Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен 2014.Гидрология.docx
Скачиваний:
86
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
8.17 Mб
Скачать

68.Термічний режим річок.

Просторове розподіл температури поверхні води визначає стадії розвитку біологічних істот.Биологическим влітку прийнято називати період, коли температура поверхні води стійко перевищує 10°С.

>Термический режим озер обумовлений парафією і витратою тепла в часі та розподілом їх у водної масі і улоговині. Тепловий баланс то, можливо розрахований в абсолютних значеннях складових (>дж) чи відносних одиницях —Дж,/см2 акваторії водойми, що дозволяє порівняти теплової режим різних водойм.

Основним джерелом приходу тепла до озер є сонячна радіація. Найінтенсивніше поглинає сонячну радіацію поверхневий пласт води. Досвід свідчить, що у озерах із прозорою водою в шарі води 25 див поглинається 43—59%, а озерах із підвищеноюмутностью — 30—80% падаючої радіації. Тому, якби вода в озерах була нерухомій, то нагрівання її відбувався лише в верхньому прошарку, проникнення тепла до глибин через дуже малій теплопровідності води здійснювався в незначних розмірів. Але руху водних мас в озерах активно здійснюється обмін теплом між різними верствами води за вертикаллю. У зв'язку з цим добові коливання температурах озерах простежуються на глибині кількох метрів, а річні зазвичай захоплюють всю водну товщу.

Перенесення тепла до глибин озера, отже, і термічний режим глибин, пов'язані з цими двома видами перемішування вод:конвективним — вертикальним обміном частинок води, що з різницеюплотностей цих частинок, іфрикционним, які виникають у результаті руху водних мас, викликаного, переважно, вітром.

Через війну надходження, і віддачі тепла через водну поверхню й перерозподілу їх у водної масі в озерах спостерігаються різні типи термічного режиму. Розглянемо особливостівнутригодового розподілу температури в прісних озерах поміркованого клімату.

Навесні, після розтину озера, частки води в поверхневому шарі нагріваються до температур, близьких до 4.° З, щільність їх зростає, виникає вільна конвекція,виравнивающая температури спочатку у верхньому прошарку, та був в усій водної масі (веснянагомотермия).

При весняноїгомотермии вода озера легко перемішується вітром і невдовзі стає однорідної як по температурі, а й у мінералізації, каламутності, насиченню газами тощо. буд. Тривалість і інтенсивність весняного перемішування надзвичайно важлива життя жінок у озері, т. до. у період глибинні верстви його насичуються киснем.Устанавливаясь зазвичай за нормальної температури 4° З.гомотермия може тривати досить (при сильних вітрах) і за вищих температурах. Так було в мілководних озерах вітрове перемішування може підтримувати її достатньо протягом всьогобезледного періоду. Наприкінці весни верхній шар води прогрівається, різницю температури, отже, і градієнт щільності води між верхніми і глибинними верствами зростають. У озері встановлюється пряма температурна стратифікація, що характеризується зниженням температури з глибиною. Настає період річноготеплооборота

озера. У період літнього нагрівання енергії вітру бракує до повного перемішування водойми у ньому утворюються три вертикальні термічні зони.

Потермическому режиму озера можна розділити на 3 типу:

· Тропічні (теплі) озера мають температуру вище +>4.°С протягом усього року.

· Полярні (холодні) характеризуються зворотної температурноїстратификацией і температурою нижче4.°С протягом усього року,Циркуляцией влітку. До полярним ставляться озера півночі Канади та Сибіру, і навіть озера високих гір.

· Помірковані (змішані) озера влітку характеризуються прямий температурноїстратификацией і температурою вище 4° З, взимку—оратной температурноїстратификацией і температурою нижче 4° З. До цій групі ставляться численні озера в поміркованих широтах Європи, Азії, ПівнічноїАмерики.