Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
22
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Президент України

Главою держави Україна є Президент. Правовий статус і повноваження Президента виписані в Конституції (ст.102-112), в Законах “Про Президента України”, “Про вибори Президента України”.

Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина /рис.29/.

Рис. 29.Права і обов’язки Президента України

Порядок і умови обрання Президента виписані в Конституції (ст.103). Ним може стати громадянин України не молодше 35 років, який на момент виборів проживає в державі не менше 10 років і вільно володіє державною мовою. Його обирають громадяни України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років.

Президент має досить багато повноважень. Вони перераховані у статті 106, причому з 31 пункту 27 він здійснює самостійно і лише для чотирьох (пункт 5,18,21,23) повинні бути скріпленими підписом прем’єр міністра і міністра відповідального за акт та його виконання. Це акти, про призначення та звільнення глав дипломатичних представництв України в інших державах і при міжнародних організаціях; про очолення Президентом Ради національної безпеки і оборони України; про прийняття рішення щодо введення надзвичайного стану в Україні чи в її окремих місцевостях; про утворення судів. Усі укази і розпорядження Президента є обов’язковими до виконання на території України.

Відставка Президента України набуває чинності з моменту проголошення ним особисто відповідної заяви на засіданні Верховної Ради або у разі неможливості виконання ним своїх повноважень за станом здоров’я (ст.110). Президент також може бути усунений з посади в порядку імпічменту у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину (ст.111). У випадках дострокового припинення повноважень Президента його обов’язки покладаються на Голову Верховної Ради України, який одначе на час до обрання нового Президента не має права звертатися з посланнями до народу, призначати всеукраїнський референдум, позачергові вибори, припиняти повноваження Верховної Ради, вносити до Верховної Ради подання на призначення Міністра оборони, призначати або звільняти з посад генерального прокурора, половину складу Ради Національного банку та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, третину складу Конституційного Суду України, присвоювати вищі військові звання та дипломатичні ранги, нагороджувати державними нагородами, здійснювати помилування та створювати для здійснення своїх повноважень консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб (пункти 2, 6-8, 10-13, 22, 24, 25, 27, 28 статті 106).

Кабінет Міністрів України та інші органи виконавчої влади

Будь-яка держава встановлюючи певні закони як не може обійтися без виконавчої влади, яка має забезпечити виконання цих законів. Виконавча влада – це система органів державного управління. Її основними функціями є: соціально-політична, правозахисна, координаційна, регулююча, контролю і нагляду.

До органів державної виконавчої влади належать: Кабінет Міністрів України, державні комітети, міністерства, відомства; їх органи на місцях: місцеві адміністрації, виконавчі комітети міст і районів у містах. Низовою ланкою виконавчої влади є адміністрації підприємств, установ, організацій.

Вищим органом виконавчої влади в Україні є Кабінет Міністрів /рис30/. У своїй діяльності він керується Конституцією, законами України, указами Президента та постановами Верховної Ради, якій він підзвітний і підконтрольний. За Конституцією Кабінет Міністрів відповідальний перед Верховною Радою і Президентом (ст.113).

Рис. 30.Кабінет міністрів України та інші органи виконавчої влади.

Очолює кабінет Міністрів Прем’єр-міністр, кандидатуру якого пропонує коаліція більшості депутатських фракцій у Верховній раді, подає Президент, а призначає Верховна Рада. Прем’єр-міністр керує роботою Кабінету Міністрів, до складу якого входять: Перший віце-прем’єр-міністр, віце-прем’єр-міністри, міністри. Склад кабінету Міністрів призначається Верховною Радою за поданням Прем’єр-міністра України, лише кандидатури Міністра оборони і Міністра закордонних справ подає Президент (ст.114).

Кабінет Міністрів забов’язаний забезпечувати державний суверенітет, економічну самостійність України, права і свободи людини і громадянина, проводити фінансову, цінову, інвестиційну та податкову політику, політику у сферах праці, соціального захисту, освіти, науки, культури, охорони природи, екологічної безпеки населення.

Для здійснення цих завдань Кабінет міністрів уповноважений: розробляти і здійснювати загальнодержавні програми всебічного розвитку України; забезпечувати рівні умови розвитку всіх форм власності; складати проект закону про бюджет; забезпечувати обороноздатність країни, громадський порядок; здійснювати зовнішньоекономічну діяльність; спрямовувати і координувати роботу усіх органів виконавчої влади (ст.116).

Нормативно-правові акти, що видаються Кабінетом Міністрів, - це постанови і розпорядження, які є обов’язковими для виконання для усіх суб’єктів виконавчої влади.

Повноваження Прем’єр-міністра та членів його кабінету можуть бути припинені у разі подання особистої заяви про відставку або у разі резолюції недовіри кабінету Міністрів, прийнятою Верховною Радою (ст.115).

В областях і районах України виконавчу владу здійснюють місцеві державні адміністрації. Їх склад формують голови адміністрацій, яких призначає і звільняє з посади Президент за поданням Кабінету Міністрів. Місцеві державні адміністрації підзвітні і підконтрольні радам у частині повноважень, делегованих їм ними, а також органам виконавчої влади вищого рівня (ст.118). Функції місцевих державних адміністрацій полягають у забезпеченні виконання всіх законів, указів і розпоряджень вищих інстанцій, державних і регіональних програм соціально-економічного та культурного розвитку, дотримання правопорядку в межах її адміністративної території. Крім того, державні адміністрації забезпечують взаємодію з органами місцевого самоврядування і реалізують повноваження, делеговані їм відповідними радами (ст.119).

Соседние файлы в папке правознавство_семинары