Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мистецтво комунікації 2011.doc
Скачиваний:
199
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
6.46 Mб
Скачать

6.3. Правила запрошення на прийом

  • Відповідно до етики підготовки прийому гість має отримати запрошення не раніше ніж за тиждень до його проведення. Та як свідчить практика, тиждень – занадто короткий термін для бізнесмена, у якого все сплановано заздалегідь. Краще, якщо він отримає запрошення хоча б за два тижні до урочистої події, це дасть йому змогу раціональніше спланувати свій час, а її організатори отримають менше відмов.

  • Із урахуванням часу на доставку запрошення, роздуми, отримання відповіді (лише після отримання відповіді від запрошених можна розпочинати підготовку до прийому) розсилати запрошення доцільно за місяць.

  • Якщо візит гостя небажаний, запрошення йому вручають у день урочистого прийому. Таке запрошення необхідно розглядати як формальне та відмовитися від нього, зіславшись на певні обставини.

  • Прохання підтвердити свою присутність на прийомі фіксують абревіатурою в правій нижній частині картки: «R. S. V. Р» (франц. Repondez s'il vous plait прохання відповісти). У запрошенні може бути зазначено: «R. S. V. Р. regrets only» відповісти в разі відмови. Загалом уважається, що відповідати на запрошення потрібно в будь-якому разі, що є свідченням поваги до партнера. Для особи, запрошеної усно, на картці замість традиційної «R. S. V. Р. » роблять позначку P. M. (pour memoire нагадування).

  • У лівій нижній частині запрошення вказують форму одягу: «Full dress» форма одягу парадна; «Semi-formal» форма одягу для денних офіційних прийомів; «Formal dress» або «White tie» парадна форма для урочистих денних прийомів (фрак); «Black tie» чорний смокінг, «Evening dress» (вечірній одяг) необхідно одягнути фрак. Буває, що на запрошенні відсутні будь-які помітки щодо форми одягу, у такому разі на обід приходять у звичайному костюмі темного кольору. У Великій Британії в запрошеннях іноді вказують «Undress», що в буквальному перекладі з англійської означає – «без одягу», тобто у звичайному діловому костюмі.

  • На неділовий коктейль можна запрошувати по телефону, якщо учасників небагато, або через пошту, якщо заплановано багато гостей.

  • Буває, що запрошена особа не може прибути на прийом, але має бажання налагодити відносини з організацією, яка його влаштовує. У такому разі необхідно зв'язатися з його організатором по телефону, подякувати та висловити жаль з приводу неможливості своєї участі, додавши: «Маю бажання представити свою фірму (організацію) через іншу особу. Чи можете ви запросити... (потрібно назвати посаду співробітника фірми), якому я делегую свої повноваження?». Якщо посада кандидата цілком відповідає складу учасників, то господар (партнер) відповідає згодою. У такому разі запрошений має сказати: «Достатньо усної домовленості?» або «Чи не могли б ви надіслати запрошення на ім'я... ?». Це питання є формальним і сприймається як прохання. Тому господар (партнер), який влаштовує прийом, повинен надіслати нове запрошення.

  • Запізнення на прийом уважається порушенням етикету і може сприйматися як образа. Якщо на прийом запрошено кілька представників фірми (організації), першими мають прийти особи, які обіймають нижчі посади, а потім – вищі.

  • На прийоми, які відбуваються стоячи (келих шампанського, фуршет), а в запрошеннях чітко вказано час їх початку й завершення, дозволяється прийти та піти будь-коли в межах цього часу.

  • Присутність на прийомі від початку до кінця є свідченням шанобливого ставлення до господаря. Присутність на прийомі протягом 5 – 20 хв. означає, що між його господарем і гостем досить напружені стосунки.

Сутність вдалої промови: береш звичайні слова і кажеш незвичайні речі Артур Шопенгауер