Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
410.62 Кб
Скачать

74. Аналіз подій

Івент-аналіз дозволяє виділити з масиву політичних подій дані про ключові тенденції, що визначають напрямок і обмежують можливості основних політичних гравців.

Результати аналізу подій дозволяють зрозуміти, куди рухається суспільство у середньостроковій перспективі, які ролі основних акторів і на що необхідно звертати увагу при плануванні дій. У силу можливостей аналізу подій створювати цілісне розуміння політичних процесів, його активно застосовують Агентство з контролю над озброєннями і роззброєння ООН, Державний департамент США, Агентство передових оборонних дослідницьких проектів США (DAPRA) і багато інших владних центрів.

75. Співвідношення політичної реклами пропаганди та маніпулювання

Пропаганда є одним з основних засобів політичної маніпуляції. Пропаганду не можна порівнювати з рекламою. Реклама ближче до самопрезентації або до інформаційного жанру. Серцевину широкого сімейства інформаційних жанрів - ділових, політичних, релігійних - складає оголошення. Коли вихідна сигнальна функція повідомлення концентрує в собі елементи експресії (емоційної виразності) і сугестії (навіювання), реклама набуває найбільшу ефективність. Реклама, що закликає до конкретних політичних дій, перетворюється в агітацію. Навіть якщо агітаційна реклама прагне викликати більше колективне, ніж індивідуальне дію, вона залишається агітаційної рекламою. На відміну від реклами пропаганда не обмежена жорсткими часовими рамками і її непросто виявити. Реклама впливає насамперед на емоції людей. Пропаганда впливає як на емоції, так і на розум людей. Відповідно, пропаганда, як і емоції, може бути негативною або позитивною.

Пропаганда відрізняється від ПР і реклами тим, що має на меті змінити цінності, погляди, переконання реципієнта, тобто вона більше ідеологічна, а значить поляризована і конфліктна. Поки протистояння здійснюється на рівні думок, основна роль належить ПР і рекламній техніці. Якщо протистояння переходить на рівень політичних суб’єктів – починає діяти пропаганда.

76.Маніпуляційні технології в україні.

Президент Центру вивчення маніпуляційних технологій Денис Богуш вважає дуже низьким якість технологій, що використовуються в Україні в політичній боротьбі. На засіданні медіа-клубу, організованого в п’ятницю Могилянскою школою журналістики на тему «Маніпуляція в ЗМІ: як їх виявити і захиститися», Д.Богуш відзначив, що на сьогодні «маніпуляційні технології, що продукуються власниками каналів комунікацій — на рівні асфальту».

На думку пана Дениса, в Україні в основному спостерігається використання слухів, залякувань, дезінформації й інформаційних атак. Серед телевізійних маніпуляційних технологій використовується, зокрема, вплив 25-го кадру, технології негативних уставок, контрастів добре — погано, трансова музика, навіювальне зображення. Серед інтернет-технологій спостерігається використання методу імітації суб’єкта, використання Інтернету в обговоренні тем, негласно табуйованих у ЗМІ, створення інформаційних приводів і система реанімації інформації.

Крім того, за словами Д.Богуша, дуже часто використовуються інформаційні атаки. Так, у ході передвиборчої компанії 2003 року, за його словами, проти Віктора Ющенко були використані 23 інформаційні атаки, які за підрахунками центру «стали найдорожчою негативною рекламою, що у сумі становить $15 млн».

Д.Богуш відзначив, що справжня професійна маніпуляція повинна бути «ретельним образом продуманою, так, щоб її не було видно. Якщо маніпуляція відчувається — у неї поганий сценарист».

77. Політична емблематика.

Політичні емблеми, політична емблематика - предметне вираження засобами живопису, графіки, дизайну, ювелірного мистецтва символічних знаків влади політичних ідей, течій, організацій, установ, держави, володінь і знаків гідності окремих осіб і т. д.;

емблема відрізняє одного політичного об'єкта від іншого, є його першою, найбільш помітною і очевидною ознакою;

до таких знаків відносяться державний герб, герби міст, емблеми політичних партій, рухів, молодіжних організацій, груп інтересів і т. п.;

політична емблематика в минулому була багатша і різноманітніша; вона була представлена фамільними гербами і знаками гідності і влади посадових осіб; збереглася лише деяка частина їх (зірка американського шерифа, напр.);

політична емблематика урізноманітнює і прикрашає політичне життя суспільства і може надати їй символічний культурний (об'єднуючий, емоційний) сенс; вибір емблем, їх форми, змісту, символічного сенсу, кольорів державного прапора часом перетворюється на важливу політичну задачу і предмет гострої ідеологічної конфронтації, як і інші види політичної символіки.

Право на організацію і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій

Про проведення зборів, мітингу, вуличного походу або демонстрації робиться заява у виконавчий комітет відповідної місцевої ради.

З заявою про проведення зборів, мітингу, вуличного походу або демонстрації можуть звертатись особи, які досягли вісімнадцятирічного віку, - уповноважені трудових колективів підприємств, установ і організацій, органів кооперативних та інших громадських організацій, органів громадської самодіяльності й окремих груп громадян.

Заява про проведення зборів, мітингу, вуличного походу або демонстрації подається в письмовій формі не пізніше як за десять днів до попередньо запланованої дати їх проведення. В заяві зазначаються мета, форма, місце проведення заходу або маршрути руху, час його початку і закінчення, передбачувана кількість учасників, прізвища, імена, по батькові уповноважених (організаторів), місце їх проживання і роботи (навчання), дата подавання заяви.

Виконавчий комітет розглядає заяву і повідомляє уповноваженим (організаторам) про прийняте рішення не пізніше як за п'ять днів до часу проведення заходу, зазначеного в заяві. Виконавчий комітет має право за потреби запропонувати тим, хто звернувся з заявою, інші час і місце проведення заходу як альтернативний варіант задоволення поданого клопотання. Рішення може бути оскаржено у вищій виконавчо-розпорядчий орган у порядку, встановленому чинним законодавством.

Виконавчий комітет забезпечує необхідні умови для проведення зборів, мітингу, вуличного походу або демонстрації.

Збори, мітинги, вуличні походи і демонстрації проводяться відповідно до цілей, зазначених у заяві, а також у визначені строки і в обумовленому місці.

При проведенні зборів, мітингів, вуличних походів, демонстрацій уповноважені (організатори), а також інші учасники зобов'язані дотримуватись положень, регламентованих чинним законодавством України, своєю публічною діяльністю не порушувати громадського порядку. Учасникам забороняється мати при собі зброю, а також спеціально підготовлені або пристосовані предмети, які можуть використовуватись як знаряддя вчинення протиправних діянь (для заподіяння шкоди життю і здоров'ю людей, матеріальної шкоди державним, громадським організаціям і окремим громадянам).

Державні і громадські організації, службові особи, а також громадяни не мають права перешкоджати зборам, мітингам, вуличним походам і демонстраціям, які проводяться з дотриманням встановленого порядку.

Виконавчий комітет забороняє збори, мітинг, вуличний похід або демонстрацію! якщо мета їх проведення суперечить Конституції або загрожує громадському порядку і безпеці громадян.

Збори, мітинги, вуличні походи, демонстрації повинні бути припинені на вимогу представників органів влади, якщо не було подано заяву, а отже захід вважається не санкціонованим, відбулося рішення про заборону, а також при порушенні порядку їх проведення, виникненні небезпеки для життя і здоров'я громадян, порушенні громадського порядку.