Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
22
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Система судової влади України

Третьою незалежною гілкою державної влади є судова влада (перші дві: законодавча і виконавча). Судова влада– це система незалежних судів, що у встановленому законом порядку здійснюють правосуддя. Судова система є складовою частиною правової системи держави. Вона визначає порядок організації і діяльності судової влади та засади здійснення правосуддя. Тому у судовій системі виділяють два основні компоненти: судоустрій і судочинство.

У систему судової влади входять Конституційний Суд України, як єдиний суд конституційної юрисдикції, та суди загальної юрисдикції. Термін “юрисдикція” з латини означає – проголошувати право, тобто повноваження давати правову оцінку суспільним явищам. Систему судів ще називають органами юстиції. Органи юстиції – це система судових і інших правоохоронних органів, які здійснюють правосуддя.

Система судів загальної юрисдикції будується за принципами територіальності і спеціалізації. До неї входять: найвища її ланка - Верховний Суд України; Верховний Суд Автономної Республіки Крим; обласні, районні, міські, міжрайонні (окружні) і міжобласні суди; спеціалізовані суди – Вищий господарський суд України, обласні господарські суди, суди міст Києва і Севастополя; військові суди; Міжнародний комерційний арбітражний суд; Морська арбітражна комісія; третейські суди.

Крім того, всю систему загальних судів можна поділити на три ланки. Місцеві суди: районні (міські), окружні (міжрайонні), військові гарнізонні суди, місцеві господарські та адміністративні суди.Апеляційні суди: апеляційні суди областей, апеляційний суд Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя, військові апеляційні суди регіонів та апеляційний суд Військово-морських сил України, Апеляційний Суд України. До апеляційних спеціалізованих судів належать господарські та адміністративні апеляційні суди.Вищі спеціалізовані суди: Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України та інші вищі спеціалізовані суди, що утворюються Президентом України.

Верховний Суд України з судовими колегіями та Пленум Верховного Суду є найвищою ланкоюсудів загальної юрисдикції /рис.33/.

Рис. 33. Система судів України

Місцеві суди найчисельніші, вони розглядають найбільшу кількість справ: цивільні, адміністративні і більшість кримінальних (за які передбачається до 8 років ув’язнення). Апеляційні суди перевіряють правильність вирішення справи місцевими судами, а також розглядають кримінальні справи про тяжкі злочини, за які передбачене довічне ув’язнення. Вищі спеціалізовані суди виконують в основному наглядову функцію всіх нижчих судів.

Конституційний Суд України

Конституційний Суд України складає окрему ланку судової системи. Він вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає їм офіційне тлумачення (ст.150).

Питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України розглядаються Конституційним судом за зверненням: Президента України; не менше як 45 народних депутатів України; Верховного Суду України; Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Рішення Конституційного суду обов’язкові до виконання на території України, є остаточними і не можуть бути оскарженими. Закони та правові акти визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним судом рішення про їх неконституційність (ст.152).

Конституційний Суд складається з 18 суддів, які по 6 призначаються Президентом, Верховною Радою та з’їздом суддів України строком на 9 років /рис.34/. Суддею Конституційного суду може бути громадянин України з вищою юридичною освітою, старший за 40 років і зі стажем за фахом не менше 10 років (ст.148).

Рис. 34. Формування складу і повноваження Конституційного Суду України

Соседние файлы в папке правознавство_семинары