Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет роз лекій.doc
Скачиваний:
328
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Гігієнічний догляд за порожниною рота при наявності різноманітних конструкцій зубних протезів, ортодонтичних та щелепно –лицевих апаратів.

Набір засобів індивідуальної гігієни порожнини рота визначається тим видом ортопедичної конструкції, яка використовується для виправлення патології прикусу, положення зубів чи інших видів аномалій зубощелепної ділянки.

Догляд за порожниною рота при наявності незнімних зубних протезів.

При наявності незнімних протезів погіршується гігієнічний стан порожнини рота, створюються сприятливі умови для життєдіяльності мікробів. Для попередження ускладнень, які виникають під впливом мікроорганізмів та їх токсинів, необхідно особливо ретельно доглядати за гігієнічним станом ротової порожнини, зубів, що залишилися і зубних протезів.

Для видалення залишків їжі після їди необхідно сполоснути рот теплою водою, слабким розчином антисептиків, розчином питтєвої соди, кухонної солі, відваром ромашки, шалфею.

Догляд за порожниною рота при наявності одиночних штучних коронок та мостоподібних протезів.

Одиночні коронки чи мостовидні протези до 3 – одиниць не потребують проведення спеціальних гігієнічних міроприємств. Але потрібно очищувати простір, що утворюється під краями коронок, внаслідок або неякісного виготовлення коронок, чи в результаті резорбції альвеолярної кістки. Накопичення нальоту під коронками веде до швидкого порушення фіксуючого матеріалу. В цьому випадку, рекомендовані допоміжні засоби у вигляді флосів, суперфлосів, йоршиків, іригаторів. Великі по конструкції мостовидні протези очищають:

1. Полоскання обполіскувачем ротової порожнини та орошення міжзубних проміжків в режимі "струменя";

2. Обов’язкове очищення промивних просторів , щоб не накопичувалася мікрофлора,

залишки їжі і не розвивались пролежні під ними . В якості засобів використовують

суперфлоси і ультрафлоси;:

3. Чищення міжзубних проміжків між штучною коронкою і сусідніми зубами, апроксимальної ділянки зубоясенної боріздки і пришийкових ділянок щітками- "йоржиками " та моно- або малопучковими зубними щітками

4. Чищення язика скребачкою або щіткою для язика, а за їх відсутності - звичайною мануальною зубною щіткою;

5. Щадяче відношення до керамічного покриття( малоабразивні зубні пасти з поліруючим

ефектом);

6. Якісний догляд за яснами ( зубні пасти з протизапальним ефектом). Іригація в режимі "душа" для масажу ясен і покращання мікроциркуляції в судинах пародонту;

7.Зубна щітка для зменшення зношенності повинна бути з багаторівневим щіточним полем, силовим виступом. Зубна паста середньої ступені абразивності, що має протизапальні , антимікробні властивості і піноутворюючу дію. Паста повинна бути достатньо рідкою, щоб проникати в простори під коронкою і тілом мостоподібного протеза.

Догляд за порожниною рота при шинованих зубах

Індивідуальна гігієнічна процедура в порожнині рота умов­но поділяється на дві частини:

-проведення гігієни біля зубів поза шиною;

-проведення гігієни в ділянках зубів, які шиновані між собою.

Послідовність етапів гігієни:

- полоскання ротової порожнини лікувально-профі­лактичним обполіскувачем та іригація в режимі "струменя";

- флосінг зубів обох щелеп не включених у шинуючу конструкцію; суперфлосінг ділянки шинованих зубів. Суперфлос просува­ють через промивні ділянки, обводять навколо шийки і кореня зуба, рухами вперед-назад горизонтально чистять контактні поверхні. Таким чином, для чищення зуба суперфлос просувається через два промивні простори, а для чищення основи тіла шинуючої конст­рукції просувається через один пролітний простір, де очищається його верхня стінка вертикальними рухами вперед-назад;

-чищення пришийкових ділянок і коренів всіх зубів моно- і малопучковими щітками, а промивні простори і апроксимальні поверхні зубів щіткою-"йоржиком

- чищення язика скребач­кою або щіткою для язика.

- іригація ділянки шинова­них зубів в режимі "душа" для масажу ясен і покращан­ня мікроциркуляції в судинах пародонту;

- полоскання ротової порожнини лікувально-профілактичним обполіскувачем.

Таким чином, реальна гігієнічна процедура в порожнині рота ви­магає.

