Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Глава 6. Механізм ртамізшцйрегіональної'економічної'політики

Ф об 'єкти, які надають платні послуги населенню, але можуть бути легко монополізовані (засоби зв 'язку, мережа водо-, тепло-, газо-електропостачання тощо).

Як правило, органи місцевого самоврядування щорічно розробляють відповідні заходи, які спрямовуються на підвищення ефективності функціонування об'єктів комунальної власності, і затверджують їх на сесіях місцевих рад. Для цього ними залучається приватний капітал, вишукуються спонсори-меценати, стимулюється розвиток приватної ініціативи. В країні вже є досвід залучення іноземного капіталу на ці цілі шляхом проведення торгів на надання відповідних послуг.

Комунальне господарство, як бачимо, є невід'ємною частиною господарської діяльності будь-якого підрозділу місцевого самоврядування. Управління сектором комунальної економіки має здійснювати двоєдине завдання: з одного боку - задовольняти потреби населення у певних видах послуг та забезпечити функціонування території як єдиного організму, а з другого - сприяти зростанню ділової активності населення, прийняттю участі в багатогранній діяльності соціально-економічного розвитку території та забезпеченню власних потреб.

З метою посилення ролі потреб розвитку комунально-господарської діяльності, особливо в містах, в Україні є певний досвід діяльності агентств економічного розвитку, які працюють на повному госпрозрахунку і є науково-пракгичними організаціями. Вони сприяють удосконаленню системи управління комунальним господарством і забезпеченню потреб населення, виходячи з доцільності і наукового обґрунтування. Зараз налічується понад 40 таких агентств при міськвиконкомах.

Управління комунальним сектором економіки базується на таких принципах:

х узгодження державних, регіональних і місцевих інтересів, тобто принцип триєдиної політики у розвитку комунального господарства;

х диференційований підхід до вибору форм і методів управління; х комплексно-цільовий підхід до організації системи управління; х оптимізація структури органів управління.

155

Розділ II

РОЗДІЛ І. ТЕОРЕТМЧНІЗМЄЛДМ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕЮНОВЯШМ

Ш . ^

В майбутньому комунальні послуги для населення будуть {розширюватись, тому їх ефективність буде запорукою забезпечення невідкладних потреб населення.

("?") Запитання і завдання для самоконтролю:

  1. У чому сутність механізму реалізації державної регіональної економічної політики?

  2. Організаційно-правова база реалізації регіональної економічної політики.

  3. Основні важелі реалізації регіональної економічної політики.

  4. Що таке ключові елементи механізму реалізації регіональної економічної політики?

  5. Дайте визначення і характеристику спеціальної (вільної) еконо-мічноїзони.

  6. Що таке міжрегіональне співробітництво?

  7. Основні фактори організації прикордонного співробітництва.

  8. Основні принципиуправління державною регіональною економікою.

  9. Системауправління комунальним сектором регіональної економіки.

ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ ЯК ЦІЛІСНА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНА СИСТЕМА

Соседние файлы в папке 747386_E9BAC_maniv_z_o_ta_in_regionalna_ekonomika