Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika-Sheremet.pdf
Скачиваний:
130
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Розділ I. Теоретичні і методологічні основи криміналістики

§2. Порядок побудови слідчих версій

Дотримання правил побудови слідчих версій є важливою умовою повноти й об’єктивності розслідування злочинів. Сто совно кожної невідомої чи сумнівної обставини злочину по винні бути висунуті і перевірені всі можливі версії. Не можна зупинятися на одних версіях та ігнорувати інші лише тому, що вони видаються в даний момент маловірогідними. Усі обгрун товані версії підлягають грунтовній перевірці.

Слідча версія, як і будь яка інша, в своєму розвитку прохо дить три чітко виражені послідовні стадії, що відображають процес розслідування: а) висунення – побудова; б) аналіз та розроблення; в) практична перевірка.

Під час висунення слідчої версії слідчий спочатку оцінює сукупність установлених фактів, а потім передбачувану причи ну. У зв’язку з тим, що дійсна причина невідома, негайно ви никають декілька взаємнопротилежних версій, які конкурують між собою до тих пір, поки не буде встановлено, котрі з них є неспроможними, а які виражають об’єктивну істину.

Пізнавальна роль слідчої версії полягає не лише в тому, що вона здатна пояснити відомі слідству обставини злочину, але і в тому, що з її допомогою відкриваються нові обставини і факти, невідомі слідчому до моменту виникнення версії. Якщо версія виражає об’єктивну істину, то із її змісту за допомогою аналізу можуть бути виведені не лише ті факти, виявлення яких передувало висуненню версії, але й ті, які стали відоми ми після її висунення.

Виявлення під час перевірки нових фактів, не відомих до її висунення, підвищує ступінь надійності версії. Властивість версії пояснити не лише раніше відомі факти, але й виявити нові – важлива умова можливості перевірки істинності основ ного змісту версії.

Розглянуті три послідовні стадії розвитку версії мають ве лике практичне значення. Ігнорування тією чи іншою з них призводить до суттєвих упущень в плануванні розслідування і в кінцевому підсумку – до порушення його строків та знижен

49

А.П. Шеремет «Криміналістика»

ня якості. На практиці буває інколи й так, що планування роз слідування обмежується формуванням версій та перерахуван ням заходів щодо їх перевірки, при цьому не аналізується зміст версій, не визначаються конкретні питання, що підлягають ви ясненню щодо кожної з них. Внаслідок і перелік заходів щодо перевірки висунутих версій виявляється неповним. Ігноруван ня другої стадії розвитку версії робить її перевірку нецілеспря мованою, однобокою.

Побудова версій. Порядок побудови версій однаковий для всіх її видів (слідчої, судової, експертної, оперативно розшукової; загальної, окремої). Кожна версія повинна бути достатньо обгрунтована і не може бути результатом без підставних догадок.

В основі версії повинні лежати певні фактичні дані, які можна поділити на дві групи:

1)одержані з різних джерел відомості, які відносяться до кримінальної справи, що розслідується. Вони можуть міститись в судових доказах, в матеріалах оперативно розшукової діяльності, заявах громадян, повідомленнях у пресі та інших джерелах. Під час побудови версій на підставі даних цієї групи використовуються переважно такі логічні прийоми і форми мислення, як аналіз і син тез, безпосередні та опосередковані висновки, аналогія;

2)відомості, що є результатом узагальнень і які безпосеред ньо не відносяться до конкретної кримінальної справи, але з допомогою аналогії, порівняння та дедуктивних висновків можуть бути використані в якості основи для висунення версій. Це – дані природничих, технічних та інших наук (криміналістики, судової медецини, біології, фізики, хімії), а також відомості, запозичені із життєвого та професійного досвіду слідчого, узагальнень слідчої, су дової та експертної практики. Зокрема, під час висунен ня слідчих версій велике значення мають результати кри мінологічного аналізу та криміналістичної характеристики даного виду злочинів.

50

Розділ I. Теоретичні і методологічні основи криміналістики

Порядок висунення версій повинен охоплювати усі невідомі та сумнівні обставини злочину, що розслідується. Відносно кожної із цих обставин необхідно висунути всі можливі на да ний момент розслідування обгрунтовані версії.

