Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНДЗ ПедПс2011-12.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
163.33 Кб
Скачать
  1. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

В одному широко відомому експерименті А. Бандура показував дітям телевізійні картинки насильства, чиненого дорослими. Пізніше діти проявляли більшу схильність до насильства, і засоби, які вони вибирали для вираження свого насильства, були копією тих, які вони бачили по телевізору. Бандура із цього приводу констатує: "У дійсності, на практиці всі прояви научіння є результатом безпосереднього досвіду, що здобувається на компенсаторній основі, – у ході спостереження за поведінкою інших людей і відтворення її. Можливість навчатися шляхом спостереження дозволяє людям засвоювати великі, узагальнені зразки поведінки, уникаючи необхідності виробляти їх поступово традиційним шляхом проб і помилок". Його дослідження показують, що ми найбільшою мірою навчаємося в тих, з ким постійно зв'язані, і тих, ким ми захоплюємося. [Уотермен Р. Фактор обновления. – М.: Прогресс, 1988. – С. 19]. Висловіть своє ставлення до даного положення. Чи завжди діють саме такі психологічні механізми научіння? Література: 1. Бех І.Д. Виховання особистості: У 2 кн. - К.: Либідь, 2003. - 280 с. 2. Вікова та педагогічна психологія О.В.Скрипченко, Л.В.Долинська, З.В.Огороднійчук та ін. – К.: Просвіта, 2001. – 416с

  1. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Коли Луї Армстронга запитали, що таке джаз, то він відповів: "Людина, якщо ти запитуєш у Бога, ти ніколи не довідаєшся сама". Поясніть, що прагнув своєю відповіддю сказати великий музикант. Які висновки в області психології навчання з нього випливають? Література: 1. Власова О.І. Педагогічна психологія. К.: Либідь, 2005 – 400с. 2. Фридман Л.Ф., Кулагина И.Ю. Психологический справочник учителя. –М.: "Совершенство", 1998. – 432 с.

  1. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

"Розробка шкільної програми, яка була б по суті не стільки переліком розділів і тем, скільки програмою діяльності учнів, вимагає врахування багатьох умов. Намагаючись знайти критерії добору змісту, ми повинні погодитися з тим, що цей зміст є певною мірою довільним і залежить від теоретичної концепції системи навчання, на яку опираються творці програми, від школи і від соціально-політичних умов даної держави. Але незалежно від цих умов, що тільки частково модифікують зміст освіти, існують інші, як би універсальні критерії, які необхідно враховувати в будь-якій дидактичній системі і у будь-яких соціальних умовах. Вони стосуються необхідності врахування ……." [Оконь В. Введение в общую дидактику. – М., 1990. – С. 94]. Спробуйте дописати список універсальних психологічних критеріїв дидактичної системи. Якою мірою, на Ваш погляд, ці критерії реалізуються в сучасній системі навчання? Література: 1. Зимняя И.А. Педагогическая психология. – М.: Логос, 1999. – 384 с. 2. Вікова та педагогічна психологія О.В.Скрипченко, Л.В.Долинська, З.В.Огороднійчук та ін. – К.: Просвіта, 2001. – 416с.