Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕ спеціаліст Практична психологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
327.17 Кб
Скачать

5. Критерії оцінювання

Оцінку "відмінно" отримує студент-випускник за відповідь, в якій повністю та правильно розкрито зміст усіх питань екзаменаційної картки; відповідь – логічна, послідовна, наведені приклади; визначення психологічних понять точні та повні; студент вільно оперує психологічною термінологією, орієнтується в питаннях психології; самостійно і обґрунтовано формулює висновки, обирає з альтернативних можливих підходів оптимальний варіант вирішення практичних завдань; свідомо та обґрунтовано відстоює власну позицію з приводу тієї чи іншої проблемної ситуації; на додаткові запитання дає вичерпні відповіді; володіє культурою мови та спілкування.

Оцінка "добре" може бути виставлено у випадках, якщо відповідь правильна, логічна, послідовна, але неповна, приклади не надаються; визначення психологічних понять точні, але неповні; студент досить вільно оперує психологічною термінологією, але орієнтується у дослідженнях з данної проблематики поверхово; визначає правильні шляхи виришення практичних завдань; на додаткові запитання відповідає, але не точно; володіє культурою мови та спілкування.

Оцінку "задовільно" отримує студент-випускник за відповідь, в якій розкриття змісту питань екзаменаційної картки викликає в нього певні труднощі, надається їх стисле розкриття; відповідь непослідовна, не логічна; визначення психологічних понять не точні; приклади не надаються; студент орієнтується у дослідженнях з данної проблематики поверхово; припущена значна кількість помилок у розв'язані практичних завдань; на додаткові запитання дає не повні відповіді, або відповідає не правільно; студент-випускник не в достатній мірі володіє культурою мови та спілкування.

Оцінка "незадовільно" може бути виставлено студенту-випускнику за відповідь, в якій виявлено загальний низький рівень освіченості в теорії та практиці навчальних дисциплін за спеціалізацією «Практична психологія»: відповідь на питання екзаменаційної картки неправильна або відсутня; студент не відповідає на додаткові питання.

Крім оцінок, студенту-випускнику може бути висловлена від імені державної комісії подяка за яскраве, логічне і повне розкриття питань і за сумлінне ставлення до обраного фаху і навпаки, - попередження, якщо його відповідь за якістю межує з незадовільною оцінкою.

6. Список рекомендованої літератури до курсу „Психологія особистості” Основна література

  1. Ананьев Б. Г. Психология развития человека как личности / Борис Герасимович Ананьев. – М. : МПСИ, 2009. – 544 с.

  2. Асмолов А. Г. Психология индивидуальности / Александр  Григорьевич Асмолов. – М. : Изд-во МГУ, 1996. – 176 с.

  3. Бех І. Д. Виховання особистості / Іван Дмитрович Бех. – К. : Либідь, 2003. – 272 с.

  4. Донченко Е. А. Личность: конфликт, гармония / Елена Андреевна Донченко.– К. : Политиздат Украины, 1989. – 203 с.

  5. Райгородский Д. Я. Психология личности / Дмитрий Яковлевич Райгородский. – Самара : Изд. дом «БАХРАХ-М», 2006. – 238 с.

Додаткова література

  1. Костюк Г. С. Навчально-виховний процес і психічний розвиток особистості / [под ред. Людмили Микитівни Проколієнко]. – К. : Радянська школа, 1989. – 608 с.

  2. Максименко С. Д. Загальна психологія / Сергій Дмитрович Максименко. – Вінниця : Нова Книга, 2004. – 704 с.

  3. Максименко С. Д. Розвиток психіки в онтогенезі / Сергій Дмитрович Максименко. – К. : Форум, 2002. – 604 с.

  4. Диагностика способностей и личностных черт учащихся в учебной деятельности / [под ред. Владимира Дмитриевича Шадрикова]. – Саратов : Саратовский университет, 1999. – 218 с.

  5. Рибалко В. В. Теорії особистості у вітчизняній психології : [навч. посіб.] / Володимир Володимирович Рибалко. – К. : ІППО АПН України, 2006. – 249 с.

  6. Фельдштейн Д. И. Психология развития личности в онтогенезе / Давид Иосифович Фельдштейн. – М. : Просвещение, 1990. – 144 с.

  7. Фрейд З. Психология бессознательного / Зигмунд Фрейд. – М. : Просвещение, 1989. – 255 с.