Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен 2014.Гидрология.docx
Скачиваний:
86
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
8.17 Mб
Скачать

17.Вплив фізико - географічних чинників на стік

Серед багатьох невирішених (до кінця або частково ) проблем гідрології є одна , рішення якої суттєво просунуло б вперед гідрологічні розрахунки і прогнози . Це вплив фізико - географічних умов річкового басейну на стік.

Вся поверхня суші складається з річкових басейнів; немає такої ділянки суші , з якого стік дощових або талих вод не потрапляв би в якій-небудь водотік . Природно , що режим річок залежить від фізико- географічних умов басейну - клімату , рельєфу , ґрунтів , рослинності.

Візьмемо для прикладу вплив рельєфу на стік. Рівнинні і гірські річки різко відрізняються один від одного. Рівнинні ріки течуть повільно по складеним піском і мулом руслах , описують часті плавні закруту в широкій заплаві (частина дна долини , затоплюваної під час паводків ) , підйом рівня у них після випадання опадів і спад порівняно повільні . Гірські річки - їх повна протилежність: швидкість течії в них внаслідок значного ухилу велика , вони стиснуті тісними долинами і не можуть утворити великих закрутів , заплава тому у них зазвичай відсутня , дно і береги складені валунами і галькою , рівні на гірських річках піднімаються швидко і різко внаслідок крутизни схилів , по яких стікають до руслу дощі та зливи , і так само різко і швидко падають внаслідок великого ухилу русла.

По-різному впливає на стік лісова і степова рослинність. У лісі дощові і талі води більше вбираються в гун , повільніше тане сніг, тому і повінь в лісових басейнах більш розтягнуто , ніж у степових .

Якщо досконально вивчити вплив комплексу всіх фізико- географічних чинників на стік , то можна було б значно підвищити точність гідрологічних розрахунків і прогнозів. Вимальовується навіть спокуслива ідея користуватися для гідрологічних розрахунків на невивчених річках , тобто на річках , для яких немає гідрологічних даних , тільки фізико - географічними відомостями . Можливо , така ідея з часом і здійсниться , коли вплив всіх факторів буде достатньо вивчено , але , на жаль, до цього ще далеко. Тут є велика трудність , і полягає вона в тому , що всі річкові басейни не схожі один на інший , вони неповторні , в кожному річковому басейні свої і тільки свої поєднання кліматичних особливостей , характеристик рельєфу , ґрунтів , рослинності , розмірів і форми басейну ...

Кажуть , що багато чого можна пізнати шляхом порівняння , але в даному випадку виходить , що і порівнювати нічого , всі великі річкові басейни майже непорівнянні один з одним.

Гідрологи намагалися вдатися до методу порівняння малих , близько розташованих один до одного басейнів , взятих попарно , причому в кожній парі басейнів були майже однакові основні характеристики , але різко різний та ознака, вплив якого на стік вивчалося . Наприклад , вивчаючи вплив лісу на стік , підбирали два басейни , мало розрізняються по клімату , розмірами, формою , рельєфу , ґрунтів, але різних за рослинності. Один басейн був степовою або луговий , польовий , а інший - покритий лісом. В обох басейнах протягом ряду років проводили паралельні спостереження за стоком , опадами , а потім результати порівнювали . Відмінності в ході стоку , його величиною і т. п. пояснювали впливом лісу на стік.

При всій принадності цієї ідеї слід зазначити , що навіть у порівняно малих , обраних для експерименту басейнів (площею всього кілька десятків квадратних кілометрів ) відмінності в основних фізико - географічних ознаках , які повинні бути однаковими , все ж настільки значні, що можуть затушувати вплив досліджуваного фактора , який в обох басейнах повинен різко відрізнятися.

Вплив фізико - географічних чинників на стік вже протягом декількох десятків років продовжує залишатися однією з найактуальніших проблем гідрології .