Гіпотетичний метод розкриття злочину передбачає, як пра вило, спочатку оцінку події, що розслідується, в цілому і вису нення загальних версій, кожна з яких потім деталізується, роз діляється на ряд окремих за окремими обставинами, що охоплюються цією загальною версією. Наприклад, якщо вияв лено труп людини з ознаками насильницької смерті, то ро зумова діяльність слідчого починається зазвичай з загальної оцінки одержаної інформації про цей факт та висунення трьох можливих у даному випадку загальних версій: 1) убив ство; 2) нещасний випадок; 3) самогубство. Кожна з них перед бачає висунення і перевірку ряду окремих версій. Так, версія про вбивство розділяється на версії про час і місце вбивства, виконавця злочину, співучасників, знаряддя вбивства, мету, мо тиви та інші обставини злочину.

Зміст, обсяг окремих слідчих версій різний: версія може відноситись до якоїсь однієї обставини події, що перевіряється, чи охоплювати дві і більше взаємопов’язаних обставин. Нерідко в одній окремій слідчій версії об’єднується декілька передбачень слідчого щодо різних обставин злочину (наприклад, стосовно суб’єкта і мотивів злочину, щодо часу, місця і способу його скоє ння). Аналіз і перевірка таких, значних за обсягом, слідчих версій посильні лише слідчому, який володіє великим профес ійним досвідом.

Більш привабливі, особливо за складними, багатоепізодни ми справами, окремі версії, що охоплюють якусь одну обстави ну злочину, що розслідується. В цей час збільшується кількість версій, але спрощується їх аналіз і перевірка.

Аналіз змісту версії. Головним у логічному аналізі змісту версії є уявлення про те, які факти, явища, обставини повинні існувати в реальній дійсності, якщо висунута версія виражає об’єктивну істину. Визначення конкретних висновків, що вип ливають із кожної версії, – основне завдання аналізу версій.

51

А.П. Шеремет «Криміналістика»

Важливо передбачити усі висновки із допустимого перед бачення, оскільки ступінь надійності версії тим вища, чим більше у ній висновків, що підтверджуються в ході перевірки.

Висновки, що випливають із висунутої версії, повинні бути максимально деталізовані, щоб полегшити їх зіставлення з фак тами реальної дійсності.

Висновки, що логічно виводяться із зробленого слідчим передбачення стосовно тієї чи іншої обставини розслідуваного злочину, відображаються у сформульованих ним питаннях, що підлягають з’ясуванню. Визначити стосовно кожної версії ви черпну сукупність питань, що підлягають з’ясуванню в ході перевірки, в практичному аспекті важливо, оскільки це є однією із умов всебічності і повноти розслідування. Джерела упущень і недоліків у розслідуванні найчастіше виявляються на стадії аналізу версій. В багатьох випадках недоліки обумовлені повер ховим аналізом змісту слідчих версій і нечітким визначенням сукупності питань, що підлягають з’ясуванню.

§3. Основні правила і методи перевірки слідчих версій

Перевірка версій на відміну від процесу їх побудови є практичною діяльністю осіб, що висунули ці версії. Мета пе ревірки – підтвердити чи спростувати припущення, що містяться у версії, та зроблені із них висновки щодо будь яких подій або фактів, і забезпечити встановлення істини за спра вою. У зв’язку з цим перевірка версій полягає в цілеспрямо ваному збиранні доказів шляхом слідчих дій.

Засоби і методи перевірки криміналістичних версій різні і відрізняються від методів і засобів перевірки гіпотез, що за стосовуються в науковому пізнанні закономірностей приро ди і суспільства. Ці відмінності пояснюються перш за все тим, що, являючись засобами і методами практичного пізнання конкретного соціального явища – злочину, повинні відпові дати суворим критеріям надійності, правомірності і мораль ної допустимості.

52

Розділ I. Теоретичні і методологічні основи криміналістики

Своєрідність засобів і методів перевірки криміналістичних версій залежить від різновидності останніх. Слідчі і судові версії перевіряються в основному шляхом провадження відповідних слідчих і судових дій. В даному випадку використовуються також оперативно розшукові засоби і методи, але вони носять допоміжний характер. У ході перевірки ж оперативно розшу кових версій застосовуються головним чином засоби і методи оперативно розшукової діяльності, а процесуальні засоби мо жуть бути використані лише настільки, наскільки застосовують ся під час паралельного розслідування кримінальної справи.

Форми застосування спеціальних знань для перевірки слідчих та оперативно розшукових версій також різні: для пе ревірки слідчих і судових версій вони використовуються пере важно в формі експертизи і залучення спеціаліста до участі в провадженні слідчих дій, а для перевірки оперативно розшуко вих версій характерна адміністративно правова форма застосу вання спеціальних знань.

