Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕ спеціаліст Практична психологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
327.17 Кб
Скачать

2. Зміст державного екзамену Розділ 2.1. Психологія особистості

2.1.1. Визначення особистості як специфічної форми існування психіки людини. Ключові ознаки особистості. Риси особистості. Сфери особистості. Основні потенціали особистості.

2.1.2. Теорії особистості в сучасній психології. Психоаналітичний напрям (З.Фрейд, К.Г.Юнг, А.Адлер) – безсвідоме, свідоме. Структура особистості за теоріями психоаналітиків. Особистість у гуманістичній психології, теоретичні погляди К.Роджерса. Я-концепція. Повноцінно функціонуюча особистість (К. Роджерс). Розуміння витоків активності особистості в теорії А.Маслоу. Взаємозв’язок між теоріями особистості.

2.1.3. Структура особистості. Спрямованість і окремі складові особистості, їх психологічна характеристика. Можливості, індивідуально-типологічні особливості особистості, психічні процеси, стани та властивості.

2.1.4. Розвиток і формування особистості. Рушійні сили, закономірності, механізми розвитку і формування особистості. Етапи розвитку особистості в онтогенезі, їх характеристика. Поняття про психічний розвиток. Провідна діяльність, її характеристика, закономірності, зміни. Поняття про психічні новоутворення. Динаміка особистості. Поняття саморегуляції, види і рівні саморегуляції, їх становлення в онтогенезі. Вольові зусилля, психологія прийняття рішення.

2.1.5. Свідомість та самосвідомість особистості. Розвиток самосвідомості в онтогенезі. Я-концепція (шляхи формування, структура, види, гармонійність, дисгармонійність). Самоприйняття і процеси саморегуляції. Самосвідомість та процеси регуляції поведінки.

2.1.6. Мотиваційно-потребнісна сфера особистості. Спрямованість. Потреби як вихідна форма активності особистості. Обумовленість потреб людини існуванням у соціокультурному середовищі. Види та механізми розвитку потреб в онтогенезі людини (зрушення мотиву на ціль, засвоєння ролей, ідентифікація тощо). Мотив як опредметнена потреба. Особливості мотиваційної сфери особистості. Спрямованість особистості та особистісний смисл діяльності. Порушення мотиваційної та смислової сфери особистості (при психологічній залежності, девіантній поведінці тощо).

2.1.7. Соціалізація та розвиток особистості. Особистість як соціально-психологічна „одиниця” психіки, як вищий рівень розвитку буття. Психологічні характеристики особистості: активність, цілісність, унікальність, саморозвиток, відкритість, незавершеність, саморегуляція. Поняття соціальної ситуації розвитку як унікального переживання люди­ною своїх взаємостосунків із соціальним оточенням в кожному віці. Розвиток як становлення цілісної осо­бистості. Особистість як суб'єкт власного розвитку. Розвиток індивіда в культурно-історичній парадигмі.

Розділ 2.2 девіантологія

2.2.1. Теоретичні засади девіантологіїї. Девіантологя як наука. Поняття девіантної поведінки. Компоненти девіації. Концепції девіантної поведінки: біологічні, психологічні, соціологічні. Стадії розвитку та причини виникнення девіацій. Моделі девіантної поведінки. Типи девіантної поведінки. Специфічно дитячі форми девіантної поведінки.

2.2.2. Загальна характеристика залежної поведінки. Поняття залежна поведінка. Види залежностей: хімічна залежність; порушення харчової поведінки; гэмблінг; сексуальні адикції; релігійна деструктивна поведінка.

Механізм залежної поведінки. Адиктивна настанова. Мотивація залежної поведінки. Наслідки адикціїї.

2.2.3. Хімічна залежність. Характеристика алкогольного сп'яніння й пиятства. Стадії алкоголізму. Алкоголізм - зміннений стан свідомості. Алкогольні психози.

Наркоманія й токсикоманія. Синдроми наркоманії й токсикоманій та їх складові. Психічні й поведінкові розлади при наркоманіях і токсикоманіях. Клінічні прояви наркоманії.

2.2.4. Нехімічні форми залежностей. Релігійний фанатизм та форми його прояву. Гемблінг та особливості його перебігу у дорослих та підлітків. Сексуальна залежність та причини її витоку. Харчові залежності: анорексія та булємія. Інтернет залежність – специфічна форма залежності.