Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika-Sheremet.pdf
Скачиваний:
130
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.15 Mб
Скачать

А.П. Шеремет «Криміналістика»

бути освідуваний з метою виявлення на тілі слідів опіків чи наявності пально мастильних речовин. Під час обшуку необхі дно також звертати увагу і на переписку, щоденники, інші до кументи, в яких можуть міститися відомості про підозрювано го, про мотиви скоєння злочину.

§3. Наступний етап розслідування

Своєрідність джерел і часу надходження первинної інфор мації про факт пожежі, характер наслідків, що настали, резуль тати огляду місця пожежі та особливості інших фактичних да них дозволяють виділити ряд типових слідчих ситуацій на наступному етапі розслідування:

1.Кримінальна справа про підпал чи порушення правил про типожежної безпеки порушена за даними огляду місця події та іншої усної інформації, одержаної від органів пожежного нагля ду, окремих громадян і службових осіб, що повідомили про факт пожежі в день її виникнення. Пожежа завдала значної шкоди об’єкту чи призвела до жертв серед людей. Огляд місця події внаслідок затяжного гасіння пожежі був неповним, але дозволив зібрати деякі відомості про можливе місце виникнення пожежі. Первинна інформація в таких випадках не містить достатньо надійних даних про можливі причини пожежі, її обставини й особливо про винних у ній осіб. Це ускладнює розслідування ще на його початку. Ситуація в цілому вимагає ретельного аналізу та оцінки за участю відповідних спеціалістів.

2.Кримінальна справа про підпал або порушення правил протипожежної безпеки порушена за матеріалами органів по жежного нагляду (як органів дізнання), що містять вказівки на ознаки відповідного злочину і деякі відомості стосовно його обставин та вогнища пожежі. Матеріали надійшли через декіль ка днів після пожежі. Спричинена пожежею шкода невелика, як

ів першій ситуації. Наявність матеріалів органів пожежного нагляду в даній обстановці полегшує орієнтацію слідчого в даній ситуації. Окремі складнощі можуть виникнути внаслідок запізнілого початку розслідування.

448

Розділ IV. Методика розслідування окремих видів злочинів

В обох вказаних ситуаціях основними є слідчі версії про причини пожежі, однією із яких практично завжди буває вер сія про підпал. Від їх перевірки і з’ясування причин залежать методи розкриття злочину, визначення напрямів розслідуван ня, коло питань, що підлягають з’ясуванню, а також характер можливих версій про винних в пожежі осіб.

Для з’ясування причин пожежі в плані розслідування по винно бути передбачено збирання інформації про пожежно технічну характеристику об’єкта і суті виробничої чи іншої діяльності на ньому, виявлення вогнища і механізму пожежі.

Інше коло питань, передбачених планом розслідування, пов’язане з завданнями встановлення осіб, що скоїли підпал чи порушили правила протипожежної безпеки, форм провини, мети і мотивів злочинної поведінки, причинного зв’язку, осо бистісних даних злочинців, характеру і розміру спричиненої пожежею шкоди та умов, що сприяли виникненню пожежі.

Для першої вказаної слідчої ситуації стосовно справ про підпали найбільш характерний такий комплекс слідчих дій: а) огляд місця пожежі; б) допит очевидців, потерпілих, матеріаль но відповідальних осіб та осіб, що брали участь у гасінні пожежі; в) ознайомлення з матеріалами державного пожежного нагляду; г) розшук підозрюваного; д) обшук й освідування; е) допит підоз рюваного; ж) пожежно технічна і судово медична експертизи.

Для другої слідчої ситуації у справах про підпали характер ний такий комплекс: а) ознайомлення з матеріалами державно го пожежного нагляду; б) допит заявника; в) огляд місця по жежі; г) допит очевидців, осіб, що приймали участь в гасінні пожежі; д) пожежно технічна експертиза; е) розшук підозрю ваного; є) обшук; ж) допит підозрюваного.

Під час розслідування справ про порушення правил проти пожежної безпеки в таких само типових ситуаціях найчастіше складається свій комплекс слідчих дій.

У першій слідчій ситуації: огляд місця пожежі, допит потер пілих, очевидців, матеріально відповідальних осіб, учасників гасіння пожежі; ознайомлення з матеріалами державного по жежного нагляду; вилучення та огляд технічної документації.

