Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
2.48 Mб
Скачать

1. Навчальні цілі:

1. Освітня: засвоєння студентами знань щодо принципів архітектури і стандартизації мереж.

2. Розвиваюча: розвивати інтелектуальні здібності, пам'ять, увагу, уяву, мислення, спостережливість, прищеплювати раціональні способи пізнавальної діяльності.

3. Виховуючи: сприяти формуванню наукового світогляду, моральних, естетичних якостей особистості, вихованню колективу.

2. Міжпредметні та міждисциплінарні зв’язки:

Забезпечуючі дисципліни: архітектура ЕОМ, цифрова техніка, вища математика, фізика, філософія.

Забезпечувані дисципліни: програмні обчислювальні системи, теорія захисту даних в обчислювальних системах та мережах, забезпечення безпеки корпоративних ресурсів і Інтернет та локальних мережах, обладнання обчислювальних центрів в системі освіти, системне програмування.

3. Навчально-методичне забезпечення лекції:

Наочність: презентаційні матеріали з схемами функціонування поштових протоколів та протоколу передавання файлів.

4. План:

1. Еталонна модель OSI

2. Характеристика стеків комунікаційних протоколів

5. Рекомендована література:

Жуков І. А. Комп’ютерні мережі та технології: навч. посіб. для студ. вищих навч. закл. / Жуков І. А., Гуменюк В. О., Альтман І. Є.. – К. : НАУ, 2004. – 276 с. – (Комп’ютерні технології).

6. Основні питання, що розглядаються під час лекції:

Лекція розглядає найбільш популярні мережеві послуги – електронну пошту (e-mail) та передачу файлів (FTP) . Протокол, який підтримує повідомлення електронної пошти в Інтернеті, — це простий протокол електронної пошти (SMTP — SimpleMailTransferProtocol). Протокол передачі файлів (FileTransferProtocol – FTP) – це стандартний механізм для копіювання файлу від одного ЕОМ іншим.

Хід лекції

Вступна частина (до 10 хв.)

- привітання викладача зі студентами;

- повідомлення теми лекції, створення у студентів позитивної установки на її вивчення;

- визначення основних питань лекції, повідомлення рекомендованої літератури;

- захоплення уваги студентів, психологічна підготовка до розгляду основних питань лекції шляхом виокремлення їхнього зв’язку з майбутньою професійною діяльністю.

Основна частина (70-75 хв.)

1.1. Електронна пошта в Internet

Електронна пошта – один з найважливіших інформаційних ресурсів Internet. Вона є масовим засобом електронних комунікацій, призначеним для обміну повідомленнями (листами). Також через пошту можна одержати доступ до інформаційних ресурсів інших мереж.

Стандартною програмою відправлення є програма sendmail, що працює як поштовий кур’єр, який доставляє звичайну пошту у відділення зв’язку для подальшого розсилання. В Unix-системах sendmail сама є відділенням зв’язку. Вона сортує пошту й розсилає її адресатам.

Електронна пошта працює за принципом "клієнт"-"сервер". Клієнт (MS Outlook, Thebat) готовить ("упаковує") і посилає серверу (поштове відділення) повідомлення, приймає й переглядає його. Сервер електронної пошти (Sendmail, MS Exchange) обробляє повідомлення (сортує) і відправляє локальному адресату або віддаленому серверу (поштовому відділенню).

Основні протоколи:

  • SMTP (SimpleMailTransferProtocol) – простий протокол передачі пошти, використовується для відправлення пошти, як клієнтом на сервер, так і сервером на інший сервер.

  • POP3 (PostOfficeProtocol) – використовується для прийому пошти клієнтом із сервера.

  • UUCP (Unix-Unix-CoPy) – використовується для відправлення й прийому пошти, як клієнтом на (з) сервер(а), так і сервером на інший сервер. Тепер майже не використовується, тому розглядати не будемо.

SMTP є протоколом прикладного рівня й використовує транспортний протокол TCP. Разом із цим протоколом використовується й UUCP протокол. Різниця між SMTP і UUCP полягає в тому, що при використанні першого протоколу sendmail намагається знайти машину-одержувача пошти й установити з нею взаємодію в режимі on-line для того, щоб передати пошту в її поштову скриньку, пошта досягає поштової скриньки одержувача за лічені хвилини й час одержання повідомлення залежить тільки від того, як часто одержувач переглядає свою поштову скриньку. При використанні ж UUCP пошта передається за принципом "stop-go", тобто повідомлення передається по ланцюжку поштових серверів від однієї машини до іншої поки не досягне машини-одержувача або не буде відкинуто через відсутність абонента-одержувача. З одного боку, UUCP дозволяє доставляти пошту по поганих телефонних каналах, а з іншого – можна одержати повернене повідомлення через добу після його відправлення через те, що допущено помилку в імені користувача.

Основою будь-якої поштової служби є система адрес. В Internet прийнята система адрес, що базується на доменній адресі машини, підключеної до мережі. Наприклад, для користувача paul машини з адресою polyn.net.kiae.su поштова адреса буде виглядати як: paul@polyn.net.kiae.su.

Таким чином, адреса складається із двох частин: ідентифікатора користувача, що записується перед знаком "комерційного @", і доменної адреси машини, що записується після знака "@".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]