Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika-Sheremet.pdf
Скачиваний:
130
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.15 Mб
Скачать

А.П. Шеремет «Криміналістика»

злочинець невідомий, особливо важливо під час своєчасного одержання інформації про обставини злочину і прикмети зло чинця негайно організувати його розшук «за гарячими сліда ми». Чим швидше буде розпочато переслідування злочинця, тим повніше й ефективніше буде використано оперативно роз шукові заходи.

§3. Наступний етап розслідування

Внаслідок проведених слідчих дій на початковому етапі вста новлені основні обставини, що відносяться до події злочину: коли, де і в якій обстановці було скоєно згвалтування; в чому проявля лося фізичне чи психічне насильство; чим погрожував гвалтівник потерпілій і чи застосовував з цією метою будь які знаряддя; які спричинені потерпілій ушкодження і чим; чи проявляла потерпі ла опір і в чому він виражався; чи є сліди її опору на одязі і тілі гвалтівника; чи був злочин закінчений, якщо ні, то чому; які сліди насильства залишились на тілі та одязі потерпілої; чи не перебу вала потерпіла в момент насильства у хворобливому чи безпорад ному стані; чи жила вона раніше статтевим життям; хто міг бачи ти її і насильника на місці події до і після неї; чи знайома вона з гвалтівником та їх взаємовідносини; чи не просив він відмовити ся від заяви про згвалтування, що за це обіцяв тощо.

Крім того, слідчий уже володіє відомостями: що собою пред ставляють потерпіла і підозрюваний, є покази їх і свідків, одер жані під час допиту; складений розгорнутий план розслідуван ня. Особливості наступного етапу розслідування в основному залежать від того, наскільки повно досліджені на початковому етапі версії про обставини згвалтування, відношення і поведі нка потерпілої і підозрюваного, позиція, яку він зайняв після пред’явлення постанови про притягнення в якості обвинуваче ного і під час допиту.

В ході наступного етапу розслідування в залежності від поведінки обвинуваченого виникають такі типові ситуації:

1)обвинувачений визнає зустріч з потерпілою і факт статте вих зносин з нею, але відкидає їх насильницький характер;

374

Розділ IV. Методика розслідування окремих видів злочинів

2)визанє знайомство з потерпілою, посилається на на явність між ними інтимних відносин і заявляє, що стате вий акт з нею був добровільний;

3)відкидає зустріч з потерпілою, посилається на алібі.

Під час першої ситуації завдання слідчого зводиться до того, щоб на підставі зібраних на початковому етапі розсл ідування фактичних даних побудувати версії, перевірка яких дозволить достовірно встановити: з якою метою і за чиєю ініціативою зустрілися потерпіла і обвинувачений на місці події, чи приховували вони цю зустріч від оточуючих; чи мало місце насильство з боку обвинуваченого та опір по терпілої; чи могло їх знайомство стати умовою або приво дом до статевого акту. Для перевірки версій, спрямованих на вияснення першого питання, необхідно детально проана лізувати обставини зустрічі і взаємовідносини потерпілої та обвинуваченого. З цією метою слідчий повинен шляхом допиту обвинуваченого, потерпілої і свідків, на яких вони посилаються, установити: як давно вони знайомі і при яких обставинах відбулось їх знайомство; чи проявлялась під час попередніх зустрічей у кого небудь із них схильність до зближення; як вела себе потерпіла в колі знайомих з обви нуваченим та іншими чоловіками; чи була вона раніше або в даний час знайома з ким небудь із них тощо. Важливо вияснити також, з якою метою і за чиєю ініціативою відбу лась зустріч на місці події, хто знав про цю зустріч і бачив їх перед нею.

Перевірка версій і пояснень потерпілої та обвинуваченого по другому питанню вимагає детального аналізу слідів насиль ства на одязі і тілі як потерпілої, так і підозрюваного, перевірки їх показань про походження цих слідів, відповідності їх виснов кам судово медичної і криміналістичної експертиз.

Перевірка версій і показань потерпілої та обвинуваченого за третім питанням, крім детального вивчення характеру їх попе редніх відносин, повинна бути спрямована на всебічне вивчен ня обстановки події, що розслідується.

375

А.П. Шеремет «Криміналістика»

Під час другої ситуації, коли обвинувачений вказує на знай омство з потерпілою, посилається на наявність інтимних відно син між ними і добровільні статеві зносини, за кожним із фраг ментів його пояснень необхідно висунути обгрунтовані версії і критично їх перевірити: виїмкою та оглядом переписки з потер пілою, виявленням і вивченням інших доказів, на які він поси лається (щоденники, фотознімки, подарунки тощо), а також до питом осіб, які добре знають обох і взаємовідносини між ними на протязі всього періоду знайомства. Встановлення інтимного зв’язку з обвинуваченим, який раніше приховувала потерпіла, може бути важливим підтвердженням правдивості його показань про добровільний характер статевого акту і підставою для побу дови версій про можливий наклеп потерпілої.

