Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3Ніша, популяція.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
33.07 Кб
Скачать

54.Просторовий розподіл

Випадковий

  1. ресурс розподілено рівномірно;

  2. територіальна поведінка відсутня ;

  3. умови середовища однорідні

Рівномірний

  1. організми характеризуються чіткою територіальною поведінкою;

  2. існує гостра конкуренція між особинами;

  3. щільність популяції досягла максимального значення

Груповий

  1. ресурс розподілено нерівномірно;

  2. розмноження малорухливих організмів;

  3. складні внутрішньовидові взаємовідносини (соціальність).

Чисельність та щільність (густота) організмів у популяціях

Чисельність популяції — загальна кількість особин на даній території або об'ємі (води, ґрунту, повітря), які належать до однієї популяції. Розрізняють неперіодичні і періодичні коливання чисельності популяцій.

Середня щільність — це кількість особин (або біомаса) на одиницю простору.

Екологічна щільність — кількість особин (або біомаса) на одиницю заселеності простору (тобто доступної площі або об'єму, які фактично можуть бути зайняті популяцією).

55.Вікова структура популяції - статистичний параметр, який характеризує співвідношення різних вікових груп організмів у популяції.

Вікові групи можуть виділятися за абсолютним віком так і за певними віковими показниками (фізіологічний стан).

Вікова структура популяції залежить від двох причин: від особливостей життєвого циклу виду і від зовнішніх умов.

Екологічний вік опуляції (за А.Боденхеймером ):

1. Дорепродуктивний

2. Репродуктивний

3. Пострепродуктивний

Тривалість цих періодів у різних організмів коливається. У багатьох тварин і рослин особливо тривалим буває перед репродуктивний період. Якщо умови сприятливі, в популяції присутні всі вікові групи, які забезпечують відносно стабільний рівень її чисельності.

Є види з дуже простою віковою структурою популяцій, які складаються практично з представників одного віку. Наприклад, всі однорічні рослини весною знаходяться в проростках, потім одночасно зацвітають, дають насіння і до осені відмирають. Серед тварин також є види з однорідними по віку популяціями, наприклад, більшість видів сарани весною представлені личинками, раннім літом – безкрилими нестатевозрілими особинами, потім – крилатими формами, а глибоко восені – тільки яйцями, схованими у грунті.

У таких видів представники різних поколінь ніколи не зустрічаються один з одним. Чисельність їх дуже мінлива залежно від зовнішніх умов. Якщо у вразливий період розвитку наступають заморозки або посуха, відбувається масова загибель. За сприятливою ситуацією популяція може дати вибух чисельності. Для видів з простою віковою структурою зміна густоти популяції у сотні і тисячі разів – нормальне екологічне явище.

Складна вікова структура популяцій виникає тоді, коли в ній представлені всі вікові групи, одночасне живе декілька поколінь, дорослі особини розмножуються багаторазово і мають достатньо велику тривалість життя. Такі популяції не піддаються різким коливанням чисельності. Критичні зовнішні умови можуть змінити їх віковий склад за рахунок загибелі найбільш слабких, але найбільш стійкі вікові групи виживають і потім відновлюють структуру популяції.

Людина як біологічний вид має складну структуру популяцій. Співвідношення вікових груп в популяціях можна виразити через вікову піраміду. Якщо в ній широка основа, тобто багато молодих особин,

Частину популяції, яка розмножується називають запасом популяції

Частину молодих особин, які досягли статевої зрілості - щорічним поповненням популяції

56.Співвідношення статі - це відношення кількості самців до кількості самок. Співвідношення статі може бути:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]