Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНДЗ ПедПс2011-12.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
163.33 Кб
Скачать
  1. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Magister dixit ("Учитель сказав")- таким був вирішальний довід у середньовічних суперечках і диспутах. У той час слово вчителя було остаточним. Добре це або погано? Якщо погано, то що може служити таким вирішальним доводом у сучасній педагогіці? Література: 1. Зимняя И.А. Педагогическая психология. – М.: Логос, 1999. – 384 с. 2. Фридман Л.Ф., Кулагина И.Ю. Психологический справочник учителя. –М.: "Совершенство", 1998. – 432 с.

  1. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Учитель літератури Е.Н. Ільїн уважає, що оцінки по літературі зовсім не такі, як, припустимо, по фізиці або хімії. Кожну оцінку по літературі він корегує моральною шкалою. Слухаючи учня, уловлює емоції, почуття, переконаність, особисте ставлення учня до того, про що він говорить. Відмінні, але не особистісні відповіді радості не приносять. Високим балом він оцінює навіть боязку спробу щось сказати, додати, уточнити, коли інші мовчать. Бажання мислити вже результат! Про важке учитель запитує "важких". Він уважає, що так простіше змусити працювати. Учні іноді самі коментують свої відповіді і самі ставлять собі оцінки. Це радує та народжує в учнів почуття відповідальності та вимогливості до себе. У чому на Ваш погляд, полягають психологічні особливості й виховне значення оцінювання успіхів учнів по літературі в Е.Н. Ільїна? Як Ви вважаєте, чи можна застосовувати подібний підхід у викладанні природничих дисциплін? Література: 1. Савчин М.В. Педагогічна психологія. - К.:Академвидав, 2007. -424с. 2. Бех І.Д. Виховання особистості: У 2 кн. - К.: Либідь, 2003. - 280 с.

13