Догляд за порожниною рота при наявності знімних зубних протезів.

Гігієна порожнини рота при наявності часткових знімних протезів - це індивідуальний догляд за зубами, що залишились і слизовою оболонкою порожнини рота і догляд за протезом. Гігієна порожнини рота при наявності повних знімних протезів - це догляд за слизовою оболонкою порожнини рота і очищення протеза.

Для індивідуального догляду за зубами використовують засоби з бактерицидною дією ( зубні пасти : „ Восход - 21”, „ Новий жемчуг”. Із рідких засобів: зубні еліксири” Восход”, „ Евкаліпт”, ополіскувачі: „ Біостом”, „Oral – B”.

Зубна щітка повинна бути середньої ступені жорсткості, кінчики повинні бути заокруглені, багаторівневе щіточне поле, яке складається з з силового виступу. Доцільно використовувати зубні нитки, йоршики.

Догляд за знімними протезами. Протезне ложе створює благоприємні умови для розмноження мікроорганізмів, внаслідок накопичення зубних відкладень. На протезах в\щ зубний камінь частіше локалізується на 5, 6, 7 зубаз зі щічної сторони; на протезах н\щ – у фронтальних ділянках і на язиковій поверхні 1,2,і 3 –х зубах.. Починають утворюватися відкладення на 20 -30 –й день з початку користування протезом. Для догляду використовують:

- механічний;

- хімічний;

-комбінований (механічний і хімічний).

При наявності шороховатості знімних протезів, гострих виступів на поверхні протезу, яка прилягає до слизівки, виникають больові відчуття. Тому необхідно звернутися до лікаря.

Знімні протези доцільно через 3-4 роки змінювати, тому що за цей час помітно змінюється форма щелеп і руйнується пласт­маса. Старі протези погано фіксуються, травмують слизівку, по­гано пережовують їжу Механічний метод Після їди протези виводять із порожнини рота і промива­ють водою або слабим дезинфікуючим розчином. Зубний камінь на знімних протезах самостійно не знімають, через можливість ламання протезу;.знімні протези не слід залишати у роті на ніч, потрібно дати відпочинок слизівці, іцоб уникнути ускладнень. Перед сном протези виймають з порожнини рота, промивають спеціальною щіткою із милом або зубним порошком. застосовують двосто­ронні зубні щітки: більша ро­боча частина із зигзагоподі­бним щітковим полем при­значена для обробки зовніш­ньої поверхні протеза, а не­велика заокруглена - для очи­щення внутрішньої поверхні, яка прилягає безпосередньо до слизівки Голівка такої щітки може бути прямою або вигнутою, щетина - більш жорстка

Знімні протези добре прополіскують водою і вологими вкла­дають в коробку, яка щільно закривається. При такому збері­ганні протези не висихають повністю і не змінюють своїх розмірів і форми. Використовуються також спеціальні бокси для збері­гання знімних протезів, в комплект яких входять двосторонні зубні щітки, порошки, клеї для фіксації, таблетки для їх замочу­вання.

Хімічний метод передбачає замочування протезу у розчинах. Для замочування найчастіше викори­стовують гіпохлорид натрію, розчинений у воді у співвідношенні 1:10. При цьому досягається достатній антибактеріальний ефект. Недоліком такого чищення є те, що при щоденному замочуванні протягом 10 хв. металеві елементи часткових знімних протезів покриваються стійкими чорними плямами в результаті дії відбілюючого агента (гіпохлориту натрію).

Іноді для замочування протезів використовують антибактері­альні ротові обполіскувачі, але їх ефективність відносно протез­ної бляшки і каменю не доведена.

Більш ефективним є використання розчинів (у вигляді рідини або швидкорозчинних таблеток), призначених для замочування знімних конструкцій. Склад таких речовин агенти (ЕДТА), дегедрагенти, барвники, ароматизатори. За­мочування протезів у таких розчинах проводиться щоденно по 10 - 20 хв., прикладом можуть бути таблетки "Корега табс", "Ргоіеґіх", "Бепілриг" та ін.

Новою розробкою є додавання у склад очищаючих розчинів силіконового полімеру, який попереджує прикріплення мікроор­ганізмів для поверхні протеза. Після замочування у такому роз­чині на поверхні протеза утворюється тонка плівка полімеру, яка не знімається при полосканні, а повільно стирається з часом.