Експертні версії перевіряються також в умовах певної пра вової регламентації і в основному з застосуванням природни чо наукових методів і технічних засобів.

Загальні правила перевірки криміналістичних версій зво дяться до наступного. Перш за все рекомендується принцип паралельної (одночасної) перевірки версій, що забезпечує найбільш оптимальний темп розслідування, економію робочо го часу слідчого, сил і засобів, що ним витрачаються. Послідов на, почергова перевірка версій не лише не гарантує одержання цих переваг, але й приховує загрозу втрати слідів злочину, цінної доказової інформації, викликає необхідність проведення повторних слідчих дій, затягує розслідування.

Під час перевірки версії ні одне із припущень, що виплива ють з неї, не може бути залишено без уваги слідчого. До того часу, доки висунута версія не спростована і не відпала, кожний факт, що випливає з неї, повинен бути перевірений з позиції відповідності чи невідповідності його реальній дійсності. Обме ження перевірки дослідженням лише якоїсь частини припу

53

А.П. Шеремет «Криміналістика»

щень (висновків) зменщує ступінь упевненості в тому, що ви сунута версія виражає об’єктивну істину.

В разі одержання суперечливих фактів, коли один із них підтверджує версію, а інші спростовують, необхідно продовжи ти перевірку, щоб з’ясувати та усунути протиріччя, що виникли.

Черговість виконання слідчих дій та оперативно розшуко вих заходів під час перевірки версій визначається рядом фак торів. У якості першочергових виконуються дії, спрямовані на виявлення і фіксацію слідів злочину, схильних до швидких змін, на фіксацію доказів, які можуть бути втрачені чи видозм інені. В числі перших також здійснюються заходи, розраховані на те, щоб присікти злочини, що готуються, і завадити злочин цю сховатися чи знищити речові докази.

У разі наявності рівних умов раніше інших виконуються дії, результати яких мають значення для перевірки декількох версій, а також ті, що наперед можуть дати суттєві і надійні результа ти. Заходи, спрямовані на з’ясування більш ранніх епізодів зло чину, доцільніше виконувати раніше тих, які розраховані на перевірку більш пізніх обставин.

Як відмічалось, версія перевіряється до тих пір, доки вона не буде спростована або доки не з’являться умови, при наяв ності яких її можна вважати такою, що відповідає дійсності.

Припущення стосовно будь якого факту перетворюється в достовірне знання про нього, якщо можливо доказати, що із цього факта і лише із нього випливають установлені висновки.

Версія стає достовірною, якщо:

1)всі можливі передбачення стосовно обставини злочину були висунуті і ніякої іншої версії щодо тієї самої обста вини в ході розслідування не виникало;

2)усі висунуті версії про дану обставину були переврені і всі, за виключенням однієї, що об’єктивно підтвердилась, були спростовані і відпали;

3)всі висновки з версії були всебічно досліджені та знайш ли підтвердження зібраними матеріалами;

4)версія, що підтвердилася, знаходиться у повній відповід ності щодо інших обставин справи.

54

Розділ I. Теоретичні і методологічні основи криміналістики

Лише в разі наявності сукупності згаданих умов можна визнати версію, що підтвердилася, такою, що відповідає дійсності. Перераховані умови достовірності застосовні лише до однорідних версій, тобто версій, що відносяться до однієї і тієї ж обставини злочину, що розслідується.

Контрольні запитання

1.У чому полягає вчення про криміналістичну версію?

2.Які Ви знаєте види криміналістичних версій?

3.Назвіть етапи побудови слідчих версій.

4.Що собою являє аналіз змісту версій?

5.Дайте характеристику основним правилам і методам пе ревірки слідчих версій.

Теми рефератів і курсових робіт

1.Поняття, значення та логічна природа версії як виду пізнання у ході розслідування злочину.

2.Підстави й етапи процесу побудови версій.

3.Правила і методи перевірки версій. Оцінка результатів пе ревірки висунутої версії.

Література

1.Криміналістика. Підручник / За ред. В.Ю. Шепітька. – К., 2001. – С. 209–217.

2.Криминалистика. Учебник / Под ред. Н.П. Яблокова. – М., 1997. – С. 100–119.

3.Салтевський М.В. Криміналістика. Навчально довідковий посібник. – К., 1996. – С.27–28.

55

Тема 5.

Історія криміналістики

вУкраїні

Становлення та розвиток криміналістики

Криміналістичні та експертні установи

вУкраїні

56

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]