Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен 2014.Гидрология.docx
Скачиваний:
86
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
8.17 Mб
Скачать

15. Вплив боліт на стік річок

Вплив боліт на річковий стік може бути як позитивним, так і негативним. Дослідами встановлено, що в районах достатнього зволоження болота не знижують загальної величини річкового стоку, а в зоні надмірного зволоження навіть дещо збільшують її. Тим часом в умовах недостатнього зволоження за рахунок підвищеного випаровування порівняно з випаровуванням з суші болота зменшують річковий стік. Вплив боліт на максимальний стік весняного водопілля залежить від типу боліт, розташування болотних масивів на водозборі та від ступеню заболочення басейну.

Дослідження показують, що при заболоченні до 35%, модуль максимального стоку водопілля знижується. Це пояснюється головним чином неспівпадінням піків водопілля з заболочених та суходільних частин водозбору.

При заболоченні водозбору більш 35% максимальний модуль стоку водопілля зростає; при заболоченні 80-100% максимальний модуль стоку буває вище, ніж з незаболоченого басейну. При повному заболоченні сніготанення, а отже і стік, відбувається одночасно з усього басейну. Крім того, при повному заповненні ємності активного шару талі води стікають до річки, в той час коли на незаболочених водозборах частина талих вод фільтрується у ґрунт.

16.Поняття про великий кругообіг води.

Вода випаровується, конденсується і випадає у вигляді опадів. Так у двох словах можна пояснити, що таке кругообіг води в природі. Вода циркулює, переходить з одного стану в інший, і майже не змінює свою загальну масу. При цьому з морів випаровується набагато більше води, ніж випадає опадів, на суші все навпаки, з неї випаровується не так багато, як повертається з опадами. Цілих три чверті планети покриті водою, її називають гідросферою, проте солоної води набагато більше, ніж прісною. Опади живлять водойми, рослини і тварин, частково тут же випаровуються назад в атмосферу або проходять в грунтові води. Кругообіг води - це єдине поняття, а їх існує декілька видів. Перший - Великий або світової кругообіг води. З океанів випаровується вода, переноситься повітряними масами до материків, і вже там випадає у вигляді опадів. В океан вода приходить у вигляді стоку. При цьому вода опріснюється, так як випаровується в повітря тільки чиста рідина, абсолютно без домішок. Малий, океанічний кругообіг води відбувається, коли вода випаровується з океану і випадає у вигляді опадів там же. Відповідно повинен існувати і континентальний кругообіг, швидше за все, ви вже зрозуміли, в чому він полягає. Природою створені всі необхідні умови для того, щоб забезпечити життя живим істотам, адже якби не було кругообігу води, посушливі райони були б безплідні, там не розвивалося б життя. Вода - найнеобхідніша для життя речовина, її треба берегти і піклуватися про неї. Випаровування за рік з поверхні Світового океану 448 тисяч км³, з поверхні суші близько 71 тисяч км³, сума опадів — 519 тис. км³ при постійному вмісті води в атмосфері біля 13 тис. км³.

Засновки

Три чверті поверхні земної кулі вкриті водою. Водну оболонку землі називають гідросферою. Більшу її частину становить солона вода морів і океанів, а меншу — прісна вода озер, річок, льодовиків, ґрунтові води та водянапара.

На землі вода існує в трьох агрегатних станах: рідкому, твердому та газоподібному. Без води неможливе існування живих організмів. У будь якому організмі вода є середовищем, у якому відбуваються хімічні реакції, без яких не можуть жити живі організми. Вода є найціннішою та найнеобхіднішою речовиною для життєдіяльностіживих організмів.

Поняття

Постійний обмін вологою між гідросферою, атмосферою і земною поверхнею, що складається з процесів випаровування, перенесення водяної пари в атмосфері, її конденсації в атмосфері, випадання опадів і стоку, отримав назву кругообігу води в природі (вологообіг). Атмосферні опади частково випаровуються, частково утворюють тимчасові та постійні водотоки й водойми, частково просочується в землю і утворюють підземні води.

Розрізняють декілька видів вологообігу в природі.

  1. Великий, або світовий, кругообіг — водяна пара, що утворилася над поверхнею океанів, переноситься вітрами на материки, випадає там у вигляді атмосферних опадів і повертається в океан у вигляді стоку. У процесі вологообігу змінюється якість води: при випаровуванні солона морська вода перетворюється в прісну, а забруднена — очищається.

  2. Малий, або океанічний, кругообіг — водяна пара, що утворилася над поверхнею океану, сконденсується і випадає у вигляді опадів знову в океан.

  3. Внутрішньоконтинентальний кругообіг — вода, що випарувалась над поверхнею суходолу, знову випадає на суходіл у вигляді атмосферних опадів.

Зрештою, опади в процесі руху знову досягають Світового океану.