Для зберігання пластмасових протезів створена спеціальна ємкість ("Дента"). У цю посудину наливають невелику кількість кип'яченої води, додають краплю еліксиру і на рухомій сітці роз­ташовують два протези. Випаровуючись, вода створює в посу­дині вологе середовище, тобто оптимальні умови для зберігання протезів. Після виведення із порожнини рота пластинкових про­тезів зуби чистять щіткою з пастою і ретельно прополіскують ротову порожнину.

Догляд за порожниною рота при наявності ортодонтичних апаратів

Після фіксації брекет – системи фізіологічне самоочищення затруднене.

Особливістю конструкції , що ускладнює проведення гігієнічних процедур є: незнімна конструкція, розміщення дуги, характер фіксації, багато мілких і крупних деталей

( напівкоронки, кільця, замки, гайки) складає систему, що є збирачем нальоту, так як він легко фіксується і важко видаляється..

Під час ортодонтичного лікування, перевантаженням окремих зубів, часто порушується трофіка тканин , травмуються ясна.

Загальні вимоги до гігієнічного догляду за ортодонтичними апаратами:

- щоденне очищення поверхонь зубів за допомогою ватних тампонів і турунд із застосуванням 1 % розчину натрію гідро­карбонату або 3 % розчину перекису водню. Звертати увагу на стан контактних поверхонь та міжзубних проміжків;

- догляд за зубними пластинками ;

- ротові ванночки або полоскання розчинами антисептичних засобів і настоями трав, особливо після їди і на ніч;

аплікація речовин, що сприяють регенерації тканин (керотолін, облепіхова олія, олійнийрозчин прополісу, вітаміни А, Е та ін.).

Для гігієнічного догляду за ортодонтичними апаратами вико­ристовують:

- мануальні зубні щітки;

- ортодонтичні зубні щітки;

- спеціальні щітки з атиповою формою голівки;

- йоржики;

-флоси.

Оскільки в знімних конструкціях є:

1. велика кількість деталей ( замки, пружини, кламери) , виступаючі елементи, тому чистити потрібно так , щоб не лишати нальоту ні на жодній деталі, для цього потрібно спеціальну зубну щітку. Гігієна порожнини рота проводиться з використанням лікувально – профілактичних зубних паст.

Зразу після фіксації пластинки рекомендують зубні пасти і полоскання з сильною бактерицидною і протизапальною дією.

Очищення знімного протезу основана на замочуванні їх в дезинфікуючий розчин. Але потрібно враховувати взаємодію розчину з металічними елементами.

2. Знімну ортодонтичну конструкцію носять максимально довго і постійно протягом доби і знімають тільки, щоб зробити гігієнічну процедуру рота .

Методика виконання гігієнічних процедур за допомогою мануальної зубної щітки

- після зняття апарата, прополіскують рот і апарат водою,на зубну наносять зубну пасту і чис­тять ортодонтичний апарат від слизу, нальоту та залишків їжі;

- на зубну щітку, наносять пасту і поступопо чистять поверхні язика та зубів;

- дотримуються напрямку руху зубної щітки: на верхній ще­лепі - від ясен униз, на нижній - від ясен угору. Чистять жу­вальні поверхні зубів поступальними, "підмітальними " та коло­вими рухами зубної щітки;

- прополіскують рот і проводять скребачкою по поверхні слизівки язика у напрям­ку від спинки до кінчика (вичищають наліт і мікроорганізми, які накопичилися у складках язика).

- закінчують всі маніпуляції полосканням рота водою або спеціальними розчинами, еліксирами які усувають не­приємний запах із ротової порожнини.

Ортодонтичні мануальні зубні щітки призначені для гігієни порожнини рота при наявності незнімних ортодонтичних конст­рукцій типу брекет-систем.

Використання таких щіток передбачає виклю­чення горизонтальних рухів щітки під час чищення зубів

Спеціальні зубні щітки з атиповою формою голівки.

При наявності незнімних ортодонтичних конст­рукцій використовують щітки з атиповою формою голів­ки або, так звані, спеціальні щітки з дуже маленькою круглою голівкою з 6 - 7 пучками щетини і різноманітною стрижкою щітко­вого поля. До них належать також однопучкові щітки.

Щітки-"йоржики ".

Міжзубні "йоржики" призначені для чищення широких міжзуб­них проміжків, проміжків під незнімними ортодонтичними дуга­ми (зокрема при наявності брекетів).

