Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНДЗ ПедПс2011-12.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
163.33 Кб
Скачать
  1. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Бенджамин Франклін (1706–1790) – видатний американський просвітитель і державний діяч, один з авторів декларації незалежності США, спираючись на моральні цінності свого часу, у молодості склав для себе "комплекс чеснот" з відповідними наставляннями і наприкінці кожного тижня відзначав випадки їх порушення. От цей комплекс: Помірність. Потрібно їсти не до пересичення і пити не до сп'яніння. Мовчання. Потрібно говорити тільки те, що може принести користь мені або іншому; уникати порожніх розмов. Порядок. Слід тримати всі свої речі на своїх місцях; для кожного заняття мати своє місце і час. Рішучість. Потрібно вирішуватися виконувати те, що необхідно зробити; неухильно виконувати те, що вирішене. Працьовитість. Не можна гаяти час даремно; потрібно бути завжди зайнятим чимось корисним; слід відмовлятися від усіх непотрібних дій і контактів. Щирість. Не можна обманювати, треба мати чисті і слушні думки та помисли. Справедливість. Не можна заподіювати кому б то ні було шкоди; не можна уникати добрих справ, які входять до числа твоїх обов'язків. Помірність. Слід уникати крайностів; стримувати, наскільки ти вважаєш доречним, почуття образи від несправедливостей. Чистота. Потрібно не допускати тілесного бруду; дотримуватись охайності в одязі і у житлі. Спокій. Не слід хвилюватися по дрібницях. Скромність і т.д. "Але в цілому, – так Франклін підбивав підсумок до кінця життя, – хоча я досить далекий від тієї досконалості, на досягнення якого були спрямовані мої честолюбні задуми, старання мої зробили мене краще і щасливіше, ніж я був би без цього досвіду" (Франклин Б. Избр. произв. М., 1956. С. 482-483). Проаналізуйте психологічну сутність даного "комплексу чеснот". Чи Вважаєте ви можливим його використання в сучасному виховному процесі? Література: 1. Бех І.Д. Виховання особистості: У 2 кн. - К.: Либідь, 2003. - 280 с. 2. Фридман Л.Ф., Кулагина И.Ю. Психологический справочник учителя. –М.: "Совершенство", 1998. – 432 с.

  1. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

В один будинок був запрошений на сімейне свято дуже здатний парубок. Зібралося багато гостей, і всі довго не сідали, чекаючи його. Але він спізнювався. Так і не дочекавшись, стомлені від чекання гості нарешті, зайняли свої місця. Юнак з'явився через годину. Він не намагався вибачитися за запізнення, лише весело кинув на ходу: – Зустрів знайомого, знаєте (він недбало назвав ім'я відомого вченого), та й забовтався. Потім він, із труднощами протискуючись між меблями та заподіюючи незручності гостям, обійшов стіл і кожному сидячому фамільярно простягав руку. За столом поводився жваве, балакуче і на весь вечір заволодів застільною бесідою. Іншим він майже не давав і рота розкрити – говорив сам або коментував кожне слово оточуючих. Дайте психологічний аналіз поведінки юнака. Що може служити причиною такого типу поведінки парубка? Література: 1. Бех І.Д. Виховання особистості: У 2 кн. - К.: Либідь, 2003. - 280 с. 2. Зимняя И.А. Педагогическая психология. – М.: Логос, 1999. – 384 с.