Під час третьої ситуації, коли обвинувачений відкидає факт зустрічі з потерпілою, посилаючись на алібі, необхідно ретель но перевірити посилання на алібі, встановити чи спростувати версію звинувачення про його перебування на місці події і факту статевого акту з потерпілою з застосуванням насильства. Перевірка посилань на алібі у цих випадках нічим не відрізняється від перевірки його за справами про вбивства. Аналогічно, шляхом співставлення показань обвинуваченого і потерпілої з результатами огляду місця події та інших слідчих дій, повинна бути перевірена версія щодо перебування його на місці події. У даному випадку важливе значення може мати провадження очної ставки між ним і потерпілою, а також од ночасна чи почергова перевірка їх показань на місці події.

Важливим завданням наступного етапу розслідування справ про згвалтування є виявлення обставин, що впливають на ступінь і характер відповідальності винного, а також причин й умов, що сприяли скоєнню даного злочину. Тому під час уточ нення плану розслідування з урахуванням ситуації, що склала ся, та версій, що підлягають перевірці, необхідно включати в нього питання, що відносяться до виявлення не лише виправ дувальних чи звинувачуючих обставин, але й пом’ягшуючих чи обтяжуючих його відповідальність, а також про причини й умо ви, що сприяли скоєнню даного злочину.

376

Розділ IV. Методика розслідування окремих видів злочинів

§4. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій

В ході розслідування факту згвалтування важливе значення має допит потерпілої, оскільки лише їй відомі подробиці скоєн ня цього злочину і дані про особу, що його вчинила. Проводять його терміново після порушення кримінальної справи В ході допиту встановлюються деталі скоєного злочину, оскільки саме вони, як правило, мають значення під час викриття злочинця, а також у ході подальшої перевірки показань потерпілої.

У ході допиту необхідно вияснити: де мало місце згвалтуван ня, коли, в якій обстановці, яким чином потерпіла опинилась на місці події, поведінку злочинця до і після скоєння злочину, чи мало місце фізичне і психічне насильство і в чому воно прояв лялося, чи застосовував в даному разі злочинець зброю.

Якщо потерпіла повідомляє, що вона перебувала в момент згвалтування у безпорадному стані, необхідно одержати від неї детальні показання, в чому саме проявлявся її безпорадний стан і які причини його.

Важливо вияснити також, чи проявляла потерпіла опір гвалтівнику, в якій формі він проявлявся, чи була боротьба між ними і які у зв’язку з цим сліди могли залишитися на одязі і тілі злочинця, де цей одяг знаходиться. Якщо потерпілій не відо ма особа, що скоїла згвалтування, то в ході допиту необхідно детально вияснити прикмети зовнішності злочинця, які спри яли б його розшуку.

Якщо потерпілій відома особа, що скоїла згвалтування, не обхідно вияснити все, що стосується характеру взаємовідносин між нею і підозрюваним. В ході допиту виясняється також те, чи потерпіла добровільно подала заяву про згвалтування. Якщо потерпіла допитується після того, як пройшов певний час після згвалтування, необхідно перевірити, чи вона вагітна.

Розшук і затримання злочинця відноситься до числа першо чергових дій. У цих випадках доцільно користуватися допомо гою потерпілої, яка найбільш достовірно може визначити осо бу, що скоїла злочин. У розшуку і затриманні беруть участь працівники карного розшуку за дорученням слідчого.

377

А.П. Шеремет «Криміналістика»

Огляд місця події також проводиться за участю потерпілої. Особлива увага приділяється виявленню та описуванню місця згвалтування, його розташування по відношенню до дороги, найближчих будівель тощо.

У ході огляду необхідно звернути увагу на можливість ут ворення на одязі, взутті і тілі гвалтівника нашарувань грунто вого забруднення і рослинних часток, взяти їх проби для екс пертних досліджень. Пошук мікрочастинок необхідно починати з огляду місця події.

Обшук і виїмка. Під час затримання підозрюваного прово диться обшук: особистий; за місцем проживання; за місцем роботи. Мета обшуку – відшукати предмети, які знаходились у підозрюваного в момент згвалтування потерпілої чи раніше належали їй. Виїмка, як правило, проводиться на початковій стадії розслідування перед оглядом одягу потерпілої і підозрю ваного. Дана слідча дія повинна проводитися в усіх випадках порушення справи за фактом згвалтування, оскільки на одязі потерпілої і підозрюваного майже завжди залишаються сліди насильства, які потім використовуються в якості доказів.

Огляд одягу проводиться на місці його виїмки. Для його дослі дження застосовують ультрафіолетовий світильник. В огляді прий мають участь поняті, а в необхідних випадках – спеціалісти (судо во медичний експерт, криміналіст). Необхідно ретельно оглянути зовнішню і внутрішню сторони одягу, кишені, манжети, шви тощо. Навіть якщо під час огляду не виявлено нічого суттєвого, але є підстави думати, що одяг до чогось доторкався, його необхідно відправити на експертизу. Мікрочастинки вилучають окремо.

Призначення експертизи. Для виявлення даних, що свідчать про здійснення статевого акту, а також установлення тілесних пошкоджень, які вказують на насильницьке скоєння статевого акту, призначається судово медична експертиза по терпілої. З її допомогою визначаються: наявність факту злочи ну; наслідки згвалтування (зараження венеричною хворобою, вагітність, ступінь тяжкості тілесних ушкоджень).

378

Розділ IV. Методика розслідування окремих видів злочинів

На вирішення судово медичної експертизи виносяться такі питання:

чи є в наявності тілесні ушкодження, характерні для згвалтування, їх давність;

чи порушена дівоча плевра, якщо так, то при яких об ставинах;

чи відповідає характер виявлених ушкоджень обставинам, викладених потерпілою;

чи є на тілі потерпілої плями крові чи сперми, їх група і походження;

чи жила потерпіла раніше статтевим життям;

чи є ознаки венеричного захворювання, якого і коли воно виникло;

чи вагітна потерпіла, строк вагітності.

Під час розслідування згвалтування здійснюється допит підозрюваного. Його доцільно проводити після допиту потер пілої з використанням даних, які вона повідомила. Мета допи ту – встановити не лише причетність підозрюваного до даного злочину, а й установлення взаємовідносин з потерпілою, обста вин і мотивів його скоєння.

До допиту підозрюваного необхідно підготуватися: проана лізувати показання потерпілої, результати огляду місця події та її одягу, висновок судово медичної експертизи, ознайомитися з характеристикою та іншими документами, що дозволяють скласти уявлення про особистість підозрюваного, його спосіб життя і поведінки. Такі дані необхідні для визначення тактики допиту та орієнтування в ході його проведення.

Перевірка показань на місці. Під час перевірки показань на місці пояснення потерпілої чи обвинуваченого співставляють ся з раніше даними показаннями і з фактичною обстановкою місця злочину. Таким шляхом можуть бути виявлені неточності і протиріччя в показаннях, нові речові докази. Перевірка пока зань на місці важлива тим, що сприяє пожвавленню асоціатив них зв’язків. Особа, що допитується, одержує можливість по вніше і точніше згадати і відтворити окремі обставини з урахуванням обстановки місця події.

379

А.П. Шеремет «Криміналістика»

Пред’явлення для упізнання. Під час розслідування згвал тування часто виникає необхідність у пред’явленні для упізнан ня особи чи предметів потерпілій, підозрюваному чи свідкам. Проводиться дана слідча дія в порядку, передбаченому вимо гами кримінально процесуального законодавства.

Основні завдання профілактичних процесуальних та орган ізаційно виховних дій слідчого – це виявлення причин та умов скоєння злочину, вжиття необхідних заходів (через державні органи і громадські організації) щодо усунення їх, а також не допущення чи присікання аналогічних злочинів на підвідомчій території.

Контрольні запитання

1.У чому полягає сутність криміналістичної характеристи ки згвалтувань?

2.Які елементи входять в криміналістичну характеристику згвалтувань?

3.У чому полягає початковий етап розслідування згвалтувань?

4.Які типові версії про згвалтування на початковому етапі розслідування можуть висуватись?

5.У чому суть наступного етапу розслідування згвалтувань?

6.Які типові ситуації можуть виникати після пред’явлення гвалтівнику постанови щодо притягнення його в якості обвинуваченого?

7.Які особливості тактики провадження окремих слідчих дій під час розслідування згвалтувань?

Теми рефератів і курсових робіт

1.Проблеми розслідування згвалтувань засобами і метода ми криміналістики.

2.Значення і завдання криміналістичної характеристики згвалтувань в ході розслідування і попередження даного виду злочинів.

3.Особливості початкового і наступного етапів розслідуван ня згвалтувань.

380

Розділ IV. Методика розслідування окремих видів злочинів

Література

1.Кримінальний кодекс України. – К., 2001. – С. 99–101.

2.Кримінально процесуальний кодекс України. – К., 1994. – С. 14, 52, 73–75.

3.Советская криминалистика. Методика расследования отдельных видов преступлений / Под ред. В.К. Лиси ченко. – К., 1988. – С. 131–156.

4.Криминалистика. Учебник / Под ред. Н.П. Яблокова. – М., 1997. – С. 546–562.

5.Криміналістика. Підручник / За ред. В.Ю. Шепітька. – К., 2001. – С. 419–444.

381

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]