Чищення за допомогою "йоржика" проводиться зворотньо-по­ступальними та обертальними рухами за годинковою стрілкою. Ворсинки при цьому здійснють масаж ясен.

Зубні питки-флоси.

Ефективними під час догляду за ортодонтичними апаратами є суперфлос - зубна нитка, яка складається з трьох частин, які переходять одна в одну . Перша частина - тверде во­локно для проведення нитки не через контактний пункт, а через приясенну частину міжзубного проміжку, друга частина - більш грубша і пухкіша. Ця частина нитки ефективно очищує широкі міжзубні проміжки, проміжки під незнімними ортодонтичними дугами, Третя частина звичайний флос. Подібну будову має так звана нитка-щітка (brush and floss) фірми Paro.

Індивідальна гігієна порожнини рота при наявності ортодонтичних конструкцій з використанням брекет – системи.

Пацієнту з брекет –системою рекомендовано: профілактична зубна щітка з середньою ступінню жорсткості штучної щетини, перважно з „ Силовим виступом” і індикацією ступені зносу щетини.

Зубна щітка „ Ортодля допоміжного очищення поверхні зубів, з з якою фіксовані брекети, і для допоміжного очищення зовнішньої і зовнішньо – бокових поверхонь самої дуги і частин, що виступають назовні.

Інтердентальна щітка –й оршик для очищення внутрішньої поверхні дуги і деталей брекета, а також ділянки біля приклеєного брекета.

Суперфлос – для очищення контактних поверхонь зубів.

Лікуавально – профілактичні зубні пасти -для протизапальної дії на тканини пародонта і слизову оболонку щік, контактуючих з брекет –системою.

Лікувально –профілактичні бальзами - використовують для втирання їх в м’які тканини слизової оболонки щік, використовуються як протизапальні, так і регенеруючі для швидкого заживлення пролежнів, що можуть утворитися в місцях контакту з брекетами.

Дезодоранти і спреїдля освіжування ротового дихання.

Ірригатори для очищення важкодоступних поверхонь ортодонтичних конструкцій.

Догляд за порожниною рота при наявності щелепно- лицевих апаратів.

Вибір методики проведення індивідуальної гігієни ротової по­рожнини при переломах щелеп визначається методом фіксації відламків - хірургічний, з використанням шин і внутрішньоро- тової тяги.

В ротовій порожнині із значними зубними відкладеннями за­гоєння тканин відбувається значно повільніше, тому доцільно використовувати обполіскувачі, в склад яких входять активні проти­запальні компоненти, а також речовини, що попереджають утво­рення зубного нальоту,використовують рідкі зубні пасти, які ефективно чистять зовнішні поверхні зубів і конст­рукцій, що розташовуються в ділянці передсінку і з боку щік.

Для ефективного чищення деталей, що виступають і фіксують відламки щелеп, використовують щітки-"йоржики" і моно- або малопучкові зубні щітки.

Застосовують іригатори в режимі "стру­меня", коли рідина поступає під тиском і вимиває залишки їжі і зубний наліт з важкодоступних ділянок - міжзубних проміжків і простору під лікувальною конструкцією.

Послідовність етапів гігієни:

  • полоскання ротової порожнини водою;

  • іригація в режимі "струменя";

  • використання предметів інтердентальної гігієни іціток- "йоржиків", моно- або малопучкових зубних щіток;

  • полоскання ротової порожнини лікувально-профілактични­ми обполіскуваними;

  • іригація в режимі "душа ";

  • полоскання ротової порожнини лікувально-профілактични­ми обполіскувачами.

Догляд за порожниною рота при наявності імплантатів

Імплантація обумовлена хірургічним втручанням. При наявності внутрішньощелепних імплантатів від якості гігієни порожнини рота залежить термін служби імплантатів і можливість розвит­ку запального процесу навколо них, що може призвести до їх відторгнення.

Стоматолог, пови­нен проінформувати пацієнта про важливість дотримання індиві­дуальної гігієни порожнини рота, наявність комплекту предметів і засобів індивідуальної гігієни, методи і послідовність їх засто­сування, тривалість і особливості кожного етапу.

