинській і Тернопільській областях. Родовища гіпсу є в Донбасі (Артемівсько-Слов'янська улоговина), в до-

Глвва 8. Природний ота реєурсяо-трудовий потенціал екомоішіки України

лині Дністра і Збруча, поблизу Львова, в Чернігівській, Закарпатській і Івано-Франківській областях.

На території України є поклади дорогоцінного і кольорово-виробного каміння: топаз, кварц, гірський кришталь, родоніт, агат, опал, халцедон, гранат, яшма та інші. Основними районами його поширення є північно-західна частина Українського щита, Карпати, Криворіжжя, Приазовська височина.

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika