Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНДЗ ПедПс2011-12.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
163.33 Кб
Скачать

Індз з педагогічної психології

1. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

"У дії лежить таємниця навчання, інтересу і уваги. Людина призначена для діяльності; дитина прагне до діяльності; її самоосвіта в грі є не що інше, як діяльність. Завдяки дії розвиваються її фізичні й духовні сили. Дитина вступає до школи, і цей перший природній і несвідомий розвиток перетерплює раптову і довгу перерву, яка занадто часто приносить шкоду її фізичним і духовним функціям. З 6 до 14 або навіть до 19 років учень у силу приписання закону зазнає однобічне, пасивне, протиприродне книжкове і сидяче навчанню, яке незнайоме із принципом дії, яке щодня... примушує учня до довгого пасивного сприйняття і нерухливого сидіння в школі та за домашньою роботою та нерідко відштовхує непомірною кількістю пропонованого матеріалу, якого просто не вміщає людська пам'ять. Варто лише згадати порушений обмін речовин, з одного боку, і товсті підручники релігії, історії, словесності, граматики всіляких мов, географії, фізики... – з іншої; незліченна кількість назв, чисел і інших частковостей, які роблять честь фахівцеві, але, однак, не мають нічого загального для закладання основ світогляду ... Отже, зрозуміло, чому наше шкільне навчання виявляє настільки пагубний вплив на душу і тіло" [Лай В.А. "Школа действия" //Хрестоматия по истории зарубежной педагогики. – М., 1981. – С. 525 – 526]. Автор цих рядків відомий німецький педагог кінця ХІХ початку ХХ сторіччя. Чи можливо йому заперечити? Що змінилося за останнє сторіччя в процесі "розгадування" психологами "таємниці навчання"? Література: 1.Зимняя И.А. Педагогическая психология. – М.: Логос, 1999. – 384 с., 2.Хрестоматия по педагогической психологии. http://bookland.net.ua/book.php?id=2816

2. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

"Коли матеріал – наприклад, урок або вірш – занадто великий або важкий для запам'ятовування, його можна заучувати поступово, вроздріб, частинами, які згодом поєднуються, але можна цей матеріал заучувати і відразу весь цілком, повторюючи його багато раз до повного засвоєння..." [Экспериментальная психология / П. Фресс и Ж. Пиаже. – М., 1973. – С. 259]. Дайте психологічне обґрунтування як ефективніше заучувати – вроздріб або цілком? Відповідно до Вашої позиції – сформулюйте рекомендації школярам по заучуванню. Література: 1. Власова О.І. Педагогічна психологія. - К.: Либідь, 2005 – 400с. 2. Загальна психологія: Навч. пос. /Скрипченко О. – К.: “А.П.Н.”. 1999 – 463 с.

  1. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

"Якби вправа або тренування навички зводилися до "уторування" або "продовбування" чого б то ні було на основі незліченних повторень, то це не могло б привести рівно ні до чого гарного, тому що саме на початку розвитку навички, коли рухи неправильні і неспритні, затримувати-то і нема чого. Діалектика розвитку навички саме і полягає в тому, що там, де є розвиток, там, виходить, кожне наступне виконання краще попереднього, тобто не повторює його; тому вправа є в сутності повторення без повторення. Розгадка цього вигаданого парадокса в тому, що вправа являє собою не повторення руху, а його побудову. Правильно проведена вправа повторює раз за разом не засіб, використовуваний для розв'язання даного рухового завдання, а процес розв'язання цього завдання, від разу до разу змінюючи і поліпшуючи засіб" [Бернштейн Н.А. О построении движений. – М., 1947. – С. 175]. Проаналізуйте психологічний зміст і проілюструйте на прикладі певної навички процес її "побудови". Які зміни на кривій формування навички варто було б у цьому випадку очікувати? Література: 1. Зимняя И.А. Педагогическая психология. – М.: Логос, 1999. – 384 с. 2. Фридман Л.Ф., Кулагина И.Ю. Психологический справочник учителя.. –М.: "Совершенство", 1998. – 432 с