Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
410.62 Кб
Скачать

32. Структура політичного рішення

( за Бебиком ):

  1. Постановка проблеми;

  2. Збір інформації;

  3. Виокремлення можливих альтернатив;

  4. Добір конкретної альтернативи для розв’язання проблеми;

Структура політичного рішення повинна аналізуватися в тісному зв'язку з перебігом політичного процесу й особливостями політичної системи. Під структурою політичного рішення розуміється послідовний розвиток елементів політичного рішення в складній системі політичної влади від постановки проблеми до її вирішення. Структурою політичного рішення є схематична фіксація основних елементів механізму вироблення та прийняття рішення. Вона може бути представлена таким чином.

1. Оцінка ситуації суб'єктом державної влади.

2. Виявлення проблеми в об'єкті влади чи в структурі суб'єкта (саморефлексія).

3. Постановка проблеми в законодавчому порядку.

4. Розробка проблеми експертами.

5. Обговорення та прийняття в законодавчому порядку.

Це лише структура, тобто набір основних, постійно присутніх елементів: оцінка ситуації - вияв проблеми - постановка й розробка проблеми - вибір мети й засобів - обговорення та прийняття рішення. Коли мова йтиме про механізм, відбудеться конкретизація елементів структури через введення обов'язкових факторів: інформації, рівнів рішення, груп ризику, перекладу рішення на юридичну мову, боротьба більшості й опозиції, роль лідера та інші.

34 Етапи розробки та прийняття пол. рішень

Основні етапи розробки і прийняття політичного рішення ( за Саймоном ):

  1. Інформаційна активність – дослідження вирішуваної проблеми;

  2. Конструктивна діяльність (розробка намірів по вирішенню проблеми );

  3. Альтернативна діяльність ( оцінка і вибір конкретного варіанту рішення );

Етапи розробки і прийняття політичного рішення як демократичного процесу:

  1. Виникнення та постановка проблеми;

  2. Обговорення проблеми;

  3. З’ясування всіх існуючих думок;

  4. Вибір методу прийняття рішень;

  5. Прийняття рішень;

Основні етапи розробки і прийняття політичного рішення(за Симоновим):

  1. Оцінка ситуації;

  2. Виявлення проблеми;

  3. Постановка та розробка проблеми;

  4. Вибір мети та засобів її досягнення;

  5. Вибір методу прийняття рішень;

  6. Прийняття рішень

С. Лассуел виділяє сім етапів прийняття рішень: 1) постановка проблеми; 2) пошук інформації; 3) відбір альтернатив; 4) звернення за підтримкою; 5) процес реалізації рішення: 6) оцінка ефективності рішення; 7) підведення підсумків.

35 Методи прийняття політичних рішень

Політичне рішення – напрацювання декількох варіантів дії для ліквідації політичної проблеми, що виникла, і подальший вибір оптимального ( найкращого ) з них, реалізація якого має ліквідувати проблему з максимальною ефективністю ( Симонов ).

Р. Даль: “політичне рішення – вибір найкращої з альтернатив”.

Методи розробки і прийняття політичних рішень:

І. Індивідуальні;

ІІ. Колективні:

  1. Метод упорядкування оцінок:

  • ієрархізація думок;

  • голосування за аспектами;

  1. Метод компромісу;

  2. Метод консенсусу;

36. Колективні методи прийняття політичних рішень. 1.Метод «мозкового штурму» зводиться до творчої співпраці певної групи спеціалістів заради вирішення проблеми шляхом, наприклад, проведення дискусії. Аби “мозковий штурм” не перетворився на звичайну нараду слід дотримуватись певних правил: - не дозволяється критицизм і негативні коментарі щодо висловлювань учасників; - ідеї та пропозиції, що висуваються, не засуджуються; - заохочується вільне творче мислення; - забезпечується висування якомога більшої кількості ідей; - заохочується комбінування ідей, розвиток однієї ідеї на закладі інших тощо. 2.Метод “Конференція ідей”.Допускає доброзичливу критику у формі реплік або коментарів. Вважається, що така критика може підвищити цінність ідей, що висуваються. Всі висунуті ідеї фіксуються в протоколі анонімно. Не рекомендується залучати до “конференції ідей” осіб, які скептично налаштовані щодо можливостей втрішення даної проблеми. 3.Метод “Колективного блокноту” поєднує індивідуальне незалежне висування ідей з колективною її оцінкою:кожний учасник групи отримує блокнот, у якому викладена сутність вирішуваної проблеми. Впродовж певного періоду часу (звичайно 2 тижні) кожний учасник групи записує до блокноту власні ідеї щодо вирішення даної проблеми. Потім блокноти збирає керівник групи для узагальнення та систематизації інформації. Реалізація методу завершується творчою дискусією всієї групи та обговоренням систематизованого матеріалу. Методи активізації творчого пошуку (метод контрольних запитань, метод фокальних об'єктів, метод морфологічного аналізу 1.Метод контрольних запитань. Сутність полягає у стимулюванні пошуку ідей за допомогою універсальних запитань. На практиці часто використовується перелік універсальних запитань, складений Алексом Осборном: - яке нове застосування об’єкту можна запропонувати? - які модифікації об’єкту можливі, якщо його обертати, скручувати, змінювати функції, колір, форму тощо? - що можна на об’єкті збільшити (зменшити): розміри, міцність, кількість елементів тощо? - що можна на об’єкті замінити і т.д.? 2.Метод фокальних об’єктів полягає у перенесенні ознак випадково вибраних об’єктів на об’єкт, що удосконалюється. Існує така послідовність: а) вибирається фокальний об’єкт та встановлюється мета його удосконалення; б) навмання вибирається декілька випадкових об’єктів; в) складаються списки ознак випадкових об’єктів; г) ознаки випадкових об’єктів приєднуються до фокального об’єкту; д) отримані сполучення розвиваються шляхом вільних асоціацій; ж) отримані варіанти оцінюються та відбираються раціональні рішення. 3.Метод морфологічного аналізу грунтується на застосуванні комбінаторики, тобто на системному дослідженні всіх теоретично можливих варіантів, які випливають із закономірностей побудови (морфології) об'єкта, що аналізується. Синтез охоплює як відомі, так і нові, незвичайні варіанти. Шляхом комбінування варіантів можна отримати рішення, декілька з яких може мати практичний інтерес.