449

А.П. Шеремет «Криміналістика»

У другій слідчій ситуації у випадках порушення правил протипожежної безпеки найбільш типовими є: огляд місця по жежі; допит потерпілого, очевидців, матеріально відповідальних осіб, учасників гасіння пожежі; вилучення і вивчення протипо жежних правил, наказів та іншої технічної документації з пи тань протипожежних заходів; пожежно технічна експертиза.

§4. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій

Допит підозрюваного. На перших допитах підозрюваного з’ясовуються, як правило, обставини, що опосередковано підтверджують його участь у підпалі. Так, у випадку виявлен ня у підозрюваного предметів, схожих з виявленими на місці події та використаними для підпалу, доцільно розпочати його допит саме зі з’ясування цього факту.

Важливо, щоб підозрюваний детально повідомів про обста вини придбання даних предметів. Підозрюваний в таких випад ках найчастіше посилається на те, що виявлені в його квартирі предмети, які могли бути знаряддями підпалу, йому не нале жать і він не знав про їх існування. Ефективним способом вик риття такої позиції є застосування в допиті підозрюваного по казань свідків – членів його родини і родичів, а також протоколу огляду цих речових доказів, на яких нерідко вияв ляються сліди пальців рук підозрюваного.

Якщо під час обшуку чи освідуванні підозрюваного на його одязі, взутті чи на тілі виявлені плями з запахом пально мас тильних матеріалів, сліди опіків або частинки грунту з місця події, доцільно розпочати його допит зі з’ясування походжен ня цих доказів. У таких випадках підозрюваний нерідко засто совує хитрощі, пояснюючи появу виявлених у нього слідів різними випадковими причинами.

Під час допиту підозрюваного стосовно причин та обставин його появи на місці події можуть бути ефективно використані показання свідків, що брали участь у гасінні пожежі, та резуль тати огляду місця події. За ними часто можна робити висно

450

Розділ IV. Методика розслідування окремих видів злочинів

вок про те, коли з’явився на місці події підозрюваний, яким шляхом рухався, чи відповідають показання підозрюваного сто совно маршруту його руху до місця пожежі розташуванню ви явленої дорожки слідів ніг тощо.

Допит обвинуваченого. Під час цього допиту може бути використано факт його перебування на об’єкті перед підпалом. Конкретні достовірні факти, що свідчать про підозрілу поведі нку підпалювача безпосередньо до і після вчинення злочину, також можуть бути успішно використані для одержання від нього правдивих показань.

У ході підготовки до допиту обвинуваченого необхідно виконати такі дії: проаналізувати зібрані на початковому етапі розслідування докази і визначити коло питань; вивчити дані про особу обвинуваченого; вибрати прийоми допиту, визначи ти докази, які можуть бути використані для викриття обвину ваченого у випадку заперечення ним вини.

Типовою хитрістю підпалювача, якого було помічено на місці пожежі, є посилання на те, що він з’явився на пожежу, щоб взяти участь у її ліквідації і тим самим відвести від себе мож ливу підозру, знищити залишені ним сліди, вияснити вислов лювані передбачення про причини пожежі і вжити відповідних заходів щодо знищення доказів та штучного створення підстав для підозри стосовно інших осіб.

Виїмка. Невідкладною слідчою дією у справах про підпали і злочинне порушення правил протипожежної безпеки є також виїмка документів. Важливе доказове значення у справах про підпали можуть мати акти перевірки стану протипожежної без пеки на об’єкті, що горів; документи, що характеризують стан зберігання і транспортування вибухових, самозаймистих речо вин, що зберігаються на об’єкті; акт про пожежу, складений представниками пожежної охорони, які брали участь у гасінні пожежі; місцеві інструкції з техніки безпеки та протипожежної безпеки; інвентаризаційні списки майна об’єкта, що згорів; інші документи, що мають значення для з’ясування причини пожежі.

Відтворення обстановки та обставин події спрямоване на перевірку можливості самозаймання окремих речовин чи ма

451

А.П. Шеремет «Криміналістика»

теріалів у певних умовах, за винятком випадків, коли відповідні досліди проводяться в лабораторних умовах у зв’язку з призна ченням експертизи. Згадана слідча дія проводиться також з метою встановлення можливості бачити або чути те, що відбу валося на пожежі.

Проведення дослідницьких дій для встановлення можливості самозаймання, загоряння при певному впливі або розташуванні предметів пов’язане з труднощами. Нелегко й оцінити результа ти такого відтворення, визначити його доказове значення. На приклад, відхилення температурного режиму за певних умов, характер хімічних процесів, що відбуваються в матеріалах і ре човинах, які стикаються, багато в чому впливають на результати відтворення різних обставин, а отже, й на можливість оцінки походження конкретних явищ. Це необхідно враховувати під час підготовки відтворення обстановки й обставин події. Перевірка показань на місці проводиться з метою порівняння пояснень свідків, обвинувачених з фактичними обставинами та обстанов кою пожежі. Це дозволяє з’ясувати ряд обставин, пов’язаних з виникненням пожежі, зокрема, місце вогнища пожежі, її поши рення, колір полум’я і диму, поведінку окремих осіб, а також намітити нові версії, виявити речові докази, що мають значення для подальшого розслідування.

Контрольні запитання

1.У чому полягає сутність криміналістичної характеристи ки підпалів та злочинних порушень правил протипожеж ної безпеки?

2.Які елементи входять до криміналістичної характеристи ки підпалів?

3.Які фактори сприяють порушенню правил протипожеж ної безпеки?

4.Які обставини необхідно у справах про підпали?

5.Які типові слідчі ситуації і версії виникають на початко вому етапі розслідування підпалів та злочинних порушень правил протипожежної безпеки?

452

Розділ IV. Методика розслідування окремих видів злочинів

6.Які слідчі дії виконуються на наступному етапі розсліду вання пожеж?

7.У чому полягають особливості тактики проведення окре мих слідчих дій в ході розслідування пожеж?

Теми рефератів і курсових робіт

1.Поняття криміналістичної характеристики підпалів та злочинних порушень правил протипожежної безпеки і її роль у розслідуванні даного виду злочинів.

2.Етапи розслідування підпалів та злочинних порушень правил протипожежної безпеки.

3.Особливості тактики провадження окремих слідчих дій під час розслідування підпалів та злочинних порушень правил протипожежної безпеки.

Література

1.Кримінальний кодекс України. – К., 2001. – С. 127, 163, 169, 176–177.

2.Советская криминалистика. Методика расследования от дельных видов преступлений / Под ред. В.К. Лисиченко. – К., 1988. – С. 357–371.

3.Криминалистика. Учебник / Под ред. Н.П. Яблокова. – М., 1997. – С. 627–638.

4.Криміналістика. Підручник / За ред. В.Ю. Шепітька. – К., 2001. – С. 637–654.

453

Тема 33.

Розслідування екологічних злочинів

Криміналістична характеристика екологічних злочинів

Початковий етап розслідування

Особливості тактики проведення окремих слідчих дій

454

Розділ IV. Методика розслідування окремих видів злочинів

§1. Криміналістична характеристика екологічних злочинів

Криміналістична характеристика екологічних злочинів ба зується на широкій системі екологічного законодавства.

Одним із перших актів, у якому проголошено необхідність дбати про екологічну безпеку громадян, генофонду нації та її молоде покоління, є Декларація про державний суверенітет України від 16 липня 1990 р. Визначаючи необхідність дбати про екологічну безпеку громадян, Україна взяла на себе обов’я зок самостійно встановлювати порядок використання природ них ресурсів, забороняти будівництво та припиняти функціо нування будь яких підприємств та інших об’єктів, які створюють загрозу екологічній безпеці.

Питання екологічної безпеки закріплені в ст.ст. 16, 49, 50 Конституції України. Вони регулюються Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища», а та кож земельним, водним, лісовим законодавством, законодав ством про надра, охорону атмосферного повітря, охорону та використання рослинного і тваринного світу та іншим спец іальним законодавством.

Найбільш повно питання екологічної безпеки передбачені в Законі України «Про охорону навколишнього природного середовища» стосовно: екологічного законодавства, основних принципів, об’єктів охорони та екологічних програм; екологіч них прав і обов’язків громадян; повноважень органів законо давчої влади та місцевого самоврядування, органів управління, органів екологічного контролю та нагляду; надзвичайних еко логічних ситуацій; відповідальності за порушення норм еколо гічного законодавства. Цим законом встановлено, що визначен ня складу екологічних правопорушень та злочинів, порядок притягнення винних до адміністративної та кримінальної відпо відальності за їх вчинення встановлюються відповідно Кодек сом України про адміністративні правопорушення та Кримі нальним кодексом України.

455

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]