Предмети і засоби індивідуальної гігієни порожнини рота, які використовують при наявності внутрішньощелепних імплантатів:

- лікувально-профілактичі зубні пасти, в склад яких входять ек­стракти або олії трав, а також активні протизапальні агенти;

- лікувально-профілактичні обполіскувачі з вмістом вище вка­заних складників;

- флоси використовуються тільки тоді, коли в ротовій по­рожнині збереглись деякі

природні зуби;

  • суперфлоси для чищення над'ясенної частини імплантату, яка виступає над поверхнею

слизівки;

- щітки-"йоржики". Використовуються для чищення внут­рішньої (зверненої в бік ясен) поверхні конструкції у важкодо- ступних ділянках над'ясенних частин імплантатів. Ретельне ви­далення нальоту з внутрішніх поверхонь попереджує вірогідність утворення пролежнів в яснах під тілом конструкцій і пародонтальних кишень в імплантатах;

- моно- і малопучкові щітки використовуються як додаткові засоби чищення пришийкових ділянок природних зубів та імплан­татів, а також чищення важкодоступних просторів під тіла­ми конструкцій, а також заглиблень і западин безпосередньо на конструкції в тих випадках, коли вона жорстко фіксована на імплантатах, і не може бути видаленою з рота для гігієнічної процедури;

- іригатори застосовуються для чищення над'ясенної частини імплантату і поверхонь конструкцій.Їх необхід­но використовувати двічі на протязі гігієнічної процедури: пер­ший раз - на початку процедури в режимі "струменя " для вида­лення залишків їжі і нальоту; другий раз - в кінці процедури в режимі "душа " для покращання мікроциркуляції в периферичних судинах пародонту, що сприяє місцевій трофіці тканин. В ре­жимі "струменя", протягом 15 - 20 секунд тривалість процеду­ри визначається кількістю імплантатів і природних зубів. В ре­жимі "душа ", протягом 30 — 90 секунд, тривалість процедури визначається станом м'яких тканин пародонту.

При повній адентії верхньої і нижньої щелеп і знімних конст­рукціях протезів, фіксованих на внутрішньощелепних імпланта­тах, індивідуальна гігієна складається з двох частин:

- внутрішньоротова - чищення слизівки і над'ясенних частин іміглантатів (зубні щітки "Access", СІЛА), а також масаж ясен із застосуванням бальзамів або тоніків для ясен;

- зовнішньоротова - чищення знімних конструкцій з викори­станням типу “Денчер”.

Можливі ускладнення, які поділяються на 2 групи : ті, що виникають в післяопераційний період зразу після „вживлення” імпланта і після постановки протеза . Одним з найпоширеніших ускладнень є відторгнення імпланту, причиною може бути накопичення кругом імпланту над – і підясенневої мікрофлори. На імплантах утворюється наліт, зубна бляшка, камінь, що порушує епітеліальне прилягання до поверхні імпланта. Якщо це утворення не видалити утворюється патологічниа кишеня, що приводить до розхитування і відторгнення імпланта. Для збереження імплантів є сучасне видалення відкладень.

Гігієнічні засоби при наявності імплантів в порожнині рота включають як індивідуальну гігієну, так і професійну.

Відмінності при проведенні гігієни в тому, що матеріали, які використовуються для очищення імплантів повинні мати низькі абразивні і високі бактерицидні властивості.

Зубна щітка повинна бути середньої чи м’якої ступені жорсткості, зубні пасти – з високим очищаючим ефектом, але не мати стираючої дії. При протезуванні на імплантах доцільно виділити 3 етапи спеціальної гігієни:

1-й - перед імплантацією. Підготовка порожнини рота до протезування включає санацію, професійну гігієну, що забезпечує повне видалення зубних відкладень на зубах, що залишились.

2 –й – післяопераційний. Лікувально – профілактична гігієна порожнини рота включає використання засобів з високим бактерицидним ефектом і залежить від наявності зубів чи повної їх відсутності. Ефективне використання зубних еліксирів і полоскань з антисептиками і протизапальною дією які використовують щоденно не менше 3- 4 полоскань в день, особливо після прийому їжі. В перший день режим полоскань пасивний ( ротові ванночки). При наявності зубів чистку їх щіткою з пастою проводять тільки на 2 -3 день. Зубна паста повинна мати протизапальні властивості. Ефективні зубні пасти „солеві „ ( „ Бальзам”, „ Поморін”, „ Восход – 17, -18 , -20, Лакалут актів”).

3 –й - після встановлення в порожнині рота остаточної конструкції протеза , при цьому повинна проводитись як індивідуальна гігієна, так і професійна. Індивідуальна гігієна проводиться з використанням зубних щіток, флосів, йоршиків. Гігієнічні засоби при наявності імплантів в порожнині рота включають як індивідуальну гігієну, так і професійну.

Відмінності при проведенні гігієни в тому, що матеріали, які використовуються для очищення імплантів повинні мати низькі абразивні і високі бактерицидні властивості.

Зубна щітка повинна бути середньої чи м’якої ступені жорсткості, зубні пасти – з високим очищаючим ефектом, але не мати стираючої дії. При протезуванні на імплантах доцільно виділити 3 етапи спеціальної гігієни:

1-й - перед імплантацією. Підготовка порожнини рота до протезування включає санацію, професійну гігієну, що забезпечує повне видалення зубних відкладень на зубах, що залишились.

2 –й – післяопераційний. Лікувально – профілактична гігієна порожнини рота включає використання засобів з високим бактерицидним ефектом і залежить від наявності зубів чи повної їх відсутності. Ефективне використання зубних еліксирів і полоскань з антисептиками і протизапальною дією які використовують щоденно не менше 3- 4 полоскань в день, особливо після прийому їжі. В перший день режим полоскань пасивний ( ротові ванночки). При наявності зубів чистку їх щіткою з пастою проводять тільки на 2 -3 день. Зубна паста повинна мати протизапальні властивості. Ефективні зубні пасти „солеві „ ( „ Бальзам”, „ Поморін”, „ Восход – 17, -18 , -20, Лакалут актів”).

3 –й - після встановлення в порожнині рота остаточної конструкції протеза , при цьому повинна проводитись як індивідуальна гігієна, так і професійна. Індивідуальна гігієна проводиться з використанням зубних щіток, флосів, йоршиків.

Індивідуальна гігієна.

Для чистки імплантів використовують м’яку нейлонову щітку. Кількість чисток – не менше 2 –х: зранку і ввечері ( після їди).

Вестибулярні і оральні поверхні чистять під кутом 45°, вертикальними рухами від ясен до зубів.

Для чистки шийок імплантів використовують йоршики, зубочистки і зубні нитки. Головне не допустити попадання нальоту між яснами і поверхнею імпланта, тому рухи зубної щітки вертикальні від ясен вверх по імплантах. В цей період можлива ірригація порожнини рота розчинами антисептиків чи зубними еліксирами і полосканнями, що включають різні бактерицидні добавки (триклозан, хлоргексидин, але не високо

концентровані.)

Перше гігієнічне спостереження за станом проводять через місяць. Рекомендовано зубні пасти : серія „ антитартаро” ( ввечері), протизапальні – зранку.

Зубні пасти , що зменшують утворення зубних відкладень: „ Восход -3” і „ Восход – 4”, „ Бленд –а – мед компліт”, „ Колгейт тотал”, „ Маклінз”.

Зубні пасти з протизапальною дією: із серії „ Восход – універсал”,” Колібрі”, „ Лісна”,

„ Хвойна”, „ Шалфейна” „ Парадонтакс Ф”.

Зубні еліксири – „ Фітолент”, „ Восход” , ополіскувачі – „ Фітолон” , „ Біостом”.

Порфесійна гігієна.

Проводиться вперше через місяць після постійного протезування, а потім кожні 3 місяці.

Під час кожного відвідування проводиться діагностичне дослідження, яке включає визначення гігієнічних і пародонтальних індексів, глибину кишні, рухомість імпланта.

Очищення протезів проводять за допомогою ручних низькообертових наконечників типу „ Oral – B”, звукових інструментів,частіше всього це пластмасові абразивні інструменти, а також нейлонові щітки.

Під час чистки не можна використовувати грубі металічні інструменти, а також звичайні металеві скейлери. Їх використання приводить до хімічної інактивації, фізичних пошкоджень поверхні імпланта, можлива реакція між металом інструмента і металом імпланта, що в кінцевому результаті може призвести до корозії матеріала імпланта і посилення утворення на ньому бляшки. При обробці імпланта стальними інструментами і інструментами з титановим покриттям порушується цілісність інактивуючої плівки.

Найбільш ефективну і щадячу дію мають резинові конуси з нанесеними на них поліровочними пастами. За допомогою цих інструментів можна проводити чищення не тільки надясенневих , але і частково підясенневих частин імпланта.

Незнімну конструкцію на імплантах очищають за допомогою резинових головок, фіксованих в наконечнику бормашини. Знімну конструкцію крім механічного очищення можна обробити ультразвуко