Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕ спеціаліст Практична психологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
327.17 Кб
Скачать

Розділ 2.4. Етнічна психологія

2.4.1. Психологічні характеристики національного характеру. Поняття національного характеру. Психологічна характеристика його структурних компонентів. Етнічна особистість і національний характер. Поняття базової та модальної особистості. Психологічна характеристика особливостей національного українського характеру.

2.4.2. Поняття етнічної свідомості та самосвідомості. Психологічна характеристика етнічної свідомості. Поняття етнічної самоідентифікації. Структурні компоненти національної самосвідомості особистості. Образ національної спільності. Образ типових рис члена національної спільноти (національний автостереотип). Самообраз індивіда як члена національної спільноти.

2.4.3. Етнічні стереотипи. Етнічна ідентичність. Теоретичні уявлення про етнічні стереотипи. Методи дослідження етнічних стереотипів. Вивчення ідентичності в різних психологічних школах. Параметри етнічної ідентичності. Трансформація етнічної ідентичності.

2.4.4. Ментальність як етнопсихологічний феномен. Ментальність: сутність, функції, ґенеза. Ментальна настанова. Індивідуалістський код цінностей. Проблеми менталітету в українській філософсько-психологічній науці.

Українська ментальність. Формування менталітету у молоді в посттоталітарному українському суспільстві.

2.4.5. Мова як етноформуюча та етнодиференціююча ознака етносу. Мова як етнокультурна цілісність та універсальна система символів етнічного буття народу. Формування протиукраїнської етномовної території та етномовної психології. Роль мови в становленні особистості, національної самосвідомості та національних почуттів. Роль мови національному вихованні.

2.4.6. Релігія та церква в етнонаціональному житті. Взаємозв’язок етнічних та релігійних факторів у психології народу (етносу). Релігійність українця з етнопсихологічного погляду. Релігійність українського етносу (історико-психологічний ракурс).

Етноконфесійний простір України і сьогодення. Релігія і Церква на сучасному етапі. Соціально-психологічні проблеми міжконфесійних конфліктів в Україні.

2.4.7. Сімейно-побутові обряди як прояв історико-психологічного буття українського етносу. Сімейно-побутові обряди як прояв буття українського народу.

Проблеми молодої сім’ї в Україні на сучасному етапі: соціопсихологічний аналіз. Родинна етноконфліктологія. Позасімейні внутрішньоетничні конфлікти: психологічний аспект.

2.4.8. Звичаєва культура як об’єкт відображення та втілення національної психології. Суть культури, її типологія та психологія. Взаємини етнічних культур в історико-психологічному вимірі (на прикладі українського етносу). Християнський моністичний світогляд та його відображення в психології етносу.

Етнічні відмінності в психіці як результат впливу звичаєвої культури. Регулювання поведінки і діяльності людини народними звичаями.

Сучасний стан розвитку культури етносів України: психологічний аспект.

2.4.9. Національні почуття, їх психологічна характеристика. Психологічна характеристика національних почуттів. Національне та націоналістичне у психології народу. Особливості націоналістичної психології народу. Націоналізм та патріотизм. Явище